Volkskrant Avond: Hoe krijgen we de zorgcapaciteit omhoog? | Nu écht zeker: er is water op de maan

Buddy’s helpen verplegers met aankleden voordat ze de ic-afdeling met coronapatiënten in het Antonius Ziekenhuis betreden. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Buddy’s helpen verplegers met aankleden voordat ze de ic-afdeling met coronapatiënten in het Antonius Ziekenhuis betreden.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Nieuws

Hoe krijgen we meer handen aan het bed?
Ondanks extra bedden komt de reguliere zorg ook tijdens de tweede coronagolf in het gedrang. Zijn er slimme manieren om in tijden van enorme schaarste toch meer handen aan het bed te krijgen? Drie mogelijke oplossingen.

Ziekenhuis Dordrecht sluit 24 uur de deuren voor nieuwe coronapatiënten
Het Dordtse ziekenhuis Albert Schweitzer heeft voor 24 uur de spoedeisende hulp gesloten voor coronapatiënten. Dat betekent dat het ziekenhuis gedurende die tijd geen nieuwe patiënten kan opnemen.

Watermoleculen op de maan met telescoop waargenomen, en dus wil NASA er opnieuw naartoe
Het is nu écht zeker. Op de maan komt water voor in de vorm van de klassieke H2O-moleculen die op aarde onder meer onze rivieren en oceanen bevolken.

Het maanoppervlak, gefotografeerd vanuit een baan om de maan in 1969. Beeld NASA
Het maanoppervlak, gefotografeerd vanuit een baan om de maan in 1969.Beeld NASA

Student koopt op Marktplaats onbekend werk van Franse kubist
Een 22-jarige student heeft op Marktplaats voor een paar honderd euro onbekend werk gekocht van de Franse kubist André Lhote. Het werk is inmiddels door de Association André Lhote erkend en komt in de catalogue raisonné.

‘Irma-effect’ zorgt voor flinke toename studenten opleiding gebarentolk
Mede dankzij de populariteit en zichtbaarheid van ‘coronatolk’ Irma Sluis hebben zich dit jaar fors meer studenten aangemeld voor de opleiding tot gebarentolk aan de Hogeschool Utrecht.

Aanraders

Ook de vega-rookworst van de Hema, gemaakt met vezel en eiwit van erwten, raakt snel uitverkocht
De toevalstreffer uit 1938 die het boegbeeld werd van de Hema is er nu ook in een vegetarische uitvoering. De winkelketen introduceerde maandag de OokWorst, de vleesloze variant op zijn iconische rookworst.

Krijgt Scheveningen een nieuwe Pier voor het Kurhaus?
De eigenaren van de huidige Pier hebben plannen om het monument te slopen. Op de nieuwe Pier zouden vakantiewoningen, een hotel en een congrescentrum moeten komen.

In elk verhaal over de oorlog gaat het over de ‘spertijd’
Spertijd: zo heette de avondklok tijdens de Duitse bezetting. In schaars verlichte huizen doodden de mensen de tijd met spelletjes en toneel tussen de schuifdeuren. En werden zelfs tips gedeeld om de harmonie in huis te bewaren. Iets voor nu?

11 april 1945: in Amsterdam lezen inwoners in een muurkrant de bekendmaking van de Duitse bezetter dat een avondklok wordt ingesteld. Beeld Ad Windig
11 april 1945: in Amsterdam lezen inwoners in een muurkrant de bekendmaking van de Duitse bezetter dat een avondklok wordt ingesteld.Beeld Ad Windig

Opinie: De Poetins op aarde spinnen garen bij chaos in de VS
De geclaimde successen van Trump bestaan niet, een wereld zonder VS als machtsfactor dreigt wél, betoogt Frank Ankersmit.

Urk is het erover eens: met het boek ‘De ontdekking van Urk’ krijgt het vissersdorp een spiegel voorgehouden
De Vlaamse journalist Matthias Declercq ging een tijdje op Urk wonen. In zijn boek De ontdekking van Urk legt hij het dorp even liefdevol als genadeloos bloot. Hoe reageren de Urkers op zijn bevindingen?

Schrijver Matthias Declercq eet een broodje zalm in Urk. Beeld Ivo van der Bent
Schrijver Matthias Declercq eet een broodje zalm in Urk.Beeld Ivo van der Bent

De schuddende dame was oud genoeg om zich nérgens meer iets van aan te trekken
In de tuin van het verpleeghuis waar haar moeder zich bevond, zette Sylvia Witteman zich neer op een bankje en overdacht haar leven. Zoiets moet nooit te lang duren. Gelukkig kwam er afleiding, in de vorm van een stokoude vrouw in een rolstoel.

Meer over