Volkskrant AvondVrijdag 14 augustus

Volkskrant Avond: Hoe kan het dat we ons weer door het virus laten overvallen? | Dagboek uit Minsk: ‘Het geweld maakt me bang. Maar nu stoppen is oneerlijk’

Redactie
Vrijdagmiddag aan de Amstel op de Weesperzijde in Amsterdam. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Vrijdagmiddag aan de Amstel op de Weesperzijde in Amsterdam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Nieuws

Hoe kan het dat we ons weer door het virus laten overvallen?
Waarschuwende woorden van de experts, een quarantaineplicht die uit de lucht kwam vallen, de GGD die het contactonderzoek niet meer aankan: het lijkt alsof Nederland alsnog is verrast door tweede coronagolf. Hoe kan dat?

Verdachte bekent moord op Bas van Wijk
Een van de vijf verdachten die zijn aangehouden na het doodschieten van Bas van Wijk in een drukbezocht park op klaarlichte dag, heeft bekend.

Google en Apple verwijderen Fortnite uit appwinkels
Epic Games, de maker van het populaire spel Fortnite, en Apple staan op voet van oorlog. Epic heeft geen zin nog langer afdrachten te betalen voor zijn app en zoekt de confrontatie, onder andere met parodie op een oude reclame van Apple.

Bondscoach Wiegman vertrekt bij Nederlandse voetbalsters en gaat trainen in Engeland
Sarina Wiegman vertrekt naar Engeland. De bondscoach van de Nederlandse voetbalsters, vorig jaar goed voor zilver op het WK in Frankrijk, kreeg een aanbod dat ze niet kon weigeren.

Rutte blijft bij quarantaineplicht, en heeft niet te veel begrip voor mensen die de isolatie schenden
Premier Rutte is overtuigd van het nut van een quarantaineplicht voor mensen die in nauw contact zijn geweest met een coronapatiënt. Het verzet daartegen in de Tweede Kamer veegt het plan niet zomaar van de baan, benadrukte hij vrijdag.

Aliaksandr Kuushynau is een van de betogers in Belarus wiens verhalen zijn verzameld voor een dagboek in de Volkskrant. Beeld
Aliaksandr Kuushynau is een van de betogers in Belarus wiens verhalen zijn verzameld voor een dagboek in de Volkskrant.

Aanraders

Dagboek uit Minsk: ‘Het geweld maakt me bang. Maar nu stoppen is oneerlijk’
Aliaksandr Kuushynau (38) is een van de demonstranten in Belarus die het regime van Loekasjenko aan het wankelen hebben gebracht. Elke dag vertelde hij de Volkskrant over wat hij zag en meemaakte. Dit is zijn dagboek.

CBS: krimp economie ‘ongekend’ en ‘catastrofaal’
De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 8,5 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. Wat betekent deze daling nu precies?

Oei, quarantaine. Welke rechten heeft de vakantieganger?
Steeds meer landen leggen beperkingen op aan Nederlandse reizigers. Vijf vragen en antwoorden om te voorkomen dat u bij een dichte deur zelf opdraait voor de kosten van uw ticket, hotel, of duikcursus.

Ook maanden na corona nog extreem moe: ‘Dit is een nieuwe ziekte. En een buitensporige’
Fysiek lijkt er niets aan de hand en toch heeft een deel van de ex-covid-patiënten maanden later nog altijd ernstige klachten. Die lijken sterk op een onbegrepen aandoening, het chronisch­vermoeidheidssyndroom.

Terug naar Pakistan, mijn vergeten vaderland
Haroon Ali heeft een Pakistaanse vader en een Nederlandse moeder. Hij maakte een beladen reis door Pakistan, op zoek naar zijn wortels, naar goedkeuring van zijn vader, die andere helft. Dit is het begin van zijn reis.

Column: Veel succes met die Hyves 2.0 oprichten, waar Zwarte Piet wel mag’
Nu Facebook Zwarte Piet in de ban doet, opperen de gele hesjes om Hyves weer nieuw leven in te blazen, met als uitgangspunt #FreedomOfSpeech. Lisa Bouyeure vraagt zich af waarom diezelfde groep dan wel woordgebruik als NSB, SS, IS verbiedt.

Meer over