NieuwsbriefVolkskrant avond

Volkskrant Avond: Hoe de strijd om Zwarte Piet in zeven jaar tijd escaleerde | De vader van Laura H. over de ontsnapping van zijn dochter uit het kalifaat

Goedenavond. Laura H. kwam twee jaar geleden heelhuids terug uit het kalifaat van IS. Vader Eugène vraagt zich nog dagelijks af: hoe kon zijn meisje zo ontsporen? Verder in uw avondnieuwsbrief: Sinterklaas vaart morgen een gespannen land binnen. De hernieuwde strijd om de kleur van zijn knechten is sinds 2011 alleen maar vijandiger geworden.

Dichter Jerry Afriyie en kunstenaar Quinsy Gario waren op 12 november 2011 vanuit Amsterdam naar de landelijke intocht in Dordrecht afgereisd met de tekst 'Zwarte Piet is racisme' op hun borst. Beeld zwartepietisracisme
Dichter Jerry Afriyie en kunstenaar Quinsy Gario waren op 12 november 2011 vanuit Amsterdam naar de landelijke intocht in Dordrecht afgereisd met de tekst 'Zwarte Piet is racisme' op hun borst.Beeld zwartepietisracisme

Vandaag belangrijk

Stilte na de storm in Westminster, charmeoffensief van Theresa May
Afzetting door muitende brexiteers binnen haar Conservatieve Partij hangt de Britse premier Theresa May nog steeds als een zwaard van Damocles boven haar hoofd. Maar als ze sneuvelt, wie moet het dan doen, en wat doet dat met de partij?

Theresa May.  Beeld REUTERS
Theresa May.Beeld REUTERS

Publieke omroep investeert paar miljoen extra in journalistiek
De Nederlandse Publieke Omroep gaat een paar miljoen extra investeren in journalistieke producties, vooral online.

Hongarije helpt oud-premier Macedonië ontsnappen in diplomatieke auto’s
De Hongaarse autoriteiten hebben geholpen bij de ontsnapping van ex-premier Nikola Gruevski van Macedonië, die in eigen land wegens corruptie tot een celstraf was veroordeeld. De politie in buurland Albanië liet donderdagavond weten dat hij het land verlaten had in een konvooi auto’s van de Hongaarse ambassade.

CNN-verslaggever krijgt weer toegang tot Witte Huis
Het Witte Huis moet CNN-verslaggever Jim Acosta voorlopig zijn accreditatie teruggeven. Een federale rechter in Washington heeft dat vrijdag besloten. De definitieve uitspraak in de zaak komt pas later.

Video van de dag

Grote kans dat ook jij tijdens geschiedenisles de nodige feitjes over de Tachtigjarige Oorlog hebt moeten stampen. Als je nu denkt: lang geleden, whatever, breng dan eens een bezoekje aan de tentoonstelling 80 Jaar Oorlog in het Rijksmuseum. Daar ziet V-vlogger Lisa hoe belangrijk deze oorlog was voor het ontstaan van het huidige Nederland.

Vanavond op tv

Dit weekend zou het Nederlands elftal van Ronald Koeman de play-offs in de Nations League kunnen bereiken. Om 20.45 uur speelt Oranje tegen Frankrijk in De Kuip (NPO 1). Na het afschaffen van het vinkje moet er een nieuw voedselkeuzelogo komen. Rick Nieman verdiept zich in de lobby rond dit teken, dat aangeeft of voedsel gezond is of niet (NPO 2, 23.05 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Bondscoach Ronald Koeman van het Nederland elftal tijdens de training ter voorbereiding voor de duels tegen Frankrijk en Duitsland in de Nations League.  Beeld ANP / Koen van Weel
Bondscoach Ronald Koeman van het Nederland elftal tijdens de training ter voorbereiding voor de duels tegen Frankrijk en Duitsland in de Nations League.Beeld ANP / Koen van Weel

Morgen in de krant

De vader van Laura H. over zijn dochter, het ‘kalifaatmeisje’: ‘Ik dacht meteen: hoe kan ze ons dit aandoen? Maar ook: ik zal er altijd voor haar zijn’
Als door een wonder kwam Laura H. twee jaar geleden heelhuids terug uit het kalifaat van IS. Vader Eugène probeert nog dagelijks te doorgronden wat er is gebeurd. Hoe kon zijn meisje zo ontsporen? En heeft hij genoeg kunnen doen?

Hoe de strijd om Zwarte Piet in zeven jaar tijd escaleerde
Sinterklaas vaart zaterdag weer een gespannen land binnen. De hernieuwde strijd om de kleur van zijn knechten is sinds 2011 alleen maar vijandiger geworden. Ook binnen de twee kampen is de eensgezindheid momenteel ver te zoeken.

‘Rode Khmer-tribunaal is de grootse farce in de geschiedenis van het internationaal strafrecht’
Twee stokoude kopstukken van de Rode Khmer werden veertig jaar na de door hen aangerichte genocide onder 1,7 miljoen Cambodjanen tot levenslang veroordeeld. Heeft het te lang geduurd en kostte het Khmer-tribunaal met 300 miljoen dollar te veel, of is het toch een succes doordat mensen weer over die gruwelijke periode praten?

Nuon Chea in de rechtszaal van het Rode Khmer-tribunaal. Beeld REUTERS
Nuon Chea in de rechtszaal van het Rode Khmer-tribunaal.Beeld REUTERS

Opeens is het pact van Marrakech een politiek probleem
Een tot voor kort onbekend VN-migratiepact verdeelt plotseling de coalitie. VVD en CDA willen niet de indruk wekken dat ze migratiebeleid uit handen geven. D66 gruwelt van het idee dat Nederland zich aansluit bij het nee-kamp van Donald Trump en Viktor Orbán.

Het lichamelijk ongemak waarover men liever niet spreekt
Wratten, schimmels, soa’s, zweten en haren waar je die niet wil: in Ongemak bespreekt de Duitse arts en auteur Yael Adler lichamelijke taboes, met speciale aandacht voor de anusstreek.

Het onderscheid tussen infantiliteit en volwassen gedrag wordt overal steeds vager
Nederland sleepte zich weer hortend, stotend en procederend naar de Intocht. De Betrouwbare mannetjes zien dat het Sinterklaasjournaal met vele kwinkslagen verwijst naar het zwarte pietendebat, maar haar eigen rol in dat debat ontkent. ‘En zo hobbelen ze, met gekke kwinkslagen over hun eigen rol in deze farce, nog altijd achter de discussie aan.’

Meer over