Volkskrant AvondWoensdag 21 augustus

Volkskrant Avond: Het was dus toch geen grap, dat Donald Trump Groenland wil kopen | Ondanks knieblessure is Sifan Hassan bijna de beste atlete ter wereld

Aanvankelijk werd de territoriale kooplust afgedaan als 1-aprilgrap, maar opeens beseffen de Denen dat zij in een serieuze diplomatieke ruzie zijn terechtgekomen met een van hun belangrijkste bondgenoten. Beeld Mike Roelofs
Aanvankelijk werd de territoriale kooplust afgedaan als 1-aprilgrap, maar opeens beseffen de Denen dat zij in een serieuze diplomatieke ruzie zijn terechtgekomen met een van hun belangrijkste bondgenoten.Beeld Mike Roelofs

Vandaag belangrijk

Het was dus toch geen grap, dat Donald Trump Groenland wil kopen
President Trump heeft op het laatste moment zijn bezoek aan Denemarken afgezegd, omdat de Deense regering niet van plan is Groenland aan hem te verkopen. Wat overkwam als een gril, lijkt nu een signaal dat het strategisch belang van Groenland en Noordpool-gebied toeneemt.

Jacht op 250 ontsnapte gevangenen in Papoea: wat is er aan de hand in de Indonesische provincies?
Indonesische autoriteiten maken jacht op meer dan 250 na een opstand ontsnapte gevangenen in de provincie West-Papoea. De uitbraak gebeurde maandag toen demonstranten in diverse steden massaal wegen blokkeerden en gebouwen in brand staken, waaronder de gevangenis. Waarom protesteren de Papoea’s en wat willen ze bereiken?

Voor terrorismebestrijders begint een droneaanslag een reëel scenario te worden
De democratisering van de drone baart terrorismebestrijders zorgen. De op afstand bestuurbare vliegtuigjes zijn al niet alleen meer in handen van militaire grootmachten en zouden ook door terroristen ingezet kunnen worden om een aanslag te plegen. Een Franse antiterreureenheid waarschuwt er in een geheim rapport voor.

Recordaantal branden in Braziliaans regenwoud
In het Braziliaanse deel van het Amazonewoud is het aantal bosbranden dit jaar opgelopen tot recordhoogte. Dat meldt het Braziliaanse agentschap voor ruimteonderzoek (INPE). Tot nu toe zijn ruim 72 duizend branden geteld, het hoogst aantal sinds het begin van de registratie in 2013. De cijfers vergroten de internationale bezorgdheid over het milieubeleid van president Jair Bolsonaro.

Een Amerikaanse militair bedient een compacte drone, de AeroVironment Switchblade. Het naar een inklapbaar zakmes genoemde wapen past in de rugzak van een infanterist. Beeld REUTERS
Een Amerikaanse militair bedient een compacte drone, de AeroVironment Switchblade. Het naar een inklapbaar zakmes genoemde wapen past in de rugzak van een infanterist.Beeld REUTERS

Facebook lost oude belofte in en krijgt volg-mij-niet-knop
Facebook-gebruikers krijgen de mogelijkheid de informatie die het bedrijf via andere apps en websites verzamelt, van hun account los te koppelen. Hypergepersonaliseerde advertenties behoren daarmee tot het verleden, maar alleen voor consumenten die daar actief werk van maken.

Wat gaat Matteo Salvini doen, nu de macht hem door zijn vingers lijkt te glippen?
Deel een van Matteo Salvini’s droom om Rome te veroveren, verliep precies volgens plan. Op het hoogtepunt van zijn populariteit liet hij de regering struikelen, waardoor premier Conte deze week aftrad en de weg openligt voor nieuwe verkiezingen. Maar nu deel twee van zijn plan in werking treedt, nemen opeens de twijfels toe. Heeft Salvini wel een plan B?

Video van de dag

Fotodetective Hans Aarsman had vroeger een poster van Peter Fonda als Easy Rider in zijn kamer hangen. Hij keek ernaar en keek ernaar, maar zag niet wat er te zien was. Tot hij vorige week - vijftig jaar later - de foto weer voor ogen kreeg.

Vanavond op televisie

Kon u vorige week kijken naar Ocean’s Eleven, op Net 5 is vanavond vervolg Ocean’s Twelve te zien, vanaf 20.30 uur. Met fijn gebruik van Amsterdam als locatie. Sander Schimmelpenninck portretteert in De opvolgers (22.15 uur, NPO 1) de ondernemersfamilie Kras uit Volendam. Hier kunt u lezen wat voor bedrijf die familie heeft, en daar vindt u ook veel meer tips voor een geslaagde avond voor de televisie.

Opinie

We kunnen een hoop leren van de Zweedse tranen voor migranten
Waarom leven de Zweden zo mee met migranten? Ze herinneren zich hun eigen emigratieverleden, schrijft Tineke Bennema.

Aanraders van de redactie

Hoe coffeeshopbaas Van Laarhoven in een Thaise cel belandde
Voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven zit sinds 2014 in een Thaise cel wegens witwassen van drugsgelden. Hij kreeg liefst 103 jaar cel. Minister Grapperhaus van Justitie vliegt deze week naar Bangkok om zijn zaak te bepleiten.Wat ging hier allemaal mis en welke rol speelde het Nederlandse OM?

Jongerencampings inzet van strijd over risico’s alcoholgebruik jeugd
De Terschellingse jongerencampings Appelhof en Terpstra liggen onder vuur van een gemeenteraadslid. Hij eist dat de campings sterke drank gaan weren en dat de gemeente het toezicht verscherpt. Op deze campings gaan veelal minderjarige jongeren massaal voor het eerst zonder ouders op vakantie, en dat brengt risico’s met zich mee.

Jongeren en drank op camping de Appelhof op Terschelling. Beeld Harry Cock / De Volkskrant
Jongeren en drank op camping de Appelhof op Terschelling.Beeld Harry Cock / De Volkskrant

Podcast: Ellen de Visser over haar rubriek Die Ene Patiënt
Wie was de patiënt die je kijk op je vak veranderde? Dat is de simpele vraag waarmee wetenschapsredacteur Ellen de Visser haar populaire rubriek Die ene patiënt schreef, waarin zorgverleners over hun levensveranderende momenten vertellen. Maar na twee jaar en ruim honderd aflevering stopt ze nu met de serie. Ze is te gast in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid om erover te vertellen.

Hoe oplettende Twitter-gebruikers in Polen een door de regering geregisseerde lastercampagne oprolden
Door een chatgroep van Twitteraars die zich zorgen maken over de Poolse democratie werd een lastercampagne tegen rechters blootgelegd. Inmiddels heeft dat tot het aftreden van staatssecretaris Piebiak geleid. De Volkskrant sprak met de oplettende Twitteraars.

Springsteenfilm Blinded by the Light charmeert vooral door het sprankelende spel van Viveik Kalra
De scènes waarin Javed in zijn eigen Springsteenmusical lijkt rond te lopen, tillen Blinded by the Light uit boven de voorspelbaarheid.

Ondanks knieblessure is Sifan Hassan bijna de beste atlete ter wereld
Een knieblessure houdt Sifan Hassan al een maand uit het wedstrijdcircuit, maar toch blijkt ze in staat tot een bijzondere prestatie. De Nederlandse langeafstandsloopster is op de wereldranglijst van atletiekfederatie IAAF geklommen naar de tweede plaats. De Russische Marija Lasitskine, de tweevoudig wereldkampioen hoogspringen, is volgens de vijf maanden geleden geïntroduceerde mondiale ranglijst de beste atlete ter wereld.

Meer over