nieuwsbriefvolkskrant avond

Volkskrant Avond: Het Mexicaanse Tijuana mist de Amerikaanse toeristen | Drie wereldtitels, maar Kromowidjojo tempert olympische verwachtingen

Een jonge migrant uit Midden-Amerika in Tijuana, Mexico. Beeld Felix Marquez
Een jonge migrant uit Midden-Amerika in Tijuana, Mexico.Beeld Felix Marquez

Vandaag belangrijk

Trump’s begrotingsadviseur is nu stafchef; Democraten vrezen bloedbad bij sociale voorzieningen
‘Mick the Knife’, zo staat Mick Mulvaney in Washington bekend. Als begrotingsdirecteur in de regering-Trump stond hij permanent klaar om drastisch het mes te zetten in de uitgaven. Nu Trump hem heeft benoemd tot zijn nieuwe stafchef vrezen Democraten voor een bloedbad als het gaat om de sociale voorzieningen.

Teruglopend aantal actievoerende gele hesjes is opsteker voor Macron
Is de volkswoede van de gele hesjes over zijn hoogtepunt heen? Het aantal demonstranten is in een week tijd gehalveerd, bleek zaterdag. 66 duizend actievoerders gingen de straat op, na een week die werd gedomineerd door handreikingen van president Macron aan de protestbeweging en een terreuraanslag in Straatsburg. Tijdens de vorige protestdag waren er in Frankrijk nog 126 duizend gele hesjes op de been.

Een demonstrant in Brussel. Beeld Belga
Een demonstrant in Brussel.Beeld Belga

Katholieke kerk blokkeert benoeming van priester wegens oude melding van seksueel overschrijdend gedrag
Het was een oude priester – boven de 75 jaar – die al wat jaren met emeritaat was, maar onlangs probeerde in een ander bisdom opnieuw tot priester te worden benoemd. De nood is tenslotte hoog in de rooms-katholieke kerk. Maar een al decennia oude melding tegen de betrokken man van seksueel overschrijdend gedrag zorgde er voor dat de bisschop recent zijn benoeming blokkeerde.

Afgezette premier Sri Lanka is weer terug op zijn post
Onder zware druk heeft president Maithripala Sirisena van Sri Lanka de afgezette premier Ranil Wickremesinghe, die hij twee maanden geleden plotseling ontsloeg, weer beëdigd als premier van het land. Met het plotselinge ontslag van Wickremesinghe stortte de president het land in een diepe politieke crisis.

Ranil Wickremesinghe in Colombo, Sri Lanka. Beeld REUTERS
Ranil Wickremesinghe in Colombo, Sri Lanka.Beeld REUTERS

Video van de dag

Geloof het of niet, maar ooit kon je kersttruien gewoon zonder ironie dragen. Hoe heeft de goeiige, noeste warmhouder zo kunnen afglijden tot spotgoedkoop wangedrocht? Het ging mis bij de sitcoms in de jaren ‘80, analyseert onze stijlredacteur Cécile Narinx. En dat is doodzonde.

Tv-tips

Beslist het kijken waard is de Vlaamse dramaserie Gevoel voor tumor, waarin het leven van de 25-jarige geneeskundestudent Tristan een drastische wending neemt als hij een kwaadaardige tumor blijkt te hebben. Klinkt als zware kost, maar de makers weten drama en humor effectief te combineren (NPO 3, 21.10 uur). Of kijk de sterke, vervreemdende Philip K. Dick-verfilming A Scanner Darkley, met Keanu Reeves in de hoofdrol (SBS 9, 23.55 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Uit de krant van morgen

Na drie wereldtitels volgt voor Kromowidjojo niet automatisch olympisch succes (maar ze heeft het eerder gedaan)
Om misverstanden te voorkomen en overdreven optimisme wat in te dammen, sprak zwemster Ranomi Kromowidjojo na haar derde wereldtitel kortebaan vanuit China waarschuwende woorden. De mensen moeten niet denken dat haar succes in het 25-meterbad veel zegt over haar kansen in het olympische 50-meterbad, over anderhalf jaar in Tokio.

Ranomi Kromowidjojo na haar winst op de 50 meter Vrije Slag in Hangzou, China. Beeld EPA
Ranomi Kromowidjojo na haar winst op de 50 meter Vrije Slag in Hangzou, China.Beeld EPA

Ook de rosse buurt in het Mexicaanse Tijuana mist de Amerikanen
Het Mexicaanse Tijuana is van oudsher een stad van migranten. Maar de vreemdelingenhaat steekt ook daar de kop op, want toeristen blijven weg. Bang voor de migrantenkaravaan. ‘Het is een ramp.’

Multi-instrumentalist Jacco Gardner in zeven delen
Op zijn derde album neemt Jacco Gardner (30) wéér een nieuwe afslag. Somnium is een instrumentale synthesizerplaat; nee, hits scoren is niet zijn doel. Een portret van de muzikale avonturier uit Zwaag in zeven delen.

Jacco Gardner Beeld Robin De Puy
Jacco GardnerBeeld Robin De Puy

Avonturia De Vogelkelder is méér dan een dierenwinkel
Avonturia De Vogelkelder in Den Haag is de grootste dierenspeciaalzaak van de Benelux. ‘Beleving’ was in het familiebedrijf al een begrip toen marketeers het nog moesten bedenken.

Schrijfster Bregje Hofstede: ‘Het leven is een dunne draad over een complete leegte’
‘Schrijven helpt mij om betekenis te destilleren uit een in beginsel vrij absurd en arbitrair leven’, zegt Bregje Hofstede tegen Fokke Obbema.

Bregje Hofstede  Beeld © Jitske Schols
Bregje HofstedeBeeld © Jitske Schols

De plastic kerstboom is een combinatie van burgerlijkheid en tegendraadsheid – en dat voelt goed
Een paar jaar geleden shockeerde Aaf Brandt Corstius haar omgeving met het aanschaffen van een plastic kerstboom: een keurig rechte boom die jarenlang mee zou gaan en die niet elke dag wat doder was - iedereen zou er een moeten kopen. Maar dit jaar liep het anders met het enthousiasme: ‘Een plastic kerstboom is als een tent; hij wil nooit meer terug in de verpakking’.

Meer over