Volkskrant AvondWoensdag 17 april

Volkskrant Avond: Hersendood is minder onomkeerbaar dan tot nu toe gedacht | Corneliuskerk in Limmen heeft na brand zelfs geld voor vloerverwarming

Een bloemencollage in de vorm van het brein, momenteel te zien in New York. Beeld AP
Een bloemencollage in de vorm van het brein, momenteel te zien in New York.Beeld AP

Vandaag belangrijk

Doorbraak met mogelijk verstrekkende gevolgen: dood brein vertoont na uren weer activiteit
De hersendood is minder onomkeerbaar dan tot nu toe werd gedacht. Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd varkenshersenen uren na de dood weer enige activiteit te laten vertonen. Tekenen van hersteld bewustzijn of werkende hersengebieden zag men niet. Toch denken experts dat de doorbraak mogelijk verstrekkende consequenties heeft.

In de Tweede Kamer groeien de zorgen over de eigen renovatie
Het voornemen van staatssecretaris Knops om Pi de Bruijn terug te halen als architect van de Tweede Kamer overtuigt de volksvertegenwoordiging niet dat het nu in orde komt. Kamerleden vrezen botsende architecten, gebrek aan regie en forse kostenoverschrijdingen.

Het Binnenhof in Den Haag, maart 2019. Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant
Het Binnenhof in Den Haag, maart 2019.Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant

Indonesië bereidt zich voor op chaos: beide kandidaten claimen de overwinning
Op basis van de eerste uitslagen lijkt president Joko ‘Jokowi’ Widodo een nieuwe termijn in Indonesië tegemoet te gaan. Maar volgens zijn tegenstander Prabowo zijn die doorgestoken kaart en is niet Jokowi, maar hijzelf de winnaar van de verkiezingen. Jakarta bereidt zich voor op chaos.

Ajax speelt de tegenstander zoek in 1.001 driehoekjes
Winnen van Juventus, en eerder van Real Madrid. Het werd onmogelijk geacht. En toch gebeurde het. Willem Vissers analyseert waarom Ajax zo goed is dat het voor het eerst in 22 jaar de halve finales van de Champions League heeft gehaald.

Video van de dag

Aarsman Collectie: met een taart in een warme trein
Een taart meenemen in de trein, dat moet natuurlijk gewoon kunnen. Maar waarom zou je hem in godsnaam uit de doos halen? Fotodetective Hans Aarsman probeert aan de hand van aanwijzingen in deze foto te achterhalen waarom deze vrouw in Cuba dat heeft gedaan.

Vanavond op tv

Op Veronica (20.30 uur) een rechtstreeks verslag van de tweede kwartfinale in de Champions League tussen Manchester City en Tottenham Hotspur. In laatste aflevering van dit seizoen van Topdokters (RTL 4, 21.30 uur) een portret van klinisch geriater Patricia van Mierlo, die ongeneeslijk zieke patiënten begeleidt. En op BBC 1 Earth From Space (22.00 uur), een nieuwe documentaireserie vol natuurspektakel, gefilmd vanaf de grond, vanuit de lucht en vanuit de ruimte. Meer tips vindt u hier.

Morgen in de krant

De Corneliuskerk in Limmen heeft na brand zelfs geld voor vloerverwarming
De Notre-Dame moet in vijf jaar weer worden opgebouwd. De brand in Parijs lijkt op wat er in mei 2018 gebeurde in het Noord-Hollandse Limmen. Daar lieten ze geen dag verloren gaan.

De Corneliuskerk in Limmen. De toren bleef tijdens de brand in mei 2018 gespaard. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
De Corneliuskerk in Limmen. De toren bleef tijdens de brand in mei 2018 gespaard.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Genetische longziekten ‘wegknippen’ uit het dna van een foetus. Kan dat straks ook bij mensen?
Met het wegknippen van dna bij een foetus ligt de weg open naar het verhelpen van genetische longziekten, nog voor de geboorte. Die techniek is in Amerikaans onderzoek met succes getest op muizen.

Zijn Shell-klanten bereid 1 cent extra per liter te betalen? Vijf meningen aan de tank
Vanaf woensdag kunnen Shell-klanten vrijwillig 1 cent per liter extra doneren, waarmee ze hun CO2-uitstoot kunnen compenseren. We peilden op Shell-station Pieter Nieuwland te Utrecht de bereidheid hiertoe.

Humeurige stripkater Heinz komt eindelijk dan toch op het witte doek – dit ging aan de release vooraf
De grote droom van striptekenaars René Windig en Eddie de Jong komt deze week uit: hun humeurige kater Heinz komt naar het witte doek. De weg ernaartoe bleek geen makkie.

René Windig en Eddie de Jong. Beeld Pauline Marie Niks
René Windig en Eddie de Jong.Beeld Pauline Marie Niks

In het buitenland heeft Nana Fofie over media-aandacht niets te klagen; nu Nederland nog
De in het buitenland al aardig populaire Rotterdamse zangeres Nana Fofie (23) werd door Nicki Minaj gevraagd als voorprogramma. En toen ging het ineens hard.

Minder douchen, dat deed Sylvia Witteman al – misschien een overblijfsel uit haar tijd in Rusland
We moeten minder douchen, las Sylvia Witteman in de krant. Dat was voor haar niet zo een probleem: ze doucht niet elke dag en ook nog eens heel kort. Is ze misschien beïnvloed door de Russen?

Meer over