Volkskrant AvondMaandag 30 december

Volkskrant Avond: Herkansingen gaan door op gehackte Universiteit Maastricht | Gratis pakketbezorging is een fabeltje

Een pakketbezorger van PostNL zoekt naar het juiste postpakket. Beeld Marcel van den Bergh
Een pakketbezorger van PostNL zoekt naar het juiste postpakket.Beeld Marcel van den Bergh

Vandaag belangrijk

Boetes voor telecombedrijven, want ‘onbeperkte data’ bleek toch beperkt

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone forse boetes opgelegd, uiteenlopend van 2,7 tot bijna 4 miljoen euro. De telecomaanbieders hebben volgens de toezichthouder klanten onjuist en onvolledig voorgelicht op hun websites.

Herkansingen kunnen gewoon doorgaan op gehackte Universiteit Maastricht

Nadat de systemen bijna een week hadden platgelegen door een aanval met gijzelsoftware, had de Universiteit Maastricht maandag goed nieuws. Het onderwijs wordt komende week hervat, de herkansingen kunnen gewoon doorgaan.

16-jarig slachtoffer steekpartij Drachten overleden

De 16-jarige jongen die op 22 december in Drachten werd neergestoken, is aan zijn verwondingen overleden. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie maandag. Twee verdachten van 14 en 15 jaar zitten nog vast.

Aanhouding voor gooien vuurwerkbom naar politiebus in Den Haag

De politie in Den Haag heeft maandagochtend een 38-jarige Hagenaar aangehouden die eerder deze maand een stuk zwaar illegaal vuurwerk zou hebben gegooid naar een politiebus. Vijf andere mannen werden opgepakt op verdenking van het organiseren van rellen.

Beeld uit een door de politie verspreide video waarin een vuurwerkbom naar een politiebus wordt gegooid. Beeld politie Den Haag
Beeld uit een door de politie verspreide video waarin een vuurwerkbom naar een politiebus wordt gegooid.Beeld politie Den Haag

Opinie

Gratis pakketbezorging is een fabeltje

Pakketbezorgers ondergaan een schrijnende werkdruk tegen extreem lage tarieven. Dat stelt Ruud Wassenaar, voorzitter van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie. Hij eist ‘eerlijke betaling’ van de pakketreuzen.

Vanavond op televisie

Zet snel de tv aan om Baantjer het begin (RTL 4, 20.30 uur) te zien. Met Waldemar Torenstra als degelijke rechercheur De Cock. Of kijk 28 Days (RTL 8, 20.30 uur), een integer drama over de afkickperiode van een intelligente, cynische jonge vrouw, gespeeld door Sandra Bullock. Meer tv-tips vindt u hier.

Aanraders van de redactie

Australië staat in lichterlaaie, maar de vuurwerkshow van Sydney zal doorgaan

Al 4 miljoen hectare bos zijn in Australië verwoest door de ergste bosbranden uit de geschiedenis. En meer branden zijn voorspeld. Is het dan zo raar om de wereldvermaarde vuurwerkshow van Sydney met Oud en Nieuw af te gelasten?

Hoe Nederland in de jaren tien een demonstratieland werd

In de tweede helft van de jaren tien werd Nederland weer een demonstratieland. Leraren, boeren, bouwers en klimaatactivisten gingen de straat op met heel verschillende eisen, maar hadden één ding gemeen: ze rekenden allen af met de gelatenheid van de jaren tachtig.

Thijs Roovers en Jan van de Ven (links, midden) tijdens de demonstratie voor hogere salarissen in de publieke sector. Beeld Freek van den Bergh
Thijs Roovers en Jan van de Ven (links, midden) tijdens de demonstratie voor hogere salarissen in de publieke sector.Beeld Freek van den Bergh

Waarom we nog altijd vaker met onze geliefde praten dan met chatbots

Anna, Nina, Lotte, Billie, Inge, Iris, Wout, Nienke, Heleen, Fleur: de cast van Nederlandse chatbots is imposant. Toch wacht de digitale praatpaal nog op zijn echte doorbraak, ondanks voorspellingen dat we in 2020 meer met chatbots zouden praten dan met onze geliefde. Waarom heeft de chatbot nog altijd niet het hoogste woord?

Een man met zijn chatbot.  Beeld Annabel Oosteweeghel
Een man met zijn chatbot.Beeld Annabel Oosteweeghel

2019: Het jaar van ‘niksen’, ‘droppings’, ‘uitwaaien’, ‘fietsen’ en andere Nederlandse levenswijsheden

Van fietsen tot niksen: in 2019 lag volgens buitenlandse media de sleutel tot geluk opvallend vaak in Nederland.

SPECIAL - Klimaat: Wat hebben we geleerd dit decennium?

Is de klimaatverandering nu echt begonnen? In vier podcastafleveringen vertellen onze wetenschapsredacteuren wat zij de grootste ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar vinden. In deze aflevering Maarten Keulemans over of we ons écht zorgen moeten maken over het klimaat.

‘Zonder oranjesnippers is een oliebol voor mij geen oliebol.’ Ja, dat zegt hij echt

Sylvia Witteman staat in de supermarkt als ze een op Geert Mak lijkende man geërgerd naar oranjesnippers hoort vragen. ‘Hebben we niet’ hoort ze een vakkenvuller in het voorbijgaan mededelen, tot groot ongenoegen van de naar adem happende toehoorder. ‘De man krimpt ineen alsof hij een stomp in zijn maag heeft gekregen.’

Meer over