Volkskrant AvondDinsdag 30 april

Volkskrant Avond: Heftige rellen in Venezuela na oproep Guaidó om Maduro af te zetten | Wie is Rob Rooken, de nieuwe adjudant van Baudet?

Redactie
De Praagse door een groep Nederlanders mishandelde ober Mirek van restaurant Polpo staat de pers te woord in mei vorig jaar. Beeld ANP
De Praagse door een groep Nederlanders mishandelde ober Mirek van restaurant Polpo staat de pers te woord in mei vorig jaar.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Vijf en zes jaar cel voor Nederlandse broers voor toebrengen zwaar letsel ober in Praag
De Nederlandse broers Arash N. (32) en Armin N. (29), die vorig jaar in Praag een ober zwaar mishandelden, zijn dinsdag in Tsjechië veroordeeld tot celstraffen van vijf en zes jaar. Na het uitzitten van hun straf mogen ze het land tien jaar niet meer in.

Volg hier Tottenham Hotspur – Ajax live
In de eerste halve finale van de Champions League treft Ajax het Londense Tottenham Hotspurs. Correspondent Patrick van IJzendoorn zit in het stadion. Volg alle gebeurtenissen op en rondom het veld in ons liveblog.

Heftige rellen in Venezuela na oproep Guaidó om Maduro af te zetten
In de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn dinsdag heftige rellen uitgebroken nadat oppositieleider Juan Guaidó het leger en de bevolking had opgeroepen massaal de straat op te gaan om president Nicolás Maduro af te zetten.

President Juan Guiadó roept aanhangers op om de straat over te nemen.  Beeld EPA
President Juan Guiadó roept aanhangers op om de straat over te nemen.Beeld EPA

Geen schaars gekleed model, maar moslima in boerkini op cover Sports Illustrated
Het Amerikaanse magazine Sports Illustrated, dat bekendstond om zijn steeds blotere badpakmodellen op de cover, heeft dit jaar gekozen voor een fotomodel in boerkini: Halima Aden. En dan komt de kritiek weer uit andere hoek.

Video van de dag

Op zoek naar beter onderwijs in Turkije
Vraag je aan Turkse docenten wat wij van ze kunnen leren, dan antwoorden ze eenduidig: wees als een vader, moeder, broer of zus voor je leerlingen. ‘Wanneer je een hechte band opbouwt met ze, dan wordt het onderwijs succesvoller.’

Vanavond op tv

Zes alleenstaande vrouwen die altijd perfect opgemaakt door het leven gaan, gaan voor het nieuwe tv-programma Pretty & Single (NPO 3, 21.15 uur) een paar keer zonder make-up op date. Daarna, om 22.05 uur op dezelfde zender, Wie doet het? – een nieuwe talkshow in quizvorm over de eerste seksuele ervaringen van BN’ers. Onze complete tv-selectie vindt u hier. Meer tips vindt u hier.

Morgen in de krant

‘Internetgoeroe’ Rob Rooken wordt nieuwe adjudant van Baudet
Ondernemer Rob Rooken neemt de plek van zijn oude zakenpartner Henk Otten in als nieuwe ‘tweede man’ bij Forum voor Democratie. Op Thierry Baudet na bekleedt niemand zoveel functies binnen de partij. Wie is deze ‘internetgoeroe’ op de achtergrond?

Rob Rooken tijdens de verkiezingsavond van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Beeld Hollandse Hoogte / Olivier Middendorp Fotografie
Rob Rooken tijdens de verkiezingsavond van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.Beeld Hollandse Hoogte / Olivier Middendorp Fotografie

Misbruikschandaal bij fysieke schakel tussen burger en politiek: ‘Dit is buitengewoon schadelijk’
ProDemos gaat prat op haar titel van ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’, een verwijzing naar de rol die de organisatie speelt in het uitleggen van hoe de hazen lopen in politiek Den Haag. Juist dat Huis met een grote H ziet zich nu geconfronteerd met een misbruikschandaal waarin een leidinggevende volgens de NOS misbruik maakte van zijn positie om seks af te dwingen bij meerdere ondergeschikten. Zelf houdt ProDemos, dat zegt ‘geschokt’ te zijn, het op ‘grensoverschrijdend gedrag’.

Veroorzaakte de serie ‘13 Reasons Why’ echt een zelfmoordpiek in Amerika?
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: de jongerenserie 13 Reasons Why veroorzaakte een zelfmoordgolfje in Amerika.

Voedselverspilling tegengaan verovert de provincie: het loopt storm bij een bakker in Friesland
Met de smartphone in de hand langs restaurants en winkels om overgebleven etenswaren op te halen: de app TooGoodToGo begon in de Randstad, maar wint daarbuiten snel terrein. Bij de bakker in Stiens loopt het storm.

Twee zusjes halen met hun moeder (buiten beeld) bij Bakkerij de Groot in Stiens een op TooGoodToGo geplaatste zak met brood en gebak op.  Beeld Katja Poelwijk / De Volkskrant
Twee zusjes halen met hun moeder (buiten beeld) bij Bakkerij de Groot in Stiens een op TooGoodToGo geplaatste zak met brood en gebak op.Beeld Katja Poelwijk / De Volkskrant

Mona-mania: hoe de Mona Lisa het beroemdste schilderij ter wereld werd
Wie de Mona Lisa gezien heeft, weet dat het maar een klein schilderij is. En toch is het paneel van Leonardo da Vinci het beroemdste schilderij ter wereld. Hoe is dat zo gekomen?

Als je tegen heug en meug kunt genieten van zoiets als Nederland, kun je echt álles in het leven aan
Voor de meivakantie was het Aafs goede voornemen om één boek uit te lezen. Dat lukt tot nu toe aardig en zo komt Aaf in aanraking met het korte verhaaltje Welcome to Holland. Een therapeutisch verhaaltje waarvan de uiteindelijke les blijkt: ‘als je tegen heug en meug kunt genieten van zoiets als Nederland, kun je echt alles in het leven aan.’ Een hart onder de riem voor alle Nederlanders dus.

Meer over