NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Heeft Italië de maffia aan het wankelen gebracht? | Mens met varkenshart stapje dichterbij na proef met apen

Redactie
De Italiaanse Cabinieri voeren Settimo Mineo (midden), het vermeende hoofd van Cosa Nostra in Palermo, af. In totaal werden er 46 vermeende maffiosi gearresteerd door de Cabinieri. Beeld AP
De Italiaanse Cabinieri voeren Settimo Mineo (midden), het vermeende hoofd van Cosa Nostra in Palermo, af. In totaal werden er 46 vermeende maffiosi gearresteerd door de Cabinieri.Beeld AP

Vandaag belangrijk

Vier grote slagen tegen de belangrijkste Italiaanse maffiagroeperingen zijn binnen, maar dat lijkt de maffiosi niet te deren
De Italiaanse maffia is als de Hydra van Lerna: voor elke afgehakte kop groeien er twee aan. Wat de huidige arrestatiegolf wel aantoont, is dat de politiediensten internationaal veel beter samenwerken. En dat is dus broodnodig.

Geen geitenpaadje meer voor Vlaams-nationalistische N-VA: partij moet regering laten vallen of principes inslikken
De val van de Belgische regering hangt de hele week al in de lucht. Maar net als bij een goede serie volgt aan het eind van elke dag een cliffhanger: heel misschien komt het nog goed, morgen praten we verder. De Vlaams-nationalistische regeringspartij N-VA lijkt zichzelf woensdag echter klem te hebben gezet door het spel nét iets te hard te spelen.

Wereldwijde uitstoot CO2 dit jaar weer toegenomen
De wereldwijde uitstoot van het broeikasgas CO2 zal dit jaar een nieuw record bereiken. Dat zal het alleen maar lastiger maken om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, waarover nu wordt onderhandeld in Polen. De internationale onderzoeksorganisatie Global Carbon Project maakte de prognoses voor 2018 woensdag bekend.

Onze correspondent over de gele hesjes in Frankrijk
Dit weekend gaan Franse activisten in gele hesjes opnieuw de straat op. Afgelopen weekend richtten demonstranten al een ravage aan in Parijs. Wie zijn ze, waar staan ze voor en hoe gaat dit aflopen? Daan Kool, onze correspondent in Frankrijk, legt in het Volkskrantgeluid van deze week uit waarom dit in Frankrijk zo groot heeft kunnen worden en in Nederland niet.

null Beeld

Video van de dag

Een meisje op consult in Kenia. Niemand kan haar herkennen, toch voelt ze zich opgelaten, ziet fotodetective Hans Aarsman.

Vanavond op televisie

En wat kijken we straks ná pakjesavond? Nou, naar Four Weddings and a Funeral bijvoorbeeld, de film die, we zeggen het maar, de Britse filmwereld veranderde. Hij is vanaf 20.30 uur te zien op Net 5. Wie nog wel in de Sinterklaasstemming is kijkt bijvoorbeeld naar Sinterklaas, wie kent hem niet?, de Goedheiligman-quiz op NPO 1 (vanaf 20.35 uur). Meer tips voor een geslaagde televisieavond zijn hier te lezen.

Morgen in de krant

Apenproef brengt mens met varkenshart een stapje dichterbij
De eerste mens met een varkenshart is een stap dichterbij gekomen. Duitse wetenschappers zijn erin geslaagd bavianen meer dan een half jaar in leven te houden dankzij het geïmplanteerde hart van een varken. Een ‘mijlpaal op weg naar klinische toepassing’, aldus het team, al zitten er aan de ingreep nog veel haken en ogen.

Varkens: levensreddende orgaandonoren? Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Varkens: levensreddende orgaandonoren?Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

IJskap Groenland smelt ‘uitzonderlijk’ snel
De ijskap op Groenland is de laatste decennia meer gesmolten dan ooit in de afgelopen eeuwen. Dit verlies van ijs is niet toe te schrijven aan natuurlijke schommelingen in het klimaat, maar is het gevolg van door de mens teweeggebrachte klimaatverandering. Dat zegt Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit Utrecht.

Zij was de laatste Nederlander die vernietigingskamp Sobibór kon navertellen: ‘Wij moesten om de executie heen staan’
Selma Engel-Wijnberg overleefde vernietigingskamp Sobibór en werd na de oorlog tot ‘ongewenste vreemdeling’ verklaard. Op excuses van de Nederlandse regering stelde ze in 2010 geen prijs meer.

Selma Engel-Wijnberg, de laatste nog levende Nederlander die de verschrikkingen in het Poolse vernietigingskamp Sobibor heeft overleefd Beeld ANP
Selma Engel-Wijnberg, de laatste nog levende Nederlander die de verschrikkingen in het Poolse vernietigingskamp Sobibor heeft overleefdBeeld ANP

Waarom Spanje massaal aan het gokken is geslagen
In Madrid is het aantal gokhuizen in een paar jaar verdubbeld. Ze duiken vooral op in de armste wijken, waar gokken voor de verliezers van de economische crisis vaak de enige hoop op een betere toekomst vormt.

‘De Noord-Afrikaanse film is hier straks zo gewoon als een courgette’
De Haarlems-Algerijnse broers Hakim (61) en Karim (69) Traïdia presenteren het eerste Nederlandse filmfestival voor de Noord-Afrikaanse cinema. De eerste editie draait om de vrouw. ‘Vanwege onze moeder.’

U kúnt Alfonso Cuaróns meesterwerk Roma straks gewoon thuis op tv kijken. Maar ons advies: doe het niet
De Volkskrant sprak Alfonso Cuarón over zijn Mexicaanse familiedrama Roma, de meest besproken film van het jaar. Bekroond met de Gouden Leeuw in Venetië, nu op koers voor de Oscars. En goed voor een revolutie in filmland: want gelijktijdig te zien op Netflix én in de bioscoop.

Een beeld uit de film Roma van Alfonso Cuarón. Beeld
Een beeld uit de film Roma van Alfonso Cuarón.
Meer over