NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Harbers stapt op als staatssecretaris na geblunder met misdaadcijfers asielzoekers | Vier sterren voor acht onvergetelijke seizoenen Game of Thrones

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD) tijdens het debat waarin hij bekend maakt op te stappen. Beeld Freek van den Bergh
Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD) tijdens het debat waarin hij bekend maakt op te stappen.Beeld Freek van den Bergh

Vandaag belangrijk

Harbers stapt op als staatssecretaris na geblunder met misdaadcijfers asielzoekers
Mark Harbers stapt op als staatssecretaris van Vreemdelingenzaken. De VVD’er erkent dat er op zijn ministerie fouten zijn gemaakt bij de presentatie van cijfers over delicten die door asielzoekers worden gepleegd. Ook heeft hij de Kamer verkeerd geïnformeerd over de toedracht. Omdat dit ‘het vertrouwen raakt tussen uw Kamer en mij’, ziet Harbers geen andere optie dan te vertrekken.

Restaurantketen van celebrity-kok Jamie Oliver stevent af op faillissement
Vrijwel alle 25 restaurants van Jamie Oliver in het Verenigd Koninkrijk zijn dinsdag gesloten. De keten van de celebrity-kok stevent af op een faillissement. De aankondiging van de ineenstorting, die gepaard dreigt te gaan met het verlies van 1.300 banen, overschaduwde dinsdag zelfs het nieuws dat British Steel in zwaar weer verkeert.

Premier May sluit tweede referendum over Brexit niet langer uit
De Britse premier Theresa May heeft dinsdagmiddag een nieuw plan onthuld om het Brexit-akkoord op de valreep goedgekeurd te krijgen door het parlement. Voor het eerst laat zij nu de mogelijkheid open van een tweede referendum, al is de precieze vraagstelling daarvan nog onduidelijk. Ze hoopt daarmee steun te vinden onder de leden van oppositiepartij Labour.

Shell betaalt geen winstbelasting in Nederland
Shell betaalt inderdaad geen winstbelasting in Nederland. Dat bevestigen topbestuurders van de multinational in een interview met weekblad Elsevier.

‘Commandant al-Nusra’ opgepakt in Zeeuws dorp op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme
In het Zeeuwse dorp Kapelle heeft de politie dinsdag een 47-jarige Syriër opgepakt voor terrorisme en oorlogsmisdrijven in zijn land van herkomst. Hij zou commandant zijn geweest van de jihadistische groepering Jabhat al-Nusra.

Een Syriër in Duitsland stond vorig jaar terecht op verdenking van lidmaatschap van Jabhat al-Nusra. Beeld EPA
Een Syriër in Duitsland stond vorig jaar terecht op verdenking van lidmaatschap van Jabhat al-Nusra.Beeld EPA

Duizenden achtstegroepers kregen verkeerd schooladvies door blunder met eindtoets: wat ging er mis?
Duizenden achtstegroepers kregen de afgelopen weken een verkeerde uitslag van de eindtoets. Hoe kon dat gebeuren en wat betekent het voor hun schooladvies?

Vanavond op televisie

Smullen geblazen vanavond met twee Dick Maas-klassiekers op het programma: zijn meesterwerk De Lift en de seriemoordenaarsfilm Amsterdamned (RTL 7, 20.30 / 23.00 uur). Voor wie meer zin heeft in iets documentairs, is er Louis Theroux: Dark States. Theroux bezoekt een stad in West-Virginia waar een heroïne-epidemie heerst, volgt de hulpdiensten en praat met gebruikers (Canvas, 22.10 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Over in of uit Europa gaat uw stem voor de Europese Verkiezingen helemaal niet
Waar stemmen we donderdag precies voor? Hier vindt u vijf misverstanden over het Europees Parlement.

Europese ‘Spitzenkandidat’ Frans Timmermans (PvdA) danst tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen in Ierland.  Beeld Reuters
Europese ‘Spitzenkandidat’ Frans Timmermans (PvdA) danst tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen in Ierland.Beeld Reuters

Aanraders van de redactie

Zijn groene obligaties de toekomst, of is dit ordinaire ‘greenwashing’?
Met zijn allereerste ‘groene obligatie’ heeft Nederland dinsdag geprofiteerd van dé internationale beleggingstrend: spotgoedkoop lenen, inclusief gratis duurzaam imago. Te mooi om waar te zijn?

Deze Heerma zal als fractievoorzitter van het CDA minder naïef zijn
De nieuwe fractievoorzitter van het CDA, Pieter Heerma, ademt politiek. Hij zal met minder naïviteit en meer argwaan te werk gaan dan zijn vader Enneüs Heerma, die de partij in de jaren negentig een tijdlang leidde.

Game of Thrones was wellicht niet de beste serie ooit, maar wel een waarin we emotioneel diep hebben geïnvesteerd (★★★★☆)
Let op: spoilers. Game of Thrones is afgelopen, het wiel is gebroken, de troon is gesmolten. Vier sterren voor acht onvergetelijke seizoenen prachttelevisie.

Zo veel invloed, zo weinig bekend bij burgers: het imagoprobleem van het Europees Parlement
Het Europees Parlement is de enige rechtstreeks gekozen instelling van de EU en beïnvloedt het dagelijks leven van vijfhonderd miljoen burgers. En toch lijken die niet staan te trappelen om hun stem ervoor uit te brengen.

In de wandelgangen van het Europees Parlement. Beeld RV
In de wandelgangen van het Europees Parlement.Beeld RV

‘Wat Baudet niet ziet is dat bij Houellebecq juist de vrouwenfiguren vaak sterk zijn’
Martin de Haan is dé Houellebecq-deskundige in het Nederlandse taalgebied. In dit interview reageert hij op de commotie die Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, in het zicht van de Europese Verkiezingen heeft veroorzaakt door Houellebecq te gebruiken om zijn afkeuring uit te spreken over euthanasie, abortus en feminisme.

‘We zijn heel goed in het vermijden van God’
Vierhonderd jaar nadat ze uit de protestantse kerk werden gegooid, zijn de vrijzinnige remonstranten nog steeds een buitenbeentje. Tot hun spijt krijgen orthodoxe christenen steeds meer macht.

Bij de Synode van Dordrecht (1618-1619) werden remonstranten uit de kerk verbannen. Beeld RV
Bij de Synode van Dordrecht (1618-1619) werden remonstranten uit de kerk verbannen.Beeld RV
Meer over