Volkskrant Avond17 februari

Volkskrant Avond: Handelsverdrag Ceta op dood spoor in Eerste Kamer | Barry Hulshoff (1946-2020): Ajacied en voorbeeldverdediger

Barry Hulshoff en Johan Cruijff brengen de Europacup weer op Nederlandse bodem. De Ajacieden arriveerden donderdag uit Belgrado. Beeld ANP
Barry Hulshoff en Johan Cruijff brengen de Europacup weer op Nederlandse bodem. De Ajacieden arriveerden donderdag uit Belgrado.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Handelsverdrag Ceta op dood spoor in Eerste Kamer

Minister Sigrid Kaag stelde er een reis naar de Hoorn van Afrika voor uit en de Canadese ambassadeur probeert manmoedig partijen op andere gedachten te brengen, maar de overlevingskansen voor handelsverdrag Ceta blijven ondanks al die inspanningen uiterst gering. In de Eerste Kamer is een meerderheid ver weg.

Verdachten illegale vogelhandel verschijnen voor rechter in Amsterdam

Een beetje bijzondere papegaai levert zo tussen de 1.000 en 2.000 euro op, beschermde soorten nog meer. Nederland speelt een prominente rol in illegale vogelhandel. Deze week staan twee verdachten voor de rechter in Amsterdam.

Rechtbank begint aan strafzaak tegen de ‘godfather van Brabant’

Bij de rechtbank in Den Bosch begint vandaag de strafzaak tegen Martien R. en zes medeverdachten. R. (49) werd in november opgepakt tijdens een grootscheepse politieactie op een woonwagenkamp in Oss.

De inval in een woonwagenkamp in het Noord-Brabantse Lith, deel van Operatie Alfa, een grootscheeps offensief tegen de georganiseerde misdaad in Brabant.
 Beeld ANP
De inval in een woonwagenkamp in het Noord-Brabantse Lith, deel van Operatie Alfa, een grootscheeps offensief tegen de georganiseerde misdaad in Brabant.Beeld ANP

Europese missie voor naleving wapenembargo Libië

De Europese Unie lanceert een nieuwe missie om het wapenembargo tegen de strijdende partijen in Libië te controleren. Bij de missie zullen schepen, vliegtuigen en satellieten worden ingezet. Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de EU, hoopt dat de missie eind maart operationeel zal zijn.

Vanavond op televisie

Jonge mensen die kampen met psychische problemen of een grote tegenslag te verwerken hebben gekregen, worden in Back on Track op reis gestuurd (NPO 3, 21.05 uur). Leen Vervaeke, onze correspondent in China die de afgelopen weken in quarantaine zat, schuift aan bij Op 1 (22.20 uur, NPO 1). Hier vindt u onze complete tv-selectie.

Opinie

Klimaatactivisten, hou eens op met navelstaren

Nederland moet mondiaal handelen bij de aanpak van CO2-reductie en meer geld stoppen in innovatie, betoogt filosoof Maarten Boudry.

Aanraders van de redactie

Nog geen Nederlander met corona, maar wat gebeurt er na eerste besmetting?

Buiten China grijpt het coronavirus vooral in cruiseschepen om zich heen. Nederlanders lopen daar gevaar, maar zijn vooralsnog niet besmet. Alle betrokken instanties proberen een uitbraak intussen af te wenden.

Noordelijke gemeenten voldoen niet aan plicht om statushouders te huisvesten

Sommige gemeenten in Groningen en Drenthe hebben vorig jaar niet voldaan aan hun wettelijke plicht om statushouders te huisvesten. De reden: het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft door een landelijke beleidsslag onvoldoende mensen toegewezen.

Wie wil overleven in de auto-industrie, richt zich op de onderkant. Waarom?

2019 was een onrustig jaar in de auto-industrie, daarom zoeken fabrikanten elkaar op om kosten te besparen. De grootste klappers zijn te boeken bij de onderkant van de auto; het zogenoemde platform. Waarom is dit onzichtbare auto-onderdeel zo belangrijk?

Op dit zogenoemde MQB-platform bouwt Volkswagen tientallen automodellen, zoals de ‘kleine’ Polo en de Seat Ibiza, maar ook grote SUV’s van Skoda en sportieve tweezitters van Audi.
 Beeld
Op dit zogenoemde MQB-platform bouwt Volkswagen tientallen automodellen, zoals de ‘kleine’ Polo en de Seat Ibiza, maar ook grote SUV’s van Skoda en sportieve tweezitters van Audi.

Ajacied Barry Hulshoff (73) was een echte verdediger

Barry Hulshoff was een voorbeeldverdediger: hard, lang, goed met het hoofd. Hij overleed deze week op 73-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

Waarin schuilt de grootsheid van Multatuli?

Multatuli (Eduard Douwes Dekker) geldt als Nederlands grootste schrijver. Nou ja, in elk geval een van. Waarin schuilt het meesterschap van de man die nooit een roman schreef, vraagt Arnon Grunberg zich af bij de 200ste geboortedag van Multatuli, die dit jaar wordt gevierd.

‘Bij sommigen zie je al vroeg dat het erin zit, hè!’, riep zijn dansende juf boven de muziek uit

De kleuter van Sarah Sluimer ging voor het eerst naar de ‘disco’. Eenmaal bij school aangekomen gaat Sluimers kind er gelijk vandoor: ‘blik op oneindig en stampend met de voeten’. Thuis aan de keukentafel denkt Sluimer terug aan een leven lang gelee.

Meer over