Volkskrant avondDinsdag 18 februari

Volkskrant Avond: Halsema wil prostitutiehotel of erotisch centrum als opvolger van de Wallen | VN-baas Guterres noemt coronacrisis ‘zeer gevaarlijk voor de wereld’

Redactie
Drukte op de Wallen. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Drukte op de Wallen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Vandaag in het nieuws

Halsema wil prostitutiehotel of erotisch centrum als opvolger van de Wallen
Als het aan burgemeester Halsema ligt blijft prostitutie in Amsterdam bestaan, maar zijn de ramen in het Wallengebied straks voorgoed verleden tijd. In plaats daarvan moet er een prostitutiehotel of ‘erotisch centrum’ komen, waar betaalde seks kan worden bedreven terwijl sekswerkers zich er veilig voelen en de overlast van grote groepen (dronken) toeristen voorbij is.

Ceta-verdrag in windsels en op krukken naar de Eerste Kamer
Het Ceta-handelsverdrag tussen de EU en Canada is dinsdag door de Tweede Kamer aangenomen, maar wacht een zeer onzeker lot in de Eerste Kamer. Behalve de vier regeringsfracties stemde alleen de eenmansfractie Van Haga voor het verdrag, waarmee de meerderheid bleef steken op 72 van de 141 aanwezige Kamerleden.

Lhbt-organisatie: Nederlandse regering schat veiligheidssituatie homo’s in Iran te rooskleurig in
De Nederlandse regering heeft het beschermingsniveau voor homo’s en transgenders uit Iran verlaagd op basis van verkeerde conclusies. Dit stelt de in Londen gevestigde Iraanse mensenrechtenorganisatie 6rang in een kritische brief aan de Tweede Kamer.

Boot met deelnemers uit Iran tijdens de Gay Pride van 2018 in Amsterdam. Beeld HH / Maarten Hartman
Boot met deelnemers uit Iran tijdens de Gay Pride van 2018 in Amsterdam.Beeld HH / Maarten Hartman

Niet ingeënt? Dan mag de crèche voortaan kinderen weigeren
Kinderen die niet gevaccineerd zijn, mogen worden geweigerd in de kinderopvang. Het is aan de crèches zelf om die beslissing te nemen. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een initiatief-wetsvoorstel van D66 dat dit mogelijk maakt.

Bellingcat: ‘Russische geheime dienst zat achter moord op Tsjetsjeen in Berlijn’
De Rus die vorig jaar een Tsjetsjeen doodschoot in een park in Berlijn werd aangestuurd door de Russische geheime dienst FSB. Volgens het onderzoekscollectief Bellingcat trainde hij bij de FSB en stond hij in contact met veteranen van een speciale commando-eenheid van de geheime dienst.

Downing Street-adviseur weg wegens racistische en vrouwvijandige uitlatingen
Het initiatief van Boris Johnsons topadviseur Dominic Cummings om Downing Street te verrijken met ‘zonderlingen en buitenbeentjes’ is nog geen succes geworden. De door hem binnengehaalde adviseur Andrew Sabisky is maandagavond vertrokken wegens racistische en misogyne beweringen die hij enkele jaren terug heeft gedaan. Conservatieve bewindslieden vragen zich af of er geen antecedenten onderzoek meer plaatsvindt bij het aantrekken van personeel.

Negen Turkse activisten onverwachts vrijgesproken
Een Turkse rechter heeft dinsdag negen beklaagden vrijgesproken in wat gold als de belangrijkste politieke strafzaak in Turkije sinds de mislukte staatsgreep van 2016. De uitspraak kwam als een grote verrassing. Tegen de voornaamste verdachte, zakenman en filantroop Osman Kavala (63), was levenslang geëist. Hij heeft ruim twee jaar in voorarrest gezeten.

Familieleden en vrienden van de verdachten vallen elkaar in de armen na de uitspraak. Beeld AP
Familieleden en vrienden van de verdachten vallen elkaar in de armen na de uitspraak.Beeld AP

VN-baas Guterres noemt coronacrisis ‘zeer gevaarlijk voor de wereld’
Het coronavirus dat begon in de Chinese miljoenenstad Wuhan verspreidt zich door heel China – en de rest van de wereld. Niet alleen mensen worden erdoor geraakt, ook de economie krijgt een knauw. Het laatste nieuws houden we bij in dit liveblog.

Vanavond op de televisie

In Jinek (22.20 uur, RTL 4) is journalist Jeroen van Bergeijk te gast. Hij ging als callcenter-medewerker undercover bij Wehkamp, waar er van hem werd verwacht leningen met woekerrentes te verstrekken. Jeroen zit vanavond met twee gedupeerden bij Eva Jinek aan tafel, en met Imanuelle Grives. De actrice werd vorig jaar op festival Tomorrowland gearresteerd wegens drugsbezit en drugshandel. ‘Het voelde als een bevrijding’, vertelde ze vandaag. Meer tips voor een geweldige televisieavond zijn hier te vinden.

Opinie

Schrijven over schrijverschap is creatiefloos
Egofictie over het schrijverschap is leuk en allicht therapeutisch, maar oninteressant voor lezers, betoogt schrijver Lucas Zand.

Moussa Marega tijdens de wedstrijd tussen Vitória de Guimarães en FC Porto.  Beeld EPA
Moussa Marega tijdens de wedstrijd tussen Vitória de Guimarães en FC Porto.Beeld EPA

Aanraders van de redactie

Portugal kijkt in de spiegel na apengeluiden op de tribunes
In Portugal is weinig belangrijker dan voetbal, en toch is het land sinds zondag niet in de ban van wat er op, maar van wat er naast het voetbalveld gebeurt. Door van het veld te lopen nadat hij tijdens de wedstrijd van zijn club FC Porto tegen Vitória de Guimarães voor aap werd uitgemaakt, dwong Moussa Marega heel Portugal stelling te nemen tegen racisme.

Zelfs de Duitsers zeggen het nu: diesel is ten dode opgeschreven
Nu ook in Duitsland de verkoopcijfers van dieselauto’s spectaculair gedaald zijn, lijkt het einde van de knorrende motor nabij.

Green Day is terug in de jongenskamer
De mannen van Green Day brullen weer, maar zonder de woede van weleer. De punkrockband heeft de onuitputtelijke liefde voor muziek teruggevonden. ‘Op onze nieuwe plaat leer ik al die ­motherfuckers wat Green Day goede partymuziek vindt. Feesten als uitvlucht voor alle paranoia om ons heen.’

Punkrockband Green Day in 2020: Tré Cool, Billie Joe Armstrong en Mike Dirnt. Beeld HH
Punkrockband Green Day in 2020: Tré Cool, Billie Joe Armstrong en Mike Dirnt.Beeld HH

Hoe zinvol is een messenverbod?
Naar aanleiding van een aantal steekpartijen onder jongeren pleiten burgemeesters voor een messenverbod. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie & Veiligheid vindt echter dat de huidige wetgeving voldoende mogelijkheden biedt om het probleem aan te pakken. Wie heeft er gelijk?

Verslaggeverscolumn: Bij rijksoverheid.nl besef je hoe ontzettend groot de overheid is
23 jaar geleden vertrok verslaggever Michel Maas uit Nederland. Nu hij terug is, heet zijn sofinummer BSN, heeft hij een DigiD, is er internet, zijn er smartphones, en overal is rijksoverheid.nl. Erik den Hoedt is er de directeur. ‘Wij staan aan de top in de wereld.’

Opvoeden: hoe overleef je als ouder de zwemles?
Wil je als ouder zo min mogelijk uren rond het bad doorbrengen, dan kun je beter niet je 4-jarige zoon of dochter al naar zwemles brengen, blijkt uit onderzoek. Is zwemles ingewikkelder geworden dan vroeger? En hoe houd je die bezoekjes een beetje leuk?

Meer over