VOLKSKRANT AVONDMaandag 12 oktober

Volkskrant Avond: GGD kan niet meer met elke besmette persoon in gesprek | Soldaat van Oranje was coronaproof, toch trok het virus als een vloedgolf door het theater

Een medewerker van een café waarschuwt klanten dat ze om tien uur sluiten. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Een medewerker van een café waarschuwt klanten dat ze om tien uur sluiten.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Nieuws

Kabinet zoekt houvast in twee woorden: blijf thuis
Eerder dan het zelf had gewild lanceert het kabinet dinsdag een nieuw offensief dat het sociale verkeer verder aan banden moet leggen. Op enkele belangrijke uitzonderingen na keert daarom het coronabeleid terug dat in maart en april ook al van kracht was.

Zelfs minimaal bron- en contactonderzoek lukt GGD’s niet langer
Het lukt GGD’s niet langer een minimale vorm van bron- en contactonderzoek uit te voeren, nu de besmettingsaantallen oplopen tot ruim 6.800 personen per dag. Het zogeheten ‘index-gesprek’, dat GGD-medewerkers met alle besmette mensen willen hebben, komt in gevaar.

Een man bij een testlocatie in Utrecht. Beeld Getty
Een man bij een testlocatie in Utrecht.Beeld Getty

Grove nalatigheid leidde tot de massale corona-uitbraak vanuit Oostenrijks skidorp Ischgl
De skiliften hadden dagen eerder tot stilstand moeten komen, de aftocht van de toeristen was slecht georganiseerd en het ingrijpen van de regering ondoordacht. Dat zijn de voornaamste conclusies van de commissie die onderzoek deed naar de massale corona-uitbraak in het Oostenrijkse ski-dorp Ischgl in maart dit jaar.

Advocaat van Jos B. waarschuwt voor rechterlijke dwaling: ‘Hier zit niet de dader!’
Jos B. (57) moet worden vrijgesproken van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen op de Brunssummerheide in augustus 1998. Dat betoogt advocaat Gerald Roethof maandag in zijn pleidooi voor de rechtbank in Maastricht.

Het nieuws in 5 minuten
Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze maandag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Aanraders

Russisch vaccin wordt getest op mensen: ‘Poetins dochters hebben zich ook laten inenten’
Het experimentele Russische coronavaccin Spoetnik V zit al in de laatste onderzoeksfase: de test op mensen. Vrijwilligers melden zich mondjesmaat: ‘Het is helemaal niet zeker dat het vaccin veilig is.’

Hoe is het om dakloos te worden? ‘In de nachtopvang dacht ik: hoe ga ik dit aan mijn vrienden vertellen?’
Op straat staan en geen eigen huis meer hebben: het kan iedereen gebeuren. Maar wat gaat er aan dit pijnlijke moment vooraf? Drie voormalig dak- en thuisloze mensen vertellen het in de indringende videoserie Niet thuis.

Astronomen zien hoe een zwart gat een ster uit elkaar trekt tot spaghettisliert
Diep in het duister van de kosmos, in een sterrenstelsel op een grove twee triljard kilometer van hier, hebben astronomen de lichtflits waargenomen van een ster die aan flarden wordt gescheurd.

Tekening van een zwart gat die een ster tot spaghettisliert trekt. Beeld ESO/M. Kornmesser
Tekening van een zwart gat die een ster tot spaghettisliert trekt.Beeld ESO/M. Kornmesser

Opeens staat Nederland vol met... paddestoelen
Wie zich deze dagen tussen de plensbuien door naar buiten waagt, kan er niet omheen: de paddestoelen schieten de grond uit. En dat na zo’n droge en hete zomer, waar paddestoelen helemaal niet van houden. Wat is er aan de hand?

Soldaat van Oranje kreeg te maken met een corona-uitbraak – een reconstructie in drie delen
Een half jaar lang lag de musical Soldaat van Oranje op zijn gat door corona. Met producent Fred Boot en enkele castleden reconstrueren we in drie scènes de uitbraak en kijken we vooruit.

In de Theater Hangaar in Katwijk mochten vanwege de coronamaatregelen nog maar 250 bezoekers Soldaat van Oranje zien. De zaal heeft een capaciteit van 1.100 plaatsen.
 Beeld Eva Faché
In de Theater Hangaar in Katwijk mochten vanwege de coronamaatregelen nog maar 250 bezoekers Soldaat van Oranje zien. De zaal heeft een capaciteit van 1.100 plaatsen.Beeld Eva Faché

55, een leeftijd waarop gewone desillusies plaats beginnen te maken voor gestaag toenemende doodsangst
Sylvia Witteman was jarig en kreeg van haar oudste zoon een mooi cadeau: een bon voor ‘tien vervelende klusjes’. Ze wist er meteen een: ‘zijn baard afscheren, want met dat ding op zijn gezicht lijkt hij op Thierry Baudet.’

Meer over