Volkskrant AvondZondag 24 november

Volkskrant Avond: Gezocht bij de VVD: nieuwe ‘liberale troetelkinderen’ | Miljardair Bloomberg wil het opnemen tegen Trump

Redactie
Michael Bloomberg. Beeld AP
Michael Bloomberg.Beeld AP

Vandaag belangrijk

Miljardair Bloomberg (77) wil het in 2020 opnemen tegen president Trump
Miljardair en voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg wil de Amerikaanse president Donald Trump uitdagen bij de verkiezingen in 2020. De Democraat heeft zondag aangekondigd officieel deel te nemen aan de presidentiële voorverkiezingen van zijn partij.

Vijftienjarigen schieten ruiten van rijdende trein aan diggelen
Twee jongens uit Breda en Dorst die vrijdagavond twee rijdende treinen beschoten met vermoedelijk een gasdrukpistool zullen worden vervolgd wegens vernieling en verboden wapenbezit. Dat heeft het openbaar ministerie zaterdag laten weten.

Een trein met een kapotte ruit op het station van Breda. Beeld ANP
Een trein met een kapotte ruit op het station van Breda.Beeld ANP

Noodweer houdt huis in Frankrijk en Italië: zeker twee doden en meerdere vermisten
Noodweer heeft dit weekeinde in Frankrijk aan zeker twee mensen het leven gekost. Er zijn ook twee vermisten. In Italië stortte door een aardverschuiving een deel van een viaduct in. Het is nog onduidelijk of daarbij doden of gewonden zijn gevallen.

Van Basten in binnen- en buitenland veroordeeld om Sieg Heil-uitspraak
Uitgerekend op de dag dat de eredivisie in het teken stond van de strijd tegen racisme heeft voetballegende Marco van Basten zich de woede van voetbalminnend Nederland op de hals gehaald door midden in een tv-uitzending ‘Sieg Heil!’ te roepen.

Vanavond op tv

In Medialogica (NPO 2, 21.15 uur) is vanavond aandacht voor haatzaaien op sociale media. Later kijkt u naar Het zaad van Karbaat (NPO 3, 23.10 uur), moeders en kinderen doen in deze docu hun verhaal over vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat. Zin in een film? Kijk dan de ijzingwekkende, suggestieve Canadese thriller Les démons (TV 5, 22.59 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Politici lopen met een grote boog om de hete brij van migratie heen
Van enig samenhangend en effectief migratiebeleid is geen sprake, betoogt historicus Willem Melching. Quota en selectiecriteria zijn het antwoord en niet pappen en nathouden.

Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van asiel en migratie. Beeld ANP
Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van asiel en migratie.Beeld ANP

Aanraders van de redactie

Eindelijk de kans om te stemmen op iemand die opkomt voor gerechtigheid en democratie
Verkiezingen voor de districtsraad zijn in Hongkong normaal gesproken weinig spannend, maar dit keer zijn ze een soort referendum over de opstand tegen de Chinese invloed. De hamvraag: steunt een meerderheid van de bevolking de protesten en zo ja, zal de regering zich dan bereid tonen concessies te doen?

Gezocht bij de VVD: nieuwe ‘liberale troetelkinderen’
‘Het zijn zware tijden’, zo hield Mark Rutte zijn partijgenoten zaterdag voor. Nu ook de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur is geofferd, zoekt de partij voor de verkiezingen van 2021 naar ‘nieuwe oplossingen’.

Premier Mark Rutte op het ‘partijfestival’ van de VVD. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Premier Mark Rutte op het ‘partijfestival’ van de VVD.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

AZ profiteert ook tegen FC Utrecht van de ‘klik’ tussen Boadu en Stengs: ‘Leuke, vrolijke boefjes’
Moeiteloos schudde AZ op zaterdagavond FC Utrecht van zich af. Opnieuw stonden Myron Boadu en Calvin Stengs in de schijnwerpers, zoals ze dat laatst ook al stonden bij het Nederlands elftal.

Sabine van den Berg woont met haar gezin in woongemeenschap de Biotoop: ‘Hier zijn niet veel boze briefjes nodig’
Douches en wc’s moeten ze delen, en er is een gezamenlijke moestuin. Sabine van den Berg (50) schreef een opgewekt boek over de woongemeenschap. ‘Maar als je zuur wilt doen, kan dat natuurlijk ook.’

Het terrein van woongemeenschap de Biotoop in Haren, waar Sabine van den Berg woont met haar gezin. Beeld Erik Smits
Het terrein van woongemeenschap de Biotoop in Haren, waar Sabine van den Berg woont met haar gezin.Beeld Erik Smits

In de spectaculair goede show van Underworld klinkt het nieuwe werk fris en sprankelend ★★★★★
Alles klopte aan de stem van Karl Hyde en de elektronica van Rick Smith. De show die ze twee uur lang voorschotelden was zo adembenemend strak en opwindend dat je vanaf de eerste maten van Listen to Their No in voortdurende staat van euforie bleef.

Column: Aan het begin van mijn middelbareschooltijd was iedereen zo homofoob als de neten
Aaf Brandt Corstius las de column van Angela de Jong in het AD. De tv-columnist had het over de prachtige glimlach van Fidan Ekiz, en voegde daaraan toe: ‘En nee, ik ben niet lesbisch.’ Aaf wist niet precies wat ze van dat zinnetje vond. ‘Maar ik voelde wel dát ik er iets van vond. Na een tijd herkauwen wist ik het: ik vond het zo jaren tachtig!’

Meer over