Volkskrant AvondDinsdag 7 januari

Volkskrant Avond: Gemeenteraad Rotterdam wil totaalverbod op vuurwerk | Gevlucht voor het geweld houden Hongkongse betogers zich in Taiwan alsnog stil

Redactie
Blokkades en politiecontrole in de omgeving van de Erasmusbrug op oudejaarsavond. Beeld ANP
Blokkades en politiecontrole in de omgeving van de Erasmusbrug op oudejaarsavond.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Gemeenteraad Rotterdam wil totaalverbod op vuurwerk
Een meerderheid van de gemeenteraad in Rotterdam wil een verbod op het afsteken van alle soorten vuurwerk bij de volgende jaarwisseling. Dat maakte de VVD dinsdagavond bekend. Die partij is vanwege alle incidenten bij de afgelopen oudejaarsnacht nu ook voor een vuurwerkverbod.

Advocaat: Ridouan T. nog altijd niet verhoord
Ridouan T. is na zijn arrestatie in Dubai medio vorige maand nog altijd niet verhoord door de recherche. Ook heeft hij niets bekend van de feiten waarvan het Openbaar Ministerie hem verdenkt. Dit stelt zijn advocaat Inez Weski in een verklaring aan de media.

Dankzij twee stemmen verschil kan Pedro Sanchez van start met zijn linkse Spaanse regering
Met de hakken over de sloot kreeg socialist Pedro Sanchez dinsdagmiddag in het Spaanse parlement toestemming om een coalitieregering te vormen van zijn PSOE met de uiterst linkse partij Unidas Podemos van Pablo Iglesias. Voor het eerst krijgt Spanje een coalitiekabinet en nooit eerder was in Spanje de stemming voor een nieuwe regering zo spannend.

Strijd om Libië nadert eindfase na inname kuststad door leger van Haftar
De strijd om Libië is maandag in een nieuwe fase beland met de inname van de kuststad Sirte door het leger van kolonel Khalifa Haftar. Hiermee heeft Haftar vrijwel heel Libië in handen en is de finale slag om de hoofdstad Tripoli dichterbij gekomen.

Vanavond op de televisie

Inside Man (Misdaad, Spike Lee, 2006) Voor deze op locatie opgenomen thriller trok New Yorker Spike Lee naar een Wall Street-bank om er een ouderwetse misdaadfilm te maken. Politie-inspecteur Denzel Washington begint weinig verwachtingsvol zijn werkdag, wanneer een groep bankrovers aan een goed voorbereide overval begint. Wat volgt, is een slim steekspel tussen de gelouterde Washington en de sluwe Clive Owen, die medewerkers en klanten gijzelt (Veronica, 20.30 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Maurits Chabot over Jonathan Franzen en het klimaat
De klimaatcatastrofe komt eraan. En we moeten toegeven dat we die niet meer kunnen voorkomen, meent schrijver Jonathan Franzen in een essay.

Justine werkt voor een organisatie van Hongkongers in Taiwan die gevluchte landgenoten bijstaat. Vanwege de veiligheid kan zij niet herkenbaar in beeld. Beeld Marlena Waldthausen
Justine werkt voor een organisatie van Hongkongers in Taiwan die gevluchte landgenoten bijstaat. Vanwege de veiligheid kan zij niet herkenbaar in beeld.Beeld Marlena Waldthausen

Aanraders van de redactie

Na de vlucht van Hongkong naar Taiwan zitten betogers in een politiek wespennest
Honderden betogers uit Hongkong zijn gevlucht naar Taiwan, waar de vrijheid heerst die ze in eigen land nastreven. Ze kregen er een warm welkom, maar zijn met de verkiezingen van zaterdag voor de deur ook inzet geworden van de electorale strijd.

Amerika’s generaals moeten leven met een president die liever alles zelf bepaalt
Het is al drie jaar spitsroeden lopen voor Amerika’s generaals onder Donald Trump. Of het nu gaat om de terugtrekking uit Syrië, de aanpak van Noord-Korea of de confrontatie met Iran, de militairen weten één ding: opperbevelhebber Trump gaat zijn eigen weg.

Waarom een psychiatrische diagnose iemands zelfbeeld op losse schroeven kan zetten
Wees gewoon jezelf, zo luidt de opdracht in tijden van toenemende authenticiteitsverheerlijking. Maar wat is dat eigenlijk als dit ‘zelf’ kampt met depressies of autisme? Filosoof Roy Dings promoveert deze week aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op dit vraagstuk.

Van Chanel tot speciale sneakers: beleggen in tweedehands mode is populair
Tweedehands mode-items als schoenen en horloges worden steeds vaker als toegankelijke beleggingen gezien. Ze zijn het nieuwe goud: bewaar het, bewonder het en verkoop het voor een goede prijs. Waar investeren de fijnproevers in?

“Mevrouw van G. was wispelturig: lief en vriendelijk, plotseling onredelijk en boos.”  Beeld Merel Corduwener
“Mevrouw van G. was wispelturig: lief en vriendelijk, plotseling onredelijk en boos.”Beeld Merel Corduwener

Iedereen was gek, behalve mevrouw Van G.
Mevrouw Van G. sprak niet over de kinderen en de partner die ze nooit had, hoort schrijver Joris van Casteren, coördinator eenzame uitvaarten in Amsterdam. Was het een ongelukkige liefdeservaring? Een gelofte, of een kuisheidsideaal?

De Scheetjes frituren snacks, bakken pannenkoeken en laten de hond uit. Voor de rest gebeurt er verrekte weinig
Wat werkt in televisieland, moet worden herhaald, en uitgemolken, en gekopieerd. Vandaar dat Talpa nu iedere maandagavond de Scheetjes uitzend, een Ik vertrek-stel dat na het succes van Chateau Meiland op SBS mag opdraven, en elkaar constant scheet noemen, vandaar de titel. Verder gebeurt er echter verrekte weinig, zag tv-recensent Frank Heinen.

Meer over