Volkskrant AvondDinsdag 22 december

Volkskrant Avond: Gedupeerde ouders toeslagenaffaire krijgen 30 duizend euro • De Britse mutant waart door het land. En nu?

Getroffen ouders op de publieke tribune van de Tweede Kamer tijdens een debat over de toeslagenaffaire. Beeld ANP
Getroffen ouders op de publieke tribune van de Tweede Kamer tijdens een debat over de toeslagenaffaire.Beeld ANP

Nieuws

Alle gedupeerde ouders in de opvangtoeslagenaffaire krijgen van het kabinet 30 duizend euro compensatie. Dat geld moet uiterlijk 1 mei op hun rekening staan. Maar de eerste uitbetalingen vinden zo snel mogelijk plaats, beloofde staatssecretaris Alexandra van Huffelen dinsdagavond na kabinetsberaad in het Catshuis.

De ‘Britse variant’ van het coronavirus, die zich naar men aanneemt sneller verspreidt, heeft zich ook gevestigd in Nederland. Dat concluderen virologen nu in Amsterdam een tweede geval is opgedoken van het virus.

Het aantal coronabesmettingen blijft oplopen. Het Pfizer-vaccin is goedgekeurd, als alles volgens plan verloopt kan de vaccinatie in Nederland starten op 8 januari. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

Nog een weerrecord dat er dit jaar aan moet geloven. 2020 is het jaar met de meeste dagen boven de 10 graden sinds de metingen zijn begonnen, zo meldt de site weerplaza.

VN bepleiten gratie bij Trump voor Julian Assange: ‘WikiLeaks-oprichter heeft geen misdaad begaan’

Reizigers op JFK International Airport in New York. Beeld REUTERS
Reizigers op JFK International Airport in New York.Beeld REUTERS

Aanraders

Hoe wapenen we ons tegen de coronamutanten, die opeens van alle kanten opduiken? Om te beginnen: wen er maar aan, adviseert hoogleraar coronavirologie Eric Snijder. ‘Ik zou zeggen: het is niet anders.’

Ze stemmen Republikeins, geloven in Trump en trekken zich niks aan van corona. Maar het virus trekt zijn eigen plan.In de uitgestrekte Midwest van de Verenigde Staten loopt het aantal besmettingen razendsnel op.

Keer op keer laten Russische geheim agenten sporen na bij hun operaties. Of laten ze zich foppen zodat ze allerlei details onthullen – wat Aleksej Navalny deze week voor elkaar kreeg. Waar komt dit amateurisme vandaan? ‘Bij de oude KGB zou dit niet zijn gebeurd.’

De Volkskrant heeft sinds deze week een nieuwe app voor de smartphone. Hoe werkt die en wat hebben lezers aan deze vernieuwing? Adjunct-hoofdredacteur Marije Randewijk licht toe.

Doordat de grote filmstudio’s hun kostbare waar in de koelkast zetten, werd 2020 een bijzonder filmjaar, waarin een Iraanse politiethriller kon uitblinken en de Engels-Nederlandse Steve McQueen de grote winnaar werd, met een tv-film. Dit zijn de beste films van 2020.

Voor Pieter Waterdrinker was er geen wintersport. ‘In het horecahuis waar ik opgroeide, stond Kerstmis begin jaren zeventig in het teken van werken.’

Meer over