Volkskrant AvondDonderdag 19 december

Volkskrant Avond: Foto zwart gat is wetenschappelijke doorbraak van het jaar | Hoe nu verder met Ridouan T.?

’s Werelds eerste foto van een zwart gat, door Science uitgeroepen tot de belangrijkste wetenschappelijke doorbraak van het jaar.  Beeld Event Horizon Telescope
’s Werelds eerste foto van een zwart gat, door Science uitgeroepen tot de belangrijkste wetenschappelijke doorbraak van het jaar.Beeld Event Horizon Telescope

Vandaag belangrijk

In Nederland wegbezuinigd zwart gat is ‘doorbraak van het jaar’ volgens Science
’s Werelds eerste foto van een zwart gat, op 53 miljoen lichtjaar van de aarde, is de belangrijkste wetenschappelijke doorbraak van het jaar. Dat oordeelt het Amerikaanse wetenschapsblad Science in zijn invloedrijke jaaroverzicht.

Poetin suggereert grondwetsverandering om langer aan de macht te blijven
De Russische president Poetin heeft gesuggereerd langer aan de macht te blijven dan de grondwet hem nu toestaat. ‘De grondwet is een levend instrument’, zei Poetin donderdag. ‘In principe kan die op een of andere manier veranderd worden.’

Prinsessen betaalden erfbelasting met kunst die in paleizen bleef
De prinsessen Irene, Margriet en Christina hebben een deel van de belasting die zij moesten betalen over de erfenis van hun moeder Juliana voldaan door kunstwerken uit paleis Soestdijk te verkopen aan het Rijk. Op die manier konden zij ruim 8,8 miljoen euro aftrekken van de verschuldigde erfbelasting.

Overname Just Eat ontaardt in biedingenstrijd
Twee Nederlandse spelers azen op het Britse Just Eat. Zowel Prosus als Takeaway ziet zichzelf graag met Just Eat in het bezit uitgroeien tot een toonaangevende speler in Europa op deze snelgroeiende markt.

null Beeld Hans Klaverdijk
Beeld Hans Klaverdijk

Opinie

Herover het debat op de grote waffels
Denker des Vaderlands Daan Roovers blikt terug op 2019, het jaar waarin volgens velen de vrijheid van meningsuiting onder druk is komen te staan. Maar bedoelen we daarmee wel hetzelfde?

Vanavond op tv

In The Holiday (Nancy Meyers, 2006) ruilen een Amerikaanse carrièrevrouw uit Los Angeles (Cameron Diaz) en een Engelse journalist uit Surrey (Kate Winslet) tijdelijk van huis en daarmee van leven. Niet Winslets beste film, maar door haar aanwezigheid (en die van Cameron Diaz, Jude Law en Jack Black) toch een alleszins aangename romantische komedie (Net 5, 20.30 uur). En Zembla (NPO 2, 21.10 uur) buigt zich over de kunst van de koning: de koninklijke paleizen zijn gevuld met kostbare kunstwerken en meubels. Behoren deze de Oranjes toe, of zijn ze van het Rijk? Bekijk alle tv-tips hier.

Dichter en schrijver Jules Deelder is na een kort ziekbed op 75-jarige leeftijd overleden. Beeld ANP
Dichter en schrijver Jules Deelder is na een kort ziekbed op 75-jarige leeftijd overleden.Beeld ANP

Aanraders van de redactie

Ja, vloek nog maar een keer: tyfustering, Jules Deelder is dood
J.A. Deelder, Rotterdammer, Nachtburgemeester, Sparta-fan, Best Geklede Nederlander maar bovenal groot dichter, is donderdag overleden. John Schoorl herdenkt de performer met plakhaar en vlinderbril die het liefst als jazzman op het podium stond.

Waar zit de verdachte nu? En vier andere vragen over hoe nu verder met Ridouan T.
Ridouan T. arriveerde in de nacht van woensdag op donderdag vermoedelijk per helikopter op de binnenplaats van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Zijn komst was een totale verrassing: de uitleveringsprocedure werd nog besproken. Hoe kwam hij hier, en wat nu? Vijf vragen over een opmerkelijke zaak.

‘Alles komt goed, maatje’ – het leven van advocaat Derk Wiersum
Justitie gaat ervan uit dat advocaat Derk Wiersum een van de prominentste slachtoffers was van Ridouan T. Wie was de man die kroongetuige Nabil B. bijstond in het Marengo-proces? En die op 18 september werd doodgeschoten?

Het tijdperk vóór en na ‘Huizinge’
Al sinds 1986 veroorzaakt gaswinning in Groningen aardschokken. Maar er is een tijdperk vóór en een tijdperk na ‘Huizinge’.

Wat zijn de 10 beste series van het jaar? Beeld
Wat zijn de 10 beste series van het jaar?

Column: Een half miljoen voor iemand die alles al heeft en Victor Mids is arts af
Aaf Brandt Corstius belicht twee opmerkelijke celebritynieuwtjes uit de bladen en van de sites: Wat geef je iemand die alles al heeft? Rapper Cardi B. gaf haar vriend een half miljoen dollar voor zijn verjaardag, verstopt in een ijskist. En Victor Mids is eruit: hij gaat niet meer voor zijn andere loopbaan als arts.

Fleabag, Sex Education of Chernobyl de beste serie?
Lang was Fleabag van de geweldige Phoebe Waller-Bridge de gedoodverfde winnaar. Maar kennelijk zagen we nog iets liever een intens vilein verhaal over een smerig rijke familie. Dit zijn de 10 beste series van het jaar.

Meer over