Volkskrant Avond30 juli

Volkskrant Avond: Foto van geblinddoekte 18-jarige Amerikaanse verdachte na moord op agent splijt Italië | Populair onder cabaretiers: homograppen. Wat zegt dat?

18-jarige Amerikaanse verdachte van het doden van een Italiaanse agent, geblinddoekt op een Romeins politiebureau.  Beeld Corriere della Sera
18-jarige Amerikaanse verdachte van het doden van een Italiaanse agent, geblinddoekt op een Romeins politiebureau.Beeld Corriere della Sera

Vandaag belangrijk

Trump wint gevecht met Congres over wapenleveranties aan Saoedi-Arabië

Het Amerikaanse Congres is er niet in geslaagd de Amerikaanse steun aan Saoedi-Arabië bij de oorlog in Jemen aan banden te leggen. Senatoren probeerden Trump maandag te dwingen wapenleveranties aan het land voorlopig te staken, maar critici van Trumps beleid kwamen stemmen tekort om hun wil op te leggen aan het Witte Huis.

Purmerendse tiener Kiowa Roukema scoort langst genoteerde nummer-1-hit ooit in Amerika

De 19-jarige producer Kiowa Roukema uit Purmerend, beter bekend als YoungKio, heeft de langste Amerikaanse nummer 1-hitnotering ooit op zijn naam staan. Hij produceerde de beat voor Old Town Road, een hiphopliedje met countryinvloeden van rapper Lil Nas X en countryzanger Billy Ray Cyrus.

4 jaar cel voor Boxtelnaar die via hack 560 duizend euro stal van Belgische en Jordaanse vliegtuigbouwers

Een 48-jarige man uit Boxtel moet vier jaar de gevangenis in, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor het oplichten van twee bedrijven uit België en Jordanië. Nadat die het eens waren geworden over de verkoop van een partij vliegtuigonderdelen ter waarde van 560 duizend euro, hackte de man de mailadressen van de bedrijven en liet het Jordaanse geld op zijn rekening binnenlopen.

Parijs vreest loodvergiftiging na brand Notre-Dame

Steeds bezworen de Franse autoriteiten dat de looddeeltjes die bij de brand in de Notre-Dame zijn vrijgekomen, niet schadelijk waren voor de volksgezondheid. Maar nu de herstelwerkzaamheden in de kathedraal op last van de autoriteiten tot nader order zijn opgeschort, en twee scholen in de buurt tijdelijk zijn gesloten, nemen de zorgen onder Parijzenaars toe.

De brandende Notre-Dame in Parijs, op 15 april van dit jaar.  Beeld Philippe Wojazer / Reuters
De brandende Notre-Dame in Parijs, op 15 april van dit jaar.Beeld Philippe Wojazer / Reuters

Asielkind uit probleemgezin maakt voortaan meer kans op verblijfsvergunning

Asielkinderen uit probleemgezinnen komen voortaan eerder in aanmerking voor een tijdelijke verblijfsvergunning dan asielkinderen uit niet-probleemgezinnen.

Tv-tips

Om 22.25 uur zie je op NPO 3 Anne +, een dramaserie over de 24-jarige Anne, die terugdenkt aan haar liefdesleven tijdens haar studententijd. In zes afleveringen van elf minuten (die hier achter elkaar worden uitgezonden) komen al haar ex-vriendinnen voorbij. Om 22.40 uur begint op SBS 9 het meesterwerk Boogie Nights van Paul Thomas Anderson. Mark Wahlberg speelt de schuchtere Eddie Adams, die eind jaren zeventig in de Amerikaanse porno-industrie naam maakt als Dirk Diggler. Met Burt Reynolds als de beminnelijke regisseur die zich over hem ontfermt. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Tijd voor een Schijf van Vijf bij gebruik van mobieltje

Technologie laat zich geen halt toeroepen. Maar we kunnen er wel op een andere manier mee omgaan. Dit betoogt Michiel Dijkman, hoofd maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Samsung Nederland.

Het lifestyle-evenement Masters of LXRY in 2018 in de Rai in Amsterdam.  Beeld Marcel van den Bergh
Het lifestyle-evenement Masters of LXRY in 2018 in de Rai in Amsterdam.Beeld Marcel van den Bergh

Aanraders van de redactie

Foto van geblinddoekte 18-jarige Amerikaanse verdachte na moord op agent splijt Italië

Wat donderdagnacht begon als een brute straatmoord op een agent in Rome, is uitgegroeid tot een internationale discussie over de verhoortechnieken van de Italiaanse politie – een discussie die herinneringen oproept aan de controversiële zaak rondom Amanda Knox. Centraal staat een foto die volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera doet denken aan taferelen uit Guantanamo Bay.

Hoe wenselijk is het dat in veel stallen geen raampje meer open kan?

In de hitte gingen vorige week duizenden varkens en kippen dood door ventilatieproblemen. Leunen de hermetisch afgesloten stallen te zwaar op technologische systemen?

Populair onder cabaretiers: homograppen. Maar hoe leuk zijn die?

De cabaretier met grappen over homo’s en kontneuken heeft de lachers op zijn hand. Evolueren die grappen nog een beetje?

Centrale Bank VS vergadert – ‘Trump heeft gewaarschuwd: als jullie de rente niet verlagen, grijp ik in’

De Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, vergadert deze week over een mogelijke renteverlaging. De vergadering is omstreden, omdat president Trump vooraf zware druk heeft uitgeoefend op voorzitter Jerome Powell.We blikken vooruit met Heleen Mees, Volkskrant-columnist en expert in de Amerikaanse bankenwereld.

Ethiopië ‘verbetert’ het wereldrecord bomenplanten, maar heeft dat wel zin?

Ethiopië probeert het wereldrecord bomenplanten te breken. Niet alleen om het Guinness Book of Records te halen, maar vooral om iets te doen tegen de toenemende ontbossing, die het land kwetsbaar maakt voor langdurige droogtes door de voortschrijdende klimaatverandering.

Bomenoase bij de Ethiopische orthodoxe kerk van Mekame Selam Kolala Meskel. 
 Beeld Hollandse Hoogte / Panos Pictures
Bomenoase bij de Ethiopische orthodoxe kerk van Mekame Selam Kolala Meskel.Beeld Hollandse Hoogte / Panos Pictures

Het recht van mannen om de vrouw tot decorstuk te degraderen, staat fier overeind

‘Bijna iedere vrouw is wel eens de echtgenote,’ realiseerde Sarah Sluimer zich. Daarmee bedoelt Sluimer de vrouw in de schaduw van haar man, een situatie die zij zelf ervaarde in de Verenigde Staten: ‘Mijn vriend werd door talloze zenuwachtige meisjes en jongens met keycords om binnengehaald als de redder uit Europa. Ik bestond niet.’

Meer over