Volkskrant avonddonderdag 6 februari

Volkskrant Avond: Formatiecircus in Thüringen zet vertrouwen Duitse kiezer in democratie op het spel | Doorgeknipte enkelband Cor P. voor niets geweest: vrijspraak voor vier ‘tattookillers’

Betoging in Thüringen tegen de benoeming van Thomas Kemmerich tot minister-president van de Duitse deelstaat. Beeld REUTERS
Betoging in Thüringen tegen de benoeming van Thomas Kemmerich tot minister-president van de Duitse deelstaat.Beeld REUTERS

Vandaag in het nieuws

Formatiecircus in Thüringen zet vertrouwen Duitse kiezer in democratie op het spel
Dat de liberale FDP in de Thüringen de hulp aanvaardde van de extreem-rechtse AfD, heeft geleid tot het onmiddellijk aftreden van de kersverse deelstaatpremier. Mogelijk komt het tot nieuwe verkiezingen. De schade is groot, maar het is sterk de vraag of de AfD daaronder zal lijden.

Doorgeknipte enkelband Cor P. voor niets geweest: vrijspraak voor vier ‘tattookillers’
Het lijkt er op dat de 36-jarige Cor P. twee weken geleden voor niets zijn enkelband heeft doorgeknipt. Donderdag sprak de Rotterdamse rechter hem vrij. Ook de andere drie ‘tattookillers’ gaan vrijuit.

Populair kinderspeelgoed ‘slijm’ bevat regelmatig te hoge dosis chemicaliën
Het populaire kinderspeelgoed slijm blijkt opvallend vaak te veel onwenselijke chemicaliën te bevatten. Zo roept de winkelketen Zeeman consumenten op om ‘Dinosaur Bouncing Putty’ te retourneren omdat het ‘een te hoog gehalte aan chemicaliën bevat’. De winkelketen waarschuwt dat dit ‘mogelijk kan zorgen voor een gezondheidsrisico’. Consumenten krijgen hun geld terug.

Na de ‘negerzoen’ gaat ook de ‘moorkop’ in de ban
Nadat eerder de benaming ‘negerzoen’ sneuvelde voor een ­gezoete eiwitwafel met chocoladelaagje, gaat nu ook het woord ‘moorkop’ in de ban. De Hema gaat daar volgende maand mee beginnen. Ook kleinere bakkers volgen.

Vanavond op tv

Terwijl baggerprojecten door de Pfas-discussie grotendeels stilliggen, blijkt er in één plas nog volop ‘afval’ te worden gestort, met medeweten van Rijkswaterstaat. Zembla (NPO 2, 20.30 uur) bericht er vanavond over. In de serie Secrets of the Museum (BBC 2, 21.00 uur) geven de conservatoren van het Victoria & Albert Museum in Londen een kijkje in de keuken. En op NPO 2 de driedelige roadtrip God, Jezus, Trump! (22.20 uur). Daarin probeert Tijs van den Brink antwoord te krijgen op de vraag waarom kiezers in de Amerikaanse Biblebelt massaal op Donald Trump stemmen. Meer tips voor een geslaagde televisieavond zijn hier te vinden.

Opinie

Boris Dittrich over abortus, drugs en euthanasie: ‘Het debat is hier wat ingezakt’
Vijftig jaar geleden was Nederland een progressief lichtbaken in de wereld. In een korte serie staat de vraag centraal: is dit nog steeds zo? In aflevering 3 Boris Dittrich over drugs en ethische kwesties.

Aanraders van de redactie

Kamer maakt de balans op: had de Kunduz-missie nut?
De Tweede Kamer waagde zich donderdag aan het Afghanistan-debat. Eerder bleek dat de verspreide resultaten van de Kunduz-missie te rooskleurig waren. Op de PVV en SP na was de Kamer eensgezind: iets doen is beter dan niets doen, ondanks de grote moeite die het kost om vooruitgang te boeken.

Militairen van de Nederlandse missie in Afghanistan. Beeld ANP
Militairen van de Nederlandse missie in Afghanistan.Beeld ANP

Meer vernedering in Idlib kan Erdogan zich niet veroorloven
In de Syrische provincie Idlib dreigt het Turkse leger door het regime-Assad aan de kant te worden gezet. President Erdogan is woedend over de dood van acht Turken ter plekke en eist dat Syrische regeringstroepen zich voor het eind van de maand terugtrekken. Meer dan een half miljoen Syrische burgers zijn op drift geraakt.

Gaat Suriname rijk worden door de olie?
Begin dit jaar werd een olieveld gevonden voor de kust van Suriname. Optimisten zien het land al veranderen in een tweede Noorwegen. Anderen vrezen dat de opbrengsten van het zwarte goud hooguit de kosten van alle wurgleningen kunnen dekken.

Meeste terugroepacties draaien om voedselveiligheid
Winkelketen Zeeman roept speelgoedslijm van het merk Dinosaur Bouncing Putty terug vanwege een te hoge concentratie chemicaliën. Jaarlijks worden meer dan 170 producten om verschillende redenen uit de schappen gehaald. Vijf vragen over terugroepacties.

Waarom weten we zo weinig over Donny Hathaway, die misschien wel de beste soulzanger ooit was?
Mister Soul – A Story about Donny Hathaway, die vorige week op het IFFR in première ging, wordt zaterdagavond op NPO 2 uitgezonden. Drie vragen aan de maker.

Column Aaf leest de sterren
De sterren hebben de neiging om kinderverjaardagen nogal uitbundig te vieren, weet Aaf. Maar Kylie Jenner spant de (angstaanjagende) kroon: zij liet een poort in de vorm van het hoofd van Stormi (2) maken. ‘Hoe gaat dit aflopen? En belangrijker: wat gaat er gebeuren op Stormi’s derde verjaardag?’

Meer over