Volkskrant AvondDonderdag 14 november

Volkskrant Avond: Fiscus moet ouders compenseren voor doorgeslagen fraudejacht | Een op de tien Nederlanders heeft dna van ‘de melkboer’

De commissie-Donner met Jetta Klijnsma (links), Piet Hein Donner en Willemien den Ouden. Beeld ANP
De commissie-Donner met Jetta Klijnsma (links), Piet Hein Donner en Willemien den Ouden.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Belastingdienst moet schade vergoeden na doorgeslagen jacht op frauderende ouders
De Belastingdienst moet circa driehonderd ouders die in 2014 klant waren bij het Eindhovense gastouderbureau Dadim een forse schadevergoeding betalen. De dienst zette hun kinderopvangtoeslagen stop omdat zij van fraude werden verdacht, maar voor die verdenking was in veruit de meeste gevallen geen enkel bewijs.

Facebook verwijdert 5,4 miljard nepaccounts in negen maanden
Facebook is in een keiharde wedloop verwikkeld om zo snel mogelijk nepaccounts te ontmantelen, nog voordat die in actie komen. Dit levert het nauwelijks te bevatten aantal van 5,4 miljard verwijderde nepaccounts op in de eerste negen maanden van dit jaar. Ofwel: 230 accounts per seconde.

Russische rol bij neerhalen vlucht MH17 steeds duidelijker
Het internationale onderzoeksteam JIT, dat onderzoek doet naar het neerschieten van vlucht MH17 in 2014, heeft donderdag een reeks onderschepte telefoongesprekken vrijgegeven die aantonen dat Moskou in die tijd veel greep had op de gang van zaken in rebellenrepubliek DNR. Moskou beweert dat het om ‘vervalste telefoongesprekken’ gaat.

Intern advies protestantse kerk: alle predikanten en vrijwilligers moeten een VOG, om misbruik te voorkomen
Alle predikanten en vrijwilligers in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moeten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen om seksueel misbruik te voorkomen. Dat voorstel doet een projectgroep die het beleid heeft geëvalueerd. Het zou gaan om tienduizenden professionals en vrijwilligers.

Op de landelijke predikantendag komen honderden dominees en kerkelijke werkers van de Protestantse kerk bijeen in de Nieuwe Kerk. De dag wordt afgesloten met een groepsfoto op de Dam in Amsterdam. Beeld ANP
Op de landelijke predikantendag komen honderden dominees en kerkelijke werkers van de Protestantse kerk bijeen in de Nieuwe Kerk. De dag wordt afgesloten met een groepsfoto op de Dam in Amsterdam.Beeld ANP

Rumoer rond nieuwe biografie: kreeg Johan Cruijff jaarlijks een miljoen van zijn eigen Foundation?
Net als in zijn loopbaan als voetballer zo vaak het geval was, staat Johan Cruijff opnieuw in het middelpunt van een intens financieel dispuut. Volgens biograaf Auke Kok liet Cruijff zich voor het gebruik van zijn naam en zijn beeld jaarlijks een miljoen euro uitkeren door zijn eigen stichting, de Johan Cruyff Foundation.

Vanavond op de televisie

Vanavond de eerste aflevering van Dit zijn wij (NPO 1, 20.35 uur), de Nederlandse bewerking van de Amerikaanse dramaserie This Is Us, over de levens van een groep dertigers. Op Canvas de documentaire On the President’s Order (21.20 uur) over de meedogenloze strijd tegen drugs die de Filipijnse president Duterte voert in de straten van hoofdstad Manilla. En in de reportageserie Dienders (NPO 3, 21.45 uur) wordt de nieuwe lichting aan de Politieacademie van Rotterdam gevolgd tijdens hun opleiding. Meer tv-tips vind u hier

Opinie

Is het overwinnen van de ‘babyboete’ een illusie en vloek in de emancipatiekerk?
Jonge vrouwen groeien op met het idee later alles te kunnen worden, net als mannen. Maar die vervloekte biologische klok dwingt háár tot keuzes die híj niet hoeft te maken.

Vader, moeder en acht kinderen in de periode 1900-1920. De nazaten van dit gezin namen niet deel aan het onderzoek. Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad P
Vader, moeder en acht kinderen in de periode 1900-1920. De nazaten van dit gezin namen niet deel aan het onderzoek.Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad P

Aanraders van de redactie

Verdachte Bekir E.: ‘Hümeyra werd gebruikt om mij achter slot en grendel te krijgen’
De verdachte van de moord op scholiere Hümeyra zocht tijdens de rechtbankzitting donderdag vooral excuses buiten zichzelf: hij was onder invloed van drank en drugs en wilde haar niet doden. Zijn ex-vriendin had haar gebruikt, ‘ze reden vaak langs mijn huis, elke dag, om mij te pesten’.

Liever een kater als verzuimreden dan werkstress, zegt deze ondernemer
Is meer autonomie voor werknemers een oplossing voor het almaar groeiende burn-outprobleem? Het advies tijdens de lopende ‘Week van de werkstress’ wordt in elk geval succesvol toegepast door een contentmarketingbureau in Tilburg.

Bestaat er nog een échte milieubeweging?
‘Misschien stak ik te lang mijn hoofd in het pfas-zand, maar het grootste deel van mijn leven dacht ik dat er een soort communis opinio bestond. Een gedeelde grondgedachte over natuur: daar kon je niet tegen zijn, dan ben je tegen het leven.’, schrijft Jean-Pierre Geelen. Inmiddels realiseert Geelen zich dat hij zich heeft vergist, en dan blijkt hij ook nog eens in de minderheid te zijn.

Een op de tien Nederlanders heeft dna van ‘de melkboer’|
Zo’n een op de tien Nederlanders en Vlamingen loopt rond met dna dat niet van de eigen familie is, maar ergens in de afgelopen eeuwen is opgepikt van de spreekwoordelijke melkboer. Vooral de 19de-eeuwse stad was een bron van bastaardkinderen, blijkt uit een nieuwe, Belgische analyse.

The Brink, het portret van Steve Bannon, de ex-strateeg van Donald Trump, van Alison Klaymans. Beeld
The Brink, het portret van Steve Bannon, de ex-strateeg van Donald Trump, van Alison Klaymans.

Wat maakt een goede schurk? Vijf lessen (en hoogtepunten) uit het Idfa-programma the Villain
In het Idfa-programma The Villain staan schurken in de spotlight. Wat maakt een goede schurk? Vijf lessen.

Actrice Ellen Parren houdt van duistere komedie en gitzwarte humor, maar is ook doodsbang voor de dood
Ellen Parren speelde in series zoals Klem en Missie Aarde. Maar haar hart ligt bij gezelschap Circus Treurdier,met wie ze Treurteevee maakt en de nieuwe voorstelling Het Verhaal van Erica Speen.

Meer over