nieuwsbriefdonderdag 27 december

Volkskrant Avond: Fietsfabrikant maakt het fietsendief veel te makkelijk | Vliegende superrijken trekken zich weinig aan van klimaatdebat

Redactie
Interieurontwerpen voor verschillende modellen Boeing Business Jets (BBJ's) van Boeing.  Beeld Boeing
Interieurontwerpen voor verschillende modellen Boeing Business Jets (BBJ's) van Boeing.Beeld Boeing

Vandaag belangrijk

Sticker met framenummer maakt het professionele fietsendieven te gemakkelijk, vindt Fietsersbond
Professionele fietsendieven, vooral bendes uit Oost-Europa, katten systematisch fietsen om door de originele framenummers te vervangen door een vals nummer. Dit blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond. Hun werk wordt vergemakkelijkt doordat grote fietsfabrikanten als Gazelle, Sparta en Batavus alleen een sticker met het framenummer op nieuwe fietsen plakken in plaats van graveren.

Amsterdamse politie weigert in nieuwe ME-bus te rijden
Een ME-bus waar de ramen automatisch van opengaan als relschoppers eraan schudden en waarvan de radiateur al gaat lekken na aanrijding met een paaltje. Het zijn maar een paar van de klachten die de Amsterdamse politie heeft over de nieuwe ME-busjes. Vooralsnog weigeren ze in de nieuwe bus te gaan rijden.

Alarmfase vulkaan Anak Krakatau verhoogd, vliegverkeer omgeleid
Indonesië leidt donderdag al het vliegverkeer rond de uitgebarsten vulkaan Anak Krakatau om. Ook hebben de autoriteiten de alarmfase verhoogd naar de op een na hoogste. De maatregelen komen een kleine week nadat de vulkaan een tsunami veroorzaakte waarbij zeker 430 doden vielen.

Aswolken boven de vulkaan Anak Krakatau. Beeld REUTERS
Aswolken boven de vulkaan Anak Krakatau.Beeld REUTERS

Demonstranten in Congo bestormen ebolacentrum tijdens verkiezingsonrust
In het oosten van de Democratische Republiek Congo hebben demonstranten donderdag een ebolacentrum aangevallen, waarna patiënten op de vlucht sloegen. In delen van het Afrikaanse land heerst sinds woensdag onvrede over de aankondiging van de regering de verkiezingen in drie steden uit te stellen. Ze voerde de eboladreiging als reden daarvoor aan.

De ravage op de hoofdstraat van de Congolese stad Beni op donderdag na een demonstratie tegen het uitstelling van de verkiezingen.  Beeld AFP
De ravage op de hoofdstraat van de Congolese stad Beni op donderdag na een demonstratie tegen het uitstelling van de verkiezingen.Beeld AFP

Video van de dag

‘Bakfietseigenaren stemmen GroenLinks’ - Klopt dit wel?

Wie een bakfiets heeft, stemt op GroenLinks. Het vervoermiddel en de politieke partij worden vaak met elkaar in verband gebracht. Wat blijkt: VVD’ers houden minstens zo veel van de bakfiets.

Vanavond op televisie

Goed het nieuws bijgehouden dit jaar? Doe dan De nationale 2018 test, om 20.30 uur op NPO 3. Daarna, om 21.55 uur op dezelfde zender, Dat zijn geen grappen, waarin cabaretiers en opiniemakers praten over de vrijheid van meningsuiting en de grenzen van de grap. Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Morgen in de krant

Op deze pier zei Italië ‘nee’ tegen bootvluchtelingen. Wat is er sindsdien veranderd?
Sinds juni heeft Italië de rechts-populistische Regering van Verandering. Die beloofde korte metten te maken met het migratieprobleem. Wat is er veranderd?

Salvo ­Pogliese, burgemeester van Catanië. Beeld Nicola Zolin
Salvo ­Pogliese, burgemeester van Catanië.Beeld Nicola Zolin

Steeds meer winkels worden woonhuizen in Sittard
Te veel leegstaande winkelmeters, te weinig meters om in te wonen: vooral in middelgrote steden is dat het geval. Dus transformeren steeds meer winkels tot woonhuis, in sommige gemeenten zelfs met subsidie.

De nieuwe luxejet is groter dan groot, extravagant en klimaatonvriendelijk
Wie ontzettend veel geld heeft, maakt een lange neus naar ‘Parijs’ en ‘Katowice’. De vliegende superrijken trekken zich weinig aan van het klimaatdebat.

Interieurontwerpen voor de Boeing 777X van het bedrijf Greenpoint Technologies. Beeld Greenpoint Technologies
Interieurontwerpen voor de Boeing 777X van het bedrijf Greenpoint Technologies.Beeld Greenpoint Technologies

Grappen over identiteit is gevaarlijk terrein
De aarde waarin onze geestig bedoelde opmerkingen vallen, kan onverwacht drassig zijn, waarschuwt student Kunstgeschiedenis Floor van Liemt.

De Volkskrant blikt terug: deze onderzoeksverhalen zijn het teruglezen waard
Onze onthullingen leggen misstanden en verborgen werelden bloot. Van Dotan tot Zijlstra en Cozy Bear: dit zijn de acht opvallendste verhalen van 2018.

Al die kinderboekjes gaan over dieren en auto’s en eigenlijk slaat dat nergens op
De zoon van Rutger Lemm is gek op boeken. ‘Hij wil voortdurend boekjes lezen; met name Kleine blauwe truck wordt vaak naar mijn schoot gesleept. Zo ontzettend vaak. O man, ik heb me zelden zo verveeld als bij het voor de duizendste keer voorlezen van Kleine blauwe truck’.

Meer over