Volkskrant AvondZondag 26 januari

Volkskrant Avond: Excuses voor houding regering bij Holocaust: historische stap van Rutte | Feiten en fabels over het nieuwe coronavirus

null Beeld EPA
Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Sterven in Wuhan de mensen op straat? Feit en fabel over het nieuwe coronavirus
In China zouden de mensen omvallen op straat en de doden in de ziekenhuizen in de gangen liggen. Op sociale media (en daarbuiten) gonst het van de hele en halve waarheden over het nieuwe coronavirus. Wat weten we echt? Vijf uitspraken tegen het licht.

Historische stap: Rutte biedt excuses aan voor Nederlandse houding ten aanzien Jodenvervolging
Premier Rutte heeft zondag een historische stap gezet met zijn excuses voor het overheidshandelen ten tijde van de Jodenvervolging. Hij deed dat tijdens de Nationale Holocaust Herdenking, en aan de vooravond van de internationale herdenking, die vandaag plaatsvindt.

Vijlbrief en Van Huffelen worden staatssecretaris Financiën
Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief worden namens D66 de nieuwe staatssecretarissen van Financiën. Ze nemen het werk Menno Snel over, die opstapte wegens de toeslagenaffaire. Aan hen de taak om de puinhopen bij de Belastingdienst, die wordt opgesplitst, op te ruimen.

Zo promoveer je een simpele sterexplosie tot een horrorfakkel
Na lang zoeken hebben astronomen een verklaring voor de mysterieuze sterontploffing die bekendstaat als SN 2006gy. Het was een van de helderste explosies ooit aan de nachtelijke hemel.

FC Groningen laat Ajax alle hoeken van het veld zien
De solide vechtmachine FC Groningen joeg kampioen Ajax op tot in de verste uithoeken van het veld en greep zondag een 2-1-zege met eeuwigheidswaarde. Met vreugde ontvangen door dolgelukkige supporters die elkaar omhelsden en hun mooiste lach lachten.

Vanavond op tv

In de documentaire De ogen die Auschwitz zagen (NPO 1, 23.15 uur) vertellen de laatste ooggetuigen van de Holocaust hun verhaal. Liever een nieuwe serie beginnen op deze zondagavond? Op volkskrant.nl/series vind je meer dan honderd recensies van de nieuwste series.

Senioren dansen op het Forever Young Festival, bedoeld voor 65-plussers. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Senioren dansen op het Forever Young Festival, bedoeld voor 65-plussers.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Opinie

Het is welletjes met dat ‘ge-knar’, ouderen horen er ook bij
Het is niet normaal dat ­ouderen in knarrengetto’s gaan wonen. Creëer liever een mantelzorgbijslag, suggereert Stan Vrij, gepensioneerd docent aan een ROC.

Aanraders van de redactie

‘Wij zijn standvastig. Ons intimideren gaat niet zo makkelijk’
Zes dagen nadat de rechter heeft geoordeeld dat de veiligheidsdiensten flinke steken hebben laten vallen in het dossier Haga Lyceum, houdt de Amsterdamse school zijn open dag. Zo’n tweehonderd ouders met kinderen komen kijken. ‘Het belangrijkste is het dat het onderwijs goed is.’

Column: Veel mensen zelfscannen verkeerd
Het idee van de zelfscanner is zo snel mogelijk met de boodschappen buiten de winkel staan. Maar niet iedereen is er goed in, stelt Teun van de Keuken geïrriteerd vast. ‘Ze arriveren bij de scanapparaten met een grote kar boodschappen die ze daar tergend langzaam één voor één uithalen en scannen. Bliep na bliep na motherf*cking bliep.’

Hologram Hatsune Miku in een halflege Ziggo Dome is een utopie die langzaam afbrokkelt
Als na de financiële transacties het concert begint, brokkelt de utopie van popdiva Hatsune Miku snel af. De Japanse is geen artiest van vlees en bloed, maar een hologram. De marketingcampagne sloeg aan, de muziek niet.

Zinvol leven: ‘Alleen dode vis gaat met de stroom mee’
In rapper en schrijver Akwasi (31) herkennen mensen vaak een oude ziel. Hij koestert dat beeld. Net als zijn ervaring dat één enkele passage je leven voor altijd kan veranderen.

Floor Jansen tijdens de aftrap van haar eerste Nederlandse solotour. Beeld ANP
Floor Jansen tijdens de aftrap van haar eerste Nederlandse solotour.Beeld ANP

Floor Jansen geeft in Oosterpoort een erg leuke spoedcursus metal ★★★★☆
De winnares van de Popprijs kon vorige week haar prijs niet in ontvangst nemen in Groningen. Zaterdag stond ze er wel, voor haar solotournee door Nederland. Nou ja, ‘solo’: de dienstbare Marcel Fisser Band begeleidt haar, maar het draait om Jansen, die een dwarsdoorsnede van haar twintigjarige loopbaan serveert.

Column: Als BN’er meedoen aan een programma is een risicoloze onderneming
Aaf houdt wel van programma’s waar wat op het spel staat, en kan dus niet wachten tot De geknipte gast begint, waarin Özcan Akyol BN’ers interviewt terwijl hij ze knipt. Een programma ‘dat mogelijk desastreuze gevolgen kan hebben voor deelnemers én presentator.’ Aaf deelt de risico’s per deelnemer alvast in.

Meer over