NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: EU-voorzitter Oostenrijk zet vaart achter Afrika-plan om migratie in te dammen | De vijf leukste bordspellen voor op vakantie

Goedenavond. Opnieuw zit de PvdA in haar maag met een in opspraak geraakte bestuurder. De partijtrekt demonstratief haar handen af van onderwijsbestuurder André Postema. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het eindexamendebacle van 354 leerlingen op twee vmbo-scholen in Maastricht. Verder in de Volkskrant Avond: de mens is, veel meer dan eerst werd aangenomen, betrokken geweest bij het ontwikkelingsproces van de geit zoals we hem vandaag de dag kennen.

Voorzitter André Postema van het college van bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). Beeld ANP
Voorzitter André Postema van het college van bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO).Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Verkeerd verstuurd berichtje Ploumen naar Asscher: ‘We kunnen Postema niet overend houden’
Opnieuw zit de PvdA in haar maag met een in opspraak geraakte bestuurder. De partij, op zoek naar een herkenbare linkse koers, trekt onder druk van een meerderheid in de Tweede Kamer demonstratief haar handen af van onderwijsbestuurder André Postema. De senator wordt verantwoordelijk gehouden voor het eindexamendebacle van 354 leerlingen op twee vmbo-scholen in Maastricht.

EU-voorzitter Oostenrijk ziet mogelijkheid voor opvangcentra voor migranten in Afrika
EU-voorzitter Oostenrijk zegt dat Afrikaanse landen interesse hebben om uit de Middellandse Zee geredde migranten op te nemen. Binnen enkele maanden wordt een speciale EU-Afrika-top belegd om concrete afspraken te maken over de oprichting van opvangcentra in Noord-Afrika.

Mens is nauw betrokken geweest bij het ontwikkelingsproces van de geit
De geit is in de prehistorie niet één, maar vele malen gedomesticeerd, niet alleen in Iran, maar ook in Griekenland, West-Turkije, Armenië en zelfs Pakistan. En overal waar men op het idee kwam om wilde geiten van de berghelling te plukken en tot boerderijdier te maken, veranderde het hoefdier direct, doordat boeren selecteerden op zaken als afmeting, hoeveelheid melk en gezondheid.

11-jarig Nigeriaans tekenwonder maakt fotorealistisch portret voor bezoekende Macron
Kareem Waris Olamilekan (11) uit Lagos, Nigeria wil tussen de grote kunstenaars in de musea van de wereld hangen. En dat is minder onwaarschijnlijk dan het klinkt. De jonge Nigeriaan is iets van een wonderkind. Hij is het jongste lid van een groeiende Nigeriaanse kunstscene.

null Beeld Martijn Beekman
Beeld Martijn Beekman

Video van de dag

Klopt dat wel: Leidt meer asfalt tot meer files?
Meer asfalt leidt tot meer files. Dat feitje stond althans laatst op De Correspondent. Als je meer asfalt aanlegt, gaan meer mensen rijden en ontstaan er meer files. Dus willen we van de files af, dan moeten we gewoon wegen afsluiten. Toch? Nou, zo werkt het toch ook weer niet. Maarten Keulemans legt uit hoe het nou komt dat files ontstaan en wat we kunnen doen om files te verminderen.

Vanavond op tv

RTL 7 haalt maar weer eens twee gouwe ouwen van Dick Maas van stapel. Eerst Amsterdamned, daarna De lift (20.30 en 23.00 uur). Om 23.40 uur kunt u op Canvas kijken naar de flitsende muziekdocumentaire Supersonic, over de gloriedagen van Oasis. Onze complete tv-selectie ziet u hier.

Morgen in de krant

Jeremy Corbyn in Den Haag: een lichtend voorbeeld voor worstelende sociaal-democraten
Labourleider Jeremy Corbyn is op bezoek in Den Haag, op uitnodiging van de PvdA. Die laat zich inspireren door Corbyns hard-linkse verhaal: maak nutsbedrijven, de spoorwegen en de posterijen weer publiek. En stop met het uitdelen van belastingvoordelen aan het bedrijfsleven.

Lodewijk Asscher en Jeremy Corbyn voor aanvang van een bijeenkomst georganiseerd door de PVDA in het Haagsch Historisch Museum in Den Haag. Beeld Freek van den Bergh
Lodewijk Asscher en Jeremy Corbyn voor aanvang van een bijeenkomst georganiseerd door de PVDA in het Haagsch Historisch Museum in Den Haag.Beeld Freek van den Bergh

Lezen wordt leuker als je zelf schrijft
Stichting De Schoolschrijver stuurt kinderboekenauteurs naar basisscholen tegen de ontlezing. Want schrijvers kunnen scholieren weer laten genieten van een boek.

In de minimaatschappij van het Belgische nationale team doen ze het samen: Redtogether
Alles kan, veel mag bij de Rode Duivels. Bondscoach Martínez geeft hoog op van de veelzijdigheid en veelkleurigheid van zijn Belgen.

Er is straks veel te weinig eten voor al die mensen
Zonder fossiele energie kunnen we geen 7 miljard monden voeden. Laat staan 10 miljard in 2050, waarschuwt Jan van Weeren van Stichting de Club van Tien Miljoen.

De vijf beste bordspellen voor in de zomervakantie. Nu maar hopen op regen
Wie zin heeft in een spelletje is al lang niet meer aangewezen op Monopoly of Kolonisten van Catan. De laatste jaren zijn er honderden nieuwe bordspellen bijgekomen, er zijn spellenreviewkanalen op YouTube met tienduizenden volgers en spelletjescafés in onder andere Amersfoort, Haarlem en Leiden. Maar wat speel je dan? V vroeg vijf bordspelfanaten naar hun favoriete spel van de afgelopen vijf jaar.

Kolonisten van Catan. Beeld RV
Kolonisten van Catan.Beeld RV

Een Japans boek deed Aaf anders naar haar katten kijken
Aaf Brandt Corstius is gevoelig voor bijna alles uit Japan. Dankzij het oog voor detail in een boek van de Japanse schrijver Junichiro Tanizaki ziet ze dingen in een ander daglicht. Bijvoorbeeld: haar katten.

Meer over