Volkskrant avondvrijdag 2 augustus

Volkskrant Avond: EU kiest nieuwe IMF-directeur: hoe machtig is die eigenlijk? | De schitterende symboliek van de wipwap op de grens tussen VS en Mexico

Jeroen Dijsselbloem.  Beeld null
Jeroen Dijsselbloem.

Vandaag belangrijk

Europa touwtrekt om nieuwe IMF-directeur: wordt het Dijsselbloem of Georgieva?
Het Europese getouwtrek over de opvolging van IMF-directeur Christine Lagarde is vrijdag uitgemond in een tweestrijd. 27 EU-landen moesten tijdens een stemronde vrijdagmiddag kiezen tussen voormalig Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem en de Bulgaarse vicepresident van de Wereldbank, Kristalina Georgieva.

Ophef over campagne Amnesty: waarom neemt een mensenrechtenorganisatie het op voor de boerka?
Waar de eerste twee dagen van het boerkaverbod in Nederland zonder noemenswaardige incidenten zijn verlopen, ligt Amnesty International onder vuur vanwege een campagne tegen dit verbod. Ontevreden leden zegden hun lidmaatschap op, experts scharen zich juist achter de campagne.

Google en Apple stoppen met ‘afluisteren’ slimme luidsprekers: dit is er aan de hand
Na een golf van kritiek laten Apple en Google hun medewerkers niet meer meeluisteren naar opnames die worden gemaakt via mobieltjes en slimme luidsprekers. Dat wil zeggen: voorlopig. Google schort deze praktijk drie maanden op in de Europese Unie, Apple stopt er voorlopig wereldwijd helemaal mee.

Help, de laboratoriummuis is te schoon
Laboratoriummuizen zijn van groot belang om menselijke reacties op medicijnen en ziekten te voorspellen. Maar er is een probleem: ze zijn te schoon. Een groep internationale onderzoekers heeft nu een nieuwe manier gevonden om labmuizen wat meer op mensen te laten lijken

Opinie

Leve de kinderlozen! En kosmopolitisch is niet: altijd en overal Engels gebruiken
Dit zijn de ingezonden lezersbrieven van zaterdag 3 augustus. 

Video van de dag

V-vlog: wat maakt gangsters en criminelen zo populair?
We verslinden series als Narcos en Undercover met meedogenloze schurken in de hoofdrol. Waarom zijn we zo gefascineerd door criminelen? Onze v-vlogger ging naar Museum Volkenkunde om erachter te komen. Maar het bezoek liep uit op een lichte deceptie.

Vanavond op tv

Genoeg films om voor thuis te blijven vanavond. Wat dacht u van Tarantino’s Inglourious Basterds (Veronica, 20.30 uur), of de Duitse klassieker Das Boot (Canvas, 21.10 uur)? Meer film- en tv-tips vind u hier, of neem een kijkje op onze seriepagina als u nieuw binge-materiaal zoekt. 

Morgen in de krant

Zomer van de binnenbranden op het Binnenhof: vijf strategieën om met dissidenten om te gaan
In Den Haag stapelden de partijpolitieke calamiteiten zich de afgelopen maanden op. Zes partijen moesten al brand blussen, meestal met een dissident die claimt dat de koers van de partij in het geding is. Het is mooi materiaal voor een masterclass politieke crisiscommunicatie. 

Zijn homo’s zo geboren? Niet per se
Het idee dat homoseksualiteit aangeboren is, heeft veel betekend voor de homo-emancipatie. Maar is er eigenlijk genoeg bewijs voor? En komt het de lhbti-gemeenschap nog wel ten goede? Maurits de Bruijn betwijfelt het

Europa kiest een nieuwe IMF-directeur, maar hoe machtig is die eigenlijk nog?
Wie wordt de nieuwe directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)? De Europese landen, die deze positie mogen invullen, proberen daarover vrijdag overeenstemming te bereiken. Frankrijk leidt achter de schermen de strijd om de topbaan, waarvoor Jeroen Dijsselbloem ook in de race is.

‘De natuur kan best wat soorten missen’
Bas Haring is terug, want er zit hem iets dwars: het fanatisme waarmee ecologen zich vastklampen aan het behoud van biodiversiteit. Van álle biodiversiteit. Terwijl de natuur best wat soorten kan missen, vindt de ‘volksfilosoof’.

Elke club mag weer dromen, van RKC tot Ajax. Ook dat is de charme van de eredivisie
Bij de start van de eredivisie hebben vele teams een metamorfose ondergaan. Maar Ajax is als rijkste club van Nederland de rest al ontstegen.

Een wipwap op de grens tussen de VS en Mexico: wat een schitterende symboliek
Afgelopen maandag werd aan de Mexicaans-Amerikaanse grens in Nieuw-Mexico gerealiseerd wat al in 2009 door Virginia San Fratello en Ronald Rael, een design- en een architectuurprofessor uit Californië, werd bedacht: de Teetertotter WallGedurende een halfuur konden kinderen aan beide kanten van de hier opgeworpen muur met elkaar wipwappen op drie felroze wipwaps.

Ronald Rael en Virginia San Fratello maakten een wipwap-installatie op de Amerikaans-Mexicaanse grens, de Teetertottter Wall.  Beeld null
Ronald Rael en Virginia San Fratello maakten een wipwap-installatie op de Amerikaans-Mexicaanse grens, de Teetertottter Wall.
Meer over