NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: EU is het zat: Hongarije dreigt stemrecht te verliezen | (Bijna) alle Vlaamse kinderen willen bij de scouting

Goedenavond. De Europese Unie is het zat: de Hongaarse premier Victor Orbán schendt democratische waarden op zo'n manier dat de EU een strafprocedure tegen Hongarije start. De uitkomst daarvan kan zijn dat het land haar stemrecht in de EU verliest. Verder in deze nieuwsbrief: scouting is in Vlaanderen zó populair dat er wachtlijsten zijn voor kinderen die zich willen aanmelden. En het griepvaccin komt straks misschien wel gewoon via de post, zodat u thuis met een pleister kunt vaccineren.

Premier Viktor Orbán van Hongarije in debat met het Europese Parlement. Beeld AFP
Premier Viktor Orbán van Hongarije in debat met het Europese Parlement.Beeld AFP

Morgen in de krant

Griepprik straks misschien beschikbaar als pleister, verspreiding vaccins via post komt dichterbij
Onderzoekers hebben een griepvaccin ontwikkeld dat mensen bij zichzelf kunnen toedienen door een soort pleister op de huid te plakken. Dat maakt snelle verspreiding via de post mogelijk en dat is een uitkomst tijdens pandemieën.

Darrick Carter van het Infectious Diseases Research Institute in Seattle. Beeld
Darrick Carter van het Infectious Diseases Research Institute in Seattle.Beeld

Europarlement straft Orbán voor uitholling democratie, Hongarije dreigt stemrecht EU te verliezen
Hongarije dreigt het stemrecht in de Europese Unie te verliezen. Dat kan de uitkomst worden van een strafprocedure die na een stemming in het Europees parlement tegen het land in werking is getreden. Europa geeft daarmee aan het schenden van de democratische waarden door de Hongaarse premier Viktor Orbán zat te zijn.

Harde kritiek op ministers: nauwelijks verbetering in toezicht op verwarde personen
De overheid heeft nauwelijks vooruitgang geboekt in de aanpak van en zorg voor gevaarlijke psychiatrische patiënten. Dat schrijft jurist Rein Jan Hoekstra aan ministers Grapperhaus van Justitie en De Jonge van Volksgezondheid (beiden CDA).

Brexiteers bereiden coup tegen Britse premier May voor
Een groep van zo’n vijftig Brexiteers van de Conservatieve Partij is dinsdagavond bijeengekomen om een coup tegen de Britse premier Theresa May te beramen. Ze zijn buitengewoon ontevreden over Mays voorstel dat de Britten met één been in de Europese Unie houdt.

Video van de dag

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Polen is rijk geworden met cosmetica, en dat is goed aan haar gezicht af te lezen. Met haar benen valt ze alleen door de mand, ziet fotodetective Hans Aarsman. En wat staat dat paard eigenlijk op dat schilderij te doen?

tv-tips

Een onversneden tranentrekker is om 20.30 uur begonnen op Net 5. The Notebook, waarin geen cliché wordt geschuwd (en dat is juist slim), is uit de tijd dat Ryan Gosling nog een aanstormend talent was. Zembla onderzoekt wat er gebeurd met ons afval. Afvalbedrijven beloven het netjes te recyclen, gemeenten betalen daar fors voor, maar gebeurt het ook? Meer tips voor een geslaagde televisieavond staan hier.

Aanraders van de redactie

In Vlaanderen willen (bijna) alle kinderen bij de scouting – en dus is het loten geblazen
Lijnrecht tegen de tijdgeest van individualisering in, is de scouting in Vlaanderen zo populair dat er om de schaarse plekken geloot moet worden. ‘Het is anders dan bij voetbal. Hier word je echt vrienden van elkaar.’

Scouting in Vlaanderen in ongekend populair. Beeld Marcel van den Bergh
Scouting in Vlaanderen in ongekend populair.Beeld Marcel van den Bergh

In de Groene Amsterdammer valt te lezen dat we de ideeën van Karl Marx, ’s werelds bekendste revolutionair, na de val van de muur met een frisse blik kunnen bekijken. Natuurlijk is het raadzaam Marx te lezen, denkt columnist Stephan Sanders, maar waarom zou je de vervolggeschiedenis, van repressie, dictatuur en goelag, dan niet ook onder ogen zien?

Nieuw boek ‘De Groene Stad’: O’Hanlon is met de blik van een ontdekkingsreiziger verliefd geworden op Almere
Redmond O’Hanlon schreef boeken over Congo en Borneo. Woensdag werd zijn jongste werk, De Groene Stad, gepresenteerd. Het gaat over, jawel, Almere.

Regisseur D. Ponten over omkoping, voetbal en rapper de Bruin in Catacombe
Met zijn matchfixing-misdaaddrama Catacombe portretteert Victor D. Ponten de bodem van het profvoetbal.

Moerdijk zucht onder groeiende toestroom Albanese ‘inklimmers’
NS-station Lage Zwaluwe is opeens razend populair onder Albanese migranten. Want het ligt dichtbij een parkeerplaats vol vrachtwagens langs de A16. De ‘jungle’ van Calais in minivorm op het Brabantse platteland. ‘Dit vergt zoveel capaciteit, tijd en energie’.

‘Ik zit klaar in mijn waggie met een gunnie tussen mijn benen’ - zo werd de mislukte helikopterontsnapping van Benaouf A. gepland
Het Openbaar Ministerie eiste woensdag straffen tot negen jaar tegen de negen verdachten van de mislukte helikopterontsnapping. Het plan om op Hollywoodachtige wijze crimineel kopstuk Benaouf A. uit de gevangenis te bevrijden, kon nauwkeurig worden gereconstrueerd. Mede dankzij de vele getapte telefoons van de verdachten.

Meer over