Volkskrant AvondDinsdag 20 augustus

Volkskrant Avond: Epstein hield tot vlak voor zijn zelfdoding de regie stevig in handen | Zeldzaam eensgezind ondergaat Rutte III de jaarlijkse ‘heidag’

Premier Giuseppe Conte spreekt dinsdagmiddag het Italiaanse  parlement toe.  Beeld AP
Premier Giuseppe Conte spreekt dinsdagmiddag het Italiaanse parlement toe.Beeld AP

Vandaag belangrijk

Italiaanse premier Conte haalt hard uit naar Salvini en biedt ontslag aan
De regering die bij haar aantreden vooral tegen was – tegen de gevestigde orde, tegen migranten, tegen het regime van de financiële markten en tegen de EU – heeft zich na veertien maanden regeren ook definitief tegen zichzelf gekeerd. De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft dinsdagmiddag zijn ontslag aangekondigd in het parlement.

Socialemediaberichten over zwangerschap en medicijngebruik kloppen vaak niet
Veel zwangere vrouwen gebruiken fora, blogs en sociale media als informatiebron over veilig medicijngebruik. Dat is onverstandig, want 4 op de 10 berichten kloppen niet, zo blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Echte meisjes zijn ver te zoeken op echtemeisjes.nl
Opgelicht door een datingsite die geen datingsite bleek? Dan bestaat de kans dat je je geld terug kunt krijgen. De Autoriteit Consument & Markt maakte dinsdag bekend ‘neppers’ als echtemeisjes.nl aan te willen pakken.

Oogst van verkiezingswinnaar Forum: alleen in Limburg in het provinciebestuur
Het Zuid-Hollandse Provinciehuis wordt de komende jaren omgetoverd tot een klimaatneutraal gebouw, maar in bestuurlijke zin blijft een ingrijpende vernieuwing uit. Ook in de provincie met de meeste inwoners is de grote winnaar van de laatste provinciale verkiezingen, Forum voor Democratie, veroordeeld tot de rol van oppositiepartij.

Poolse regering onder vuur na georkestreerde campagne tegen dissidente rechters
De Poolse regering is onder vuur komen te liggen door een uitgelekte lastercampagne tegen dissidente rechters. Lukasz Piebiak, staatssecretaris van Justitie, heeft bij die campagne vermoedelijk een hoofdrol gespeeld, en stapte dinsdag onder druk van de oppositie op.

Vrouw met nikab uit de bus gehaald door politie
In het Limburgse Stein is maandagavond een vrouw met een nikab uit de bus gezet na tussenkomst van de politie. Het is voor zover bekend voor het eerst sinds de invoering van het omstreden boerka- en nikabverbod per 1 augustus dat een drager van gezichtsbedekkende kleding de toegang tot het openbaar vervoer is geweigerd.

Vanavond op tv

Na een overwinning op het Griekse PAOK Saloniki ontmoet Ajax in de laatste Champions League-voorronde APOEL Nicosia van Cyprus (Veronica, 20.30 uur). Voor haar nieuwe reportagereeks volgde Lauren Verster twee jaar lang vrijgezellen en koppels met een kinderwens (NPO 3, 21.05 uur). En Bryan Cranston en Jennifer Garner schitteren in Wakefield, waarin een zakenman zich verschanst op zijn stoffige garagezolder waarvandaan hij zijn echtgenote en hun twee tienerdochters stiekem in de gaten houdt tijdens zijn zelfverkozen sabbatical (RTL 8, 20.30 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Jongeren hebben de toekomst, geef hen meer te zeggen dan ouderen
Jongeren hebben de langste toekomst, maar die bepalen vooral ouderen in de politiek. Dat moet anders, betoogt bankdirectievoorzitter Barbara Baarsma.

Aanraders van de redactie

Geregisseerd ontspannen en eensgezind ondergaat Rutte III de jaarlijkse ‘heidag’
Met de jaarlijkse heisessie is het kabinet weer begonnen aan het nieuwe politieke seizoen. De grootste interne spanningen zijn het afgelopen jaar verdwenen en er lijkt bovendien volop ruimte voor extra investeringen, maar niet alle hoofdpijndossiers zijn daarmee opgelost.

Ministers en staatssecretarissen in Hotel Bos en Ven tijdens de traditionele heidag van het kabinet. Het Brabantse hotel deed in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog dienst als zenuwcentrum voor het toenmalige kabinet.  Beeld
Ministers en staatssecretarissen in Hotel Bos en Ven tijdens de traditionele heidag van het kabinet. Het Brabantse hotel deed in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog dienst als zenuwcentrum voor het toenmalige kabinet.

Epstein hield tot vlak voor zijn zelfdoding de regie stevig in handen, onder andere met een nieuw testament voor zijn fortuin
Wanhoop en berekening wisselden elkaar af in de laatste dagen van Jeffrey Epstein in het Metropolitan Correctional Center (MCC) in New York, waar hij vastzat op verdenking van seksueel misbruik van tientallen minderjarige meisjes. In zijn van kakkerlakken en ander ongedierte vergeven cel liet hij zich verslonzen, terwijl hij tegelijkertijd zorgvuldig zijn afscheid uit het leven plande, inclusief een verdwijntruc voor zijn fortuin.

Met rapper Gotu Jim naar Vindicat: ‘Ik laat een kant van het jonge leven in de stad zien die veel mensen kennen’
Tien jaar geleden zou een skinny white boy op het gymnasium nog hebben gedacht: ik ben misschien niet de uitgelezen persoon om rapper te worden. In 2019 denkt student Gotu Jim: waarom niet? Met de rapper op pad naar Vindicat in Groningen.

Vanaf links: de Baby Boys Milo van den Bos en Boy Visser, Jim Lageveen alias Gotu Jim, (staand) Ole van Wouden en IJsbrand van Eendenburg. Beeld V2 Jeroen Dankers
Vanaf links: de Baby Boys Milo van den Bos en Boy Visser, Jim Lageveen alias Gotu Jim, (staand) Ole van Wouden en IJsbrand van Eendenburg.Beeld V2 Jeroen Dankers

‘Anonieme OV-chipkaart is niet anoniem’, betoogt Michiel Jonker
Michiel Jonker probeert de NS en de Autoriteit Persoonsgegevens er al jarenlang van te overtuigen dat de OV-chipkaart ieders privacy schendt. Dinsdag mocht hij zijn zaak voor de rechter bepleiten.

Turkse regering zet Koerdische burgemeesters af
Opnieuw is het burgemeestersambt het object van politieke strijd in Turkije. De Turkse regering heeft de burgemeesters van drie Koerdische steden ontslagen en vervangen door in Ankara benoemde functionarissen. De maatregel valt samen met een militaire operatie tegen Koerdische PKK-militanten in het zuidoosten van het land.

Is roze nou de juiste kleur voor deze wolk?
Was ik maar misselijk, verzuchtte Laura van der Haar toen ze vijf weken zwanger was. ‘Misselijkheid was per slot van rekening een goed teken.’ Maar toen de zwangerschapsmisselijkheid zich uiteindelijk aandiende, wilde ze vurig dat ze iets anders gewenst had.

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over