NieuwsbriefVrijdagavond 31 januari

Volkskrant Avond: Eén groot foutenfestival bij chroom-6-schandaal in Tilburgs werklozenproject | Iraanse bootvluchteling wint hoogste literatuurprijs van Australië

Redactie
Een trein in de werkplaats van Nedtrain. Beeld ANP
Een trein in de werkplaats van Nedtrain.Beeld ANP

Vandaag belangrijk:

Eén groot foutenfestival bij chroom-6-schandaal in Tilburgs werklozenproject
De gemeente Tilburg, NS/NedTrain en het Spoorwegmuseum hebben ernstig gefaald bij het bieden van een veilige arbeidsomgeving aan ruim achthonderd werklozen, die tussen 2004 en 2012 verplicht tewerk zijn gesteld bij het reïntegratiebedrijf Trom. Ze hebben ‘hun verantwoordelijkheden verwaarloosd’ en zijn dus ‘verantwoordelijk voor de eventueel veroorzaakte gezondheidsschade als gevolg van de blootstelling aan chroom-6’.

Stofexplosies rond hoogovens blijven doorgaan – weer dwangsom voor bedrijf dat vervuiling veroorzaakt
Het Amerikaanse Harsco, dat op het terrein van de hoogovens in IJmuiden restproducten verwerkt, blijft doorgaan met de omstreden werkwijze waarbij stofexplosies ontstaan. Inmiddels is gebleken dat het bedrijf al een keer de verhoogde dwangsom van 25 duizend euro opgelegd heeft gekregen.

EU slaat alarm over Poolse export van besmet koeienvlees
Polen moet onmiddellijk de verkoop en export van vlees van zieke koeien stoppen. De Europese Commissie heeft Warschau daartoe opgeroepen naar aanleiding van onthullingen van een Pools televisieprogramma, waaruit blijkt dat zeker één Pools slachthuis extreem zieke koeien aankoopt. Het vlees wordt na verwerking daar geëxporteerd naar negen andere EU-landen.

Een Poolse slager met runderkarkassen in een slachthuis in Golina. Beeld REUTERS
Een Poolse slager met runderkarkassen in een slachthuis in Golina.Beeld REUTERS

Iraanse bootvluchteling wint hoogste literatuurprijs van Australië vanuit detentiecentrum
Een bootvluchteling die al jaren vastzit op een eiland in Papoea-Nieuw-Guinea heeft de hoogste literatuurprijs van Australië gewonnen. De Koerdische Iraniër Behrouz Boochani wacht sinds 2013 in een detentiecentrum op de beoordeling van zijn asielaanvraag in Australië. Zijn boek schreef hij via Whatsapp, uit angst dat zijn werk in beslag zou worden genomen.

Video van de dag:

Hoe is het om verslag te doen vanuit een land waar de spanning zo oploopt als in Venezuela? Correspondent Latijns-Amerika Marjolein van de Water stond naast Juan Guaidó toen hij zichzelf uitroep tot interim-president van dat land, en vertelt over het leven aldaar.

Vanavond op tv:

In de natuurserie Dynasties (Canvas, 21.20 uur) volgen we tijgermoeder Raj Bhera, die haar jongen uit handen van rivaliserende tijgers probeert te houden. En in de muziekdocumentaire The Kinks, echoes of a world (NPO 2, 23.05 uur) blikken de broers Ray en Dave Davies van de Britse rockband The Kinks terug op hun roemruchte verleden en de totstandkoming van hun album Green Village Preservation Society uit 1968. Voor meer tips kunt u hier terecht.

Morgen in de krant:

Kabinet krijgt bitter voorproefje van regeren zonder meerderheid in Eerste Kamer
Net nu het kabinet-Rutte III zijn stempel op het land wil gaan drukken, doemen de klippen op. Vrijwel unaniem keerde de oppositie zich donderdag tegen twee ingrijpende plannen uit het regeerakkoord. Beide voorstellen dreigen straks in de Eerste Kamer te stranden als de coalitie daar zijn meerderheid verliest en de oppositie niet meewerkt.

‘Stillere vliegtuigen? Zal best. Maar meer lawaai ervaren is ook een feit’
Voorzitter van de Omgevingsraad Schiphol Hans Alders wil opeens niet meer zeggen of hij voor of tegen de groei van de luchthaven is, nu het overlegorgaan dat hij daarover heeft geleid niet tot een eensluidend advies is gekomen. Wel toont hij begrip voor de omwonenden.

Hans Alders, voorzitter van de Omgevingsraad Schiphol, geeft toelichting tijdens een persconferentie. Beeld ANP
Hans Alders, voorzitter van de Omgevingsraad Schiphol, geeft toelichting tijdens een persconferentie.Beeld ANP

De Belgische kunstenaar Éric Van Hove laat motorblokken van voertuigen nabouwen. Stukje voor stukje, in landen over de hele wereld, in allerlei materialen. Waartoe?
Hij zet ambachtslui aan het werk in Marokko, Indonesië, Zweden en Friesland.En dat terwijl Van Hove ‘eigenlijk niets heeft met auto’s en motoren’.

Dit zou een recensie van de nieuwe Freek de Jonge worden – maar toen belde hij op
Gidi Heesakkers zou een recensie schrijven over De suppoost, de nieuwe solovoorstelling van Freek de Jonge. Maar toen hing Freek de Jonge aan de lijn.

Freek de Jonge zit klaar voor zijn voorstelling De suppoost in het Zaantheater in Zaandam, woensdag 30 januari. Beeld Eva Roefs
Freek de Jonge zit klaar voor zijn voorstelling De suppoost in het Zaantheater in Zaandam, woensdag 30 januari.Beeld Eva Roefs

Als Aaf Brandt Corstius iemand gaat ophalen op Schiphol vraagt ze zich altijd af wanneer Joris Linssen langskomt
‘Je staat in die aankomsthal naar de schuifdeuren te koekeloeren, je hebt een ballon in je hand, of een enkele roos in plasticfolie, en je hóórt als het ware de cowboylaarsjes van Joris Linssen al over de Schipholtegels komen aanklakken.’

Meer over