Volkskrant Avond: ECB-beleid feest voor schatkist | Kunnen Noord- en Zuid-Korea niet zelf voor vrede zorgen?

Goedenavond. Dankzij de extreem lage rente heeft de Nederlandse overheid het afgelopen decennium 84 miljard euro bespaard. Deze meevaller is mede het gevolg van de geldpolitiek van de Europese Centrale Bank. Verder in uw avondnieuwsbrief: voor de derde keer komen Kim Jong-un en Moon Jae-in samen. Toch is de kans klein dat de leiders van Noord- en Zuid-Korea er onderling uitkomen. Waarom niet?

Redactie
Een militair op Noord-Koreaans grensgebied. Beeld AFP
Een militair op Noord-Koreaans grensgebied.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

ECB-beleid bespaart Nederlandse schatkist 84 miljard
Dankzij de extreem lage rente heeft de Nederlandse overheid het afgelopen decennium 84 miljard euro bespaard. Voor alle eurolanden samen staat de teller inmiddels op het astronomische bedrag van 1149 miljard euro. Dat blijkt uit berekeningen die de Duitse centrale bank aan de Volkskrant heeft verstrekt.

Zorgakkoord: zorg dichter bij huis in plaats van in het ziekenhuis moet kostenstijging tegengaan
Medische zorg moet minder vaak in het ziekenhuis worden verleend, maar dichter bij huis, door huisartsen en in gezondheidscentra. Over deze staande praktijk in sommige ziekenhuizen heeft het kabinet nu sectorbrede afspraken gemaakt. Ook zullen de ziekenhuizen zich verder specialiseren.

Coalitie en oppositie tegenover elkaar om plan loonsverlaging arbeidsgehandicapten
Het kabinetsplan om gehandicapten onder het minimumloon te betalen splijt het parlement. De coalitiepartijen en vrijwel de voltallige oppositie staan onverzoenlijk tegenover elkaar. Dit bleek donderdag tijdens het debat over het voorstel van staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van Sociale Zaken.

Leeuwarden even klaar met culturele zusterhoofdstad Valletta door 'beroerde uitlatingen' over vermoorde journalist
Leeuwarden is wel even klaar met Valletta, de hoofdstad van Malta waarmee de Friezen dit jaar de eretitel Culturele Hoofdstad van Europa delen. Aanleiding is de 'kwetsende toon' van leden van het organisatiecomité op het eiland over de vermoorde journalist Daphne Caruana Galizia.

Video van de dag

Hij werd uit zijn slaap gehouden, niemand praatte tegen hem en zijn mond werd dichtgeplakt met tape. De Qatarees Ali al-Marri kwam één dag voor 9/11 aan in de Verenigde Staten, werd na de aanslag opgepakt en belandde in een militaire gevangenis. Nieuwe documenten wijzen op marteling. En dat gebeurde niet in het buitenland, maar in Amerika zelf.

Vanavond op tv

Het had een affiche uit de Champions League kunnen zijn, maar topclubs Arsenal en Atlético Madrid staan vanavond in de halve finale van de Europa League (RTL 7, 20.30 UUR). Het populairwetenschappelijke Focus laat zien hoe honden zijn geëvolueerd van wilde wolf tot huisdier (NPO 2, 21.30 UUR). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Waarom kunnen Noord- en Zuid-Korea niet zelf voor vrede zorgen?
Kim Jong-un en Moon Jae-in komen vrijdag samen aan de grens. Het is de derde ontmoeting ooit tussen leiders van Noord- en Zuid-Korea. Toch is de kans klein dat Moon en Kim er onderling uitkomen. Waarom niet? (+)

Boracay gehoorzaamt de president: het paradijselijke strand is leeg
Het Filipijnse eiland Boracay geeft gehoor aan de oproep van president Duterte. De toeristenbestemming moet zes maanden dicht en in die tijd worden opgeknapt. Niemand wil de president voor het hoofd stoten - en dus bewerkt een hoteleigenaar zijn eigen hotel met een sloophamer. (+)

Van kitsch naar 'echte' kunst: het realistische mensbeeld wordt eindelijk serieus genomen
Realistische beeldhouwkunst, dat was lange tijd not done. Maar nu worden levensechte beelden eindelijk beschouwd als echte kunst. In New York is een overzicht te zien. (+)

Hoofdredacteur Philippe Remarque: 'Ik ben altijd een beetje the odd man out geweest'
Staat er teveel drama in de krant? Hoofdredacteur Philippe Remarque: ‘Als je vraagt wat er minder in de krant moet staan, zeggen ze: minder leuke kadertjes en meer Afrika, maar wat ze lezen is omgekeerd.'

Alles voor die ene ict'er uit São Paulo
Als grote speler in de tech-industrie dient ASML de concurrentie aan te gaan met Silicon Valley. Daarvoor stroopt het bedrijf uit Veldhoven de wereld af naar werknemers. 'Willen we blijven groeien, zijn er buitengewone talenten nodig.' (+)

Mijn kinderen zien ze niet, die 'kansen' waar ING het over heeft
Al weken probeert Aaf Brandt Corstius haar kinderen duidelijk te maken dat er één manier is waarop ze heel erg lekker kunnen gaan cashen op Koningsdag: door gitaar te spelen en te dansen. 'Maar ze blijven koppig nee zeggen. Terwijl ze gek zijn op geld.' (+)

Meer over