Volkskrant AvondVrijdag 9 oktober

Volkskrant Avond: Dystopische nachtmerrie? Australië is even hard als effectief tegen corona | Wat is het ‘wondermedicijn’ dat Trump kreeg?

Een laborant rangschikt monsters bij Eylau Unilabs in Neuilly-sur-Seine, even buiten Parijs, waar dag en nacht wordt gewerkt aan het analyseren van coronatests.   Beeld AFP
Een laborant rangschikt monsters bij Eylau Unilabs in Neuilly-sur-Seine, even buiten Parijs, waar dag en nacht wordt gewerkt aan het analyseren van coronatests.Beeld AFP

Nieuws

Nederland krijgt megalab voor coronatests, deal met Abu Dhabi van de baan
Het kabinet ziet af van een deal met een lab in Abu Dhabi om daar Nederlandse coronatestmonsters te laten analyseren. In plaats daarvan verrijst er een megalaboratorium in Utrecht, dat 10 duizend tot 20 duizend tests per dag moet verwerken.

Trump lijkt er haast weer bovenop. Welk middel maakt hem zo blij?
President Trump schrijft het opmerkelijk snelle herstel na zijn coronabesmetting toe aan een medicijnencocktail die hem werd toegediend. Wat kreeg hij precies? En hoe veelbelovend zijn die middelen voor andere patiënten?

Spoedwet GroenLinks die Unilever in Nederland moet houden lijkt niet zo kansloos als gedacht
De Raad van State velt een dodelijk oordeel over de spoedwet die het hoofdkantoor van Unilever in Nederland moet houden. Desondanks lijkt het wetsvoorstel van GroenLinks allerminst kansloos.

Voor de reiswereld het hele jaar definitief verloren nu meer landen Nederlanders weren
Reisbureaus en touroperators schrijven het najaar en de winter af nu Nederlandse reizigers in steeds minder Europese landen welkom zijn.

Live: ‘Niet genoeg beschermende middelen voor zorgmedewerkers’ | Hotel in Haren wordt ‘quarantainehotel’
Overal in Nederland stijgt het aantal coronameldingen. Ook elders in de wereld neemt het aantal coronagevallen toe: Frankrijk en Italië meldden afgelopen dagen de hoogste aantallen sinds maanden. Volg het laatste nieuws in ons liveblog.

Op het St. Kilda-strand in Melbourne  gelden strenge regels voor social distancing. Beeld Getty Images
Op het St. Kilda-strand in Melbourne gelden strenge regels voor social distancing.Beeld Getty Images

Aanraders

Australië pakt corona aan met shock and awe
De maatregelen die Australië neemt om het coronavirus uit te bannen zijn even hard als effectief: ‘Twintig jaar van xenofoob en autoritair beleid hebben mensen er rijp voor gemaakt.’

Column: Leer van de coronamelder, omarm je critici
Kustaw Bessems is kritisch op de corona-aanpak, maar ondanks het feit dat Nederland net weer de controle over het virus is kwijtgeraakt is er iets dat wél goed is gegaan: de ontwikkeling van de Coronamelder en het leiderschap van ‘chief information officer’ Ron Roozendaal daarbij.

Gaan we voortaan kamperen in Nederland, of pakken we weer zo snel mogelijk het vliegtuig naar Bali?
Door het coronavirus zit reizen naar het buitenland er niet in. Dus hebben vakantieparken en campinguitbaters in Nederland meer klandizie. Is dit blijvend of vliegen we straks weer massaal naar Bali?

Nieuwe podcast over de presidentsverkiezingen in de VS
Kunt u het Amerikaanse verkiezingsnieuws nog bijbenen? Vanuit in de hoofdredactionele kamer van De Volkskrant praten Gijs Groenteman, Pieter Klok en Natalie Righton u wekelijks bij in POTUS de podcast.

Georges en Azdyne verloren beiden hun kind tijdens ‘Bataclan’. De een was slachtoffer, de ander dader
Georges Salines’ dochter is een slachtoffer van de aanslag in Parijs, Azdyne Amimours zoon een dader. Samen schreven ze het boek Na de Bataclan, waarin ze zich afvragen hoe de levens van hun kinderen zo anders konden verlopen?

Column: Zoo doet u alles goed: een wolk van belegen weemoed stijgt op uit deze verflenste zelfhulplectuur
Sylvia Witteman kreeg een paar ‘kanarieboekjes’ toegestuurd; kleine boekjes uit de jaren dertig, veertig en vijftig waaruit je de meest uiteenlopende dingen kon leren. Gedachten drongen zich op tot ze de draad kwijtraakte. Gelukkig bestond ook daar een boekje voor.

Meer over