Volkskrant AvondWoensdag 22 mei

Volkskrant Avond: Duizenden leerlingen een verkeerd schooladvies. Wat nu? | Hier moet je op letten bij het ‘hanengevecht’ tussen Rutte en Baudet

Redactie
Jim en Miquel Jansen. Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Jim en Miquel Jansen.Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

Vandaag belangrijk

De hele klas een verkeerd schooladvies. Wat nu?
Duizenden achtstegroepers kregen een te hoog schooladvies door verkeerde eindtoetsresultaten. Wat doet het met ouders en kinderen die nu toch niet naar havo of vwo kunnen? ‘Eén ouder zei: jij mag het mijn kind vertellen, want ik krijg het niet uitgelegd.’

Groningen weet weer: de aarde laat zich niet temmen
De aardbeving woensdagochtend vroeg bij Westerwijtwerd maakt één ding pijnlijk duidelijk: op een stap voorwaarts volgen in Groningen maar al te vaak twee stappen terug. ‘Het houdt niet op.’

Het NOS-lijsttrekkersdebat en het ‘hanengevecht’ bij Pauw: een kijkwijzer met onze politiek verslaggever
Liefhebbers van het politiek debat kunnen vanavond hun hart ophalen. Eerst is het slotdebat met de Europese lijsttrekkers te zien bij de NOS, daarna volgt de tweestrijd tussen Rutte en Baudet bij Pauw. Waar moeten we op letten? Een kijkwijzer met Frank Hendrickx, politiek verslaggever van de Volkskrant.

Mark Rutte (VVD) en Thierry Baudet ( FVD ) in 2017. Vanavond gaan zij in debat tijdens Pauw.  Beeld ANP
Mark Rutte (VVD) en Thierry Baudet ( FVD ) in 2017. Vanavond gaan zij in debat tijdens Pauw.Beeld ANP

Onderzoek: Chinese industrie grotendeels verantwoordelijk voor uitstoot verboden stof die ozonlaag aantast
De Chinese industrie is grotendeels verantwoordelijk voor de wereldwijde toename van de uitstoot van een verboden stof die de ozonlaag aantast. Uit onderzoek blijkt dat het gas voornamelijk ­afkomstig is uit twee provincies in Oost-China.

Virtuele spraakassistentes gedragen zich flirterig en onderdanig – ook als ze agressief of seksistisch worden benaderd
Vrouwelijke computerstemmen hebben de voorkeur van techbedrijven en hun gebruikers. Dat is problematisch geworden nu blijkt dat de virtuele assistentes zich onderdanig gedragen, ook als ze seksistisch worden benaderd.

De ‘Balie-Syriër’ blijkt AIVD-informant te zijn geweest. Kan dat zomaar, en wat betekent dat voor hem?
Abdelaziz A., de Syriër die vastzit op verdenking van deelname aan terroristische organisatie Jabhat al-Nusra, was meer dan een jaar informant van de AIVD. Dat onthulde Nieuwsuur dinsdag. Wat betekent dat voor zijn strafzaak?

Video van de dag

Het ziet er allemaal pico bello uit in de kleedkamer van Lazio voor de bekerfinale van de Tim Cup. Toch heeft Hans Aarsman wel wat vraagjes voor de materiaalman. ‘Wat is het voordeel van een kastje als je het niet kunt afsluiten?’

Vanavond op televisie

Hun gadgets zitten in kleurige rugzakken en de trucages ogen als die uit een retro-jeugdfilm, maar verder is er weinig kinderlijks aan het tijdreisavontuur dat de hoofdpersonages van See You Yesterday beleven. De film is te zien op Netflix. In Atomic Blonde raast Charlize Theron, die tijdens de opnamen haar ribben kneusde en twee tanden brak, als de witblonde MI6-spionne Lorraine Broughton door het Berlijn van 1989, even voor de val van de Muur. (Veronica, 20.30 uur). Meer tips voor een geslaagde avond voor de televisie staan hier.

Opinie

‘We moeten af van de krampachtige houding om te geloven in het grote belang van die eindtoets’
Lezersbrieven over de eindtoets in het basisonderwijs, een nieuwe aardbeving in Groningen en een reactie op het ‘holle gebral’ van politieke hanen.

Leonardo DiCaprio en Brad Pitt in Once Upon a Time in Hollywood. Beeld Filmbeeld
Leonardo DiCaprio en Brad Pitt in Once Upon a Time in Hollywood.Beeld Filmbeeld

Aanraders van de redactie

De nieuwste Tarantino is vertoond op het Cannes Film Festival, maar over de details heerst zwijgplicht
25 jaar na de zegetocht van Pulp Fiction serveert Quentin Tarantino zijn fans Once Upon a Time in Hollywood. Het verhaal gaat over de periode waarin de sekte van Charles Manson Sharon Tate (en vele anderen) vermoordde. ‘Hoe meer je erover weet, hoe mínder duidelijk het wordt.

Zo weet Orbán zijn kiezers aan zich te binden
De ruzies met zijn Europese fractiegenoten van de EVP leggen de Hongaarse premier Viktor Orbán geen windeieren. Met zijn retoriek weet hij zijn populariteit op peil te houden. Met drie verkiezingsthema’s boekt de rechts-nationalist succes.

Europese verkiezingen: dit willen de lijsttrekkers
Op 23 mei zijn de Europese verkiezingen. Wie zijn de lijsttrekkers en wat willen ze in Brussel gaan doen? Lees hier de profielen van de 12 belangrijkste kandidaten.

De Hongaarse premier Viktor Orbán weet met zijn retoriek zijn populariteit op peil te houden. Beeld EPA
De Hongaarse premier Viktor Orbán weet met zijn retoriek zijn populariteit op peil te houden.Beeld EPA

De Stemchecker - Europese verkiezingen
Deze kieswijzer kijkt naar wat partijen daadwerkelijk doen (en níet naar wat ze beloven in campagnes). Vergelijk uw politieke opvattingen met het stemgedrag in het Europees Parlement en kom erachter met welke partij u de meeste overeenkomsten heeft.

Turkse tv-series veroveren de wereld, ook al zijn ze in westerse ogen preuts. Wat verklaart het succes van de dizi?
De conservatieve wind van president Erdogan waait ook door de Turkse TV-studio’s. Toch voelt in veel landen de kijker zich op zijn gemak bij de ingetogen speelstijl. Hij heeft genoeg van de onmatigheid uit Hollywood.

Twitter, Facebook en Google beloofden een offensief tegen nepnieuws - wat komt daarvan terecht?
De Europese verkiezingen zijn een ‘laboratorium’ voor de omgang met nepnieuws door Google, Twitter en Facebook. Het blijkt een ware balanceeract, waarbij nog het nodige fout gaat.

Meer over