Volkskrant AvondDonderdag 23 april

Volkskrant Avond: Druk op Rutte groeit om economie (deels) open te gooien | Zijn we misschien te voorzichtig?

Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Premier Rutte. Beeld ANP
Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Premier Rutte.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Druk op Rutte groeit om economie (deels) open te gooien
Zelf wil hij er niet aan, maar de druk op premier Mark Rutte groeit om delen van de economie versneld open te gooien. Zowel buiten als binnen het kabinet gaan steeds meer stemmen op om sectoren opnieuw op te starten nu het coronavirus zich minder snel verspreidt.

Live: Uefa: Ajax geplaatst voor Champion’s League | Daling bezetting ic’s zet door
De basisscholen mogen over twee weken voorzichtig weer open en er mag iets meer worden gesport, maar verder blijven alle lockdownmaatregelen van kracht. Volg in ons liveblog het laatste nieuws rondom het coronavirus.

Burgemeesters willen gevluchte kinderen uit kampen halen, kabinet weigert
Meer dan dertig Nederlandse gemeenten staan open voor kwetsbare vluchtelingenkinderen uit overvolle Griekse kampen. Het Nederlandse kabinet houdt echter zijn poot stijf en laat dit niet toe. Dit ondanks toenemende druk door een petitie van prominenten uit wetenschap, zorg en politiek.

Nederlanders verdacht van dealen op Hongaars festival kunnen 10 en 8 jaar cel krijgen
De twee Nederlandse mannen die ervan worden beschuldigd dat ze vorig jaar op het muziekfestival Sziget in Boedapest grote hoeveelheden drugs verhandelden, hebben een schikkingsvoorstel gekregen van 10 en 8 jaar gevangenisstraf.

Vanavond op tv

In Stand van Nederland (NPO 2, 20.30 uur) een kijkje bij de sierteelt, waar bakken vol onverkochte tulpen in de shredder belanden. En aandacht voor de gevolgen van corona voor de huizenmarkt, de horeca en de uitvaartbranche. Lucas de Man staat elke avond in Man en kunst (NPO 2, 22.40 uur) stil bij een pronkstuk uit een van de vaste collecties van de Nederlandse musea, vanavond het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. En muziekdocumentaire Suburban Steps to Rockland (Canvas, 23.10 uur) vertelt het verhaal van de Britse Ealing Club, waar grootheden als Mick Jagger en Keith Richards inspiratie vonden om zelf de muziek in te gaan. Meer tips zijn hier te vinden.

Opinie

‘Belangen wisselen in Europa’
Met de Brexit komt de EU in een nieuwe fase. In deel 4 (slot): Liesbeth van de Grift over de invloed van burgers en buitenlui op de Europese integratie.

Aanraders van de redactie

Corona onder controle krijgen: zijn we misschien te voorzichtig?
De sluiting van de scholen heeft nauwelijks bijgedragen aan het terugdringen van corona, liet het kabinet deze week doorschemeren. En dan was het virus ook nog eens al op zijn retour toen we de horeca en de kappers sloten. Hebben we soms maatregelen tevéél genomen?

De eigenaresse van kapsalon Haar & Zo worstelt met de 1,5 meter-regel.  Beeld Marcel van den Bergh
De eigenaresse van kapsalon Haar & Zo worstelt met de 1,5 meter-regel.Beeld Marcel van den Bergh

Air France KLM stoot zich met bonusbonje twee keer aan dezelfde steen
Topman Ben Smith van Air France KLM ziet dit jaar af van een bonus, nadat ophef was ontstaan over het besluit van de raad van bestuur het concern om de variabele beloning afhankelijk te maken van de mate waarin hij overheidssteun weet los te peuteren. Dat heeft het bedrijf donderdag gemeld.

Julia heeft al 5 jaar last van depressies, maar door corona voelt ze zich juist beter – en ze is niet de enige
Een kleine groep personen met serieuze psychische klachten heeft baat bij deze coronatijd. Hoe kan dat? ‘Ik koester veel wantrouwen tegenover anderen en ik ervaar de ­wereld als vrij onveilig. Mensen begrepen dat nooit.’

Julia Fontaine Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Julia FontaineBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De natuur brandt veel vaker dan we weten – en nog zes lessen over natuurbranden
Een grote brand heeft de Deurnese Peel grotendeels verwoest. Kunnen we meer van dit soort branden verwachten in Nederland? En hoe bereiden we ons daarop voor? Zeven lessen over natuurbranden.

Nanny Vivian Maier werd na haar dood een wereldberoemd fotograaf. Maar van wie is haar werk?
In 2007 werd een schat ontdekt: de verbluffende straatfotografie van een Amerikaanse nanny: Vivian Maier. Na haar dood, in 2009, werd ze alsnog beroemd. Én brak de strijd uit over haar nalatenschap.

Aaf leest sterren: Vrouwenmagneet Herman van Veen en de ouwe truc van net niet genoeg poetsen
Elke dag een momentje gratis gelukt? Laat sterrenkijker Aaf Brandt Corstius u begeleiden naar het tijdschriftenschap, waar de koppen van Story een ironisch metaniveau bereiken (‘De spannende romances van vrouwenmagneet Herman van Veen’). En moet Dries Roelvink deze dagen extra hard knokken tegen zijn toch al zeer aanwezige smetvrees.

Meer over