NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Drie potentiële struikelblokken voor de opvolger van Pechtold | In Bastogne strijden twee broers om het burgemeesterschap

Goedenavond. D66-Kamerleden kiezen morgen een nieuwe fractievoorzitter. Een makkelijke klus krijgt die niet. Drie potentiële struikelblokken voor de opvolger van Pechtold. En het kabinet legt telemarketing aan banden: adverteerders mogen straks niet meer bellen, tenzij u toestemming heeft gegeven. Verder in deze nieuwsbrief: Vergismoorden, ripdeals en cokehandel: acteur Achmed Akkabi aan het woord over de nieuwe serie Mocro Maffia.

Redactie
Alexander Pechtold (D66) ruimt zijn werkkamer op in de Tweede Kamer, daags nadat hij bekend heeft gemaakt te stoppen in de politiek. Beeld Freek van den Bergh
Alexander Pechtold (D66) ruimt zijn werkkamer op in de Tweede Kamer, daags nadat hij bekend heeft gemaakt te stoppen in de politiek.Beeld Freek van den Bergh

Vandaag belangrijk

Als dat maar goed gaat: D66 krijgt ‘een aanvoerder’

De D66-Kamerleden kiezen dinsdag een nieuwe fractievoorzitter. Een makkelijke klus krijgt die niet. Drie potentiële struikelblokken voor de D66’er die nu in de voetsporen treedt van Alexander Pechtold.

Onderdeel Hubble kapot, ruimtetelescoop schakelt over naar ‘veilige modus’

Ruimtetelescoop Hubble, hofleverancier van vele beroemde ruimteplaatjes en diepgravende astronomische inzichten, zit in de penarie. Na het uitvallen van een cruciaal onderdeel is de telescoop – alsof het een kapotte computer op Windows is – overgeschakeld op de ‘veilige modus’.

De Pillars of Creation in de Adelaarsnevel, geboortegrond van vele duizenden sterren. Beeld Foto: NASA, ESA/Hubble.
De Pillars of Creation in de Adelaarsnevel, geboortegrond van vele duizenden sterren.Beeld Foto: NASA, ESA/Hubble.

Verdwijning Interpol-baas past in patroon van Chinese intimidatie

De verdwijning van Interpol-baas Meng Hongwei in China past in een patroon van verdwijningen van politici, activisten en kunstenaars. Het is een middel om hele sectoren te intimideren. Officieel gaat het om beschuldigingen van corruptie, maar in feite vaak om afwijkingen van de politieke leer.

Interpol-baas Meng Hongwei. Beeld Interpol
Interpol-baas Meng Hongwei.Beeld Interpol

Kabinet legt telemarketing aan banden: nooit meer ongevraagde telefoontjes

Het kabinet gaat de regels voor telemarketing aanscherpen. Bedrijven mogen in de toekomst klanten niet meer benaderen met aanbiedingen zonder vooraf toestemming te hebben gekregen van die consumenten. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken stuurde haar voorstel maandag naar de Tweede Kamer.

Video van de dag

Vijftig jaar geleden kwam de Nederlandse kunstenaar Jan Dibbets met het eerste haardvuurtje op een televisie. Nu zie je het op zoveel plekken waar de ambiance wel een oppepper kan gebruiken, dat we rustig kunnen stellen dat de uitvinding van Dibbets als een lopend vuurtje is rondgegaan.

Tv-tips

Documentairemaker Nelleke Koop volgt in Moeder aan de lijn (NPO 2, 21.00 uur) drie vrouwen die mantelzorgers zijn voor hun moeders. En journalist Stacey Dooley reist voor Fashion’s Dirty Secrets (BBC 1, 22.00 uur) de wereld rond om te onderzoeken welke prijs er betaald wordt voor onze verslaving aan fast fashion. Zin in een filmavond? RTL 7 serveert twee remakes van klassieke westerns: eerst The Magnificent Seven (20.30 uur) en direct daarna 3:10 to Yuma (23.20 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Curaçao gaat gebukt onder vluchtelingen uit Venezuela

De Tweede Kamer behandelt dinsdag de begroting Koninkrijksrelaties.Onvermijdelijk komen hier de enorme politieke en humane problemen van Venezuela ter sprake en alle gevolgen hiervan voor buurland Curaçao.

Venezolaanse migranten stappen aan boord van een smokkellaarsboot die ze naar Curaçao moet gaan brengen. Beeld Foto Meridith Kohut for The New York Times
Venezolaanse migranten stappen aan boord van een smokkellaarsboot die ze naar Curaçao moet gaan brengen.Beeld Foto Meridith Kohut for The New York Times

Standvastig maar ook schuldbewust staan de Zwarte Piet-voorstanders die A7 blokkeerden voor de rechter

De sfeer is vooral jolig tijdens de eerste dag van de rechtszaak tegen 34 mensen die vorig jaar anti-Zwarte Piet-demonstranten tegenhielden op de snelweg A7. Een enkeling erkent dat ze destijds misschien wel fout zaten. Maar: ‘Dat ze Dokkum niet gehaald hebben, daar sta ik nog steeds achter.’

De slag om Bastogne gaat nu tussen twee broers

De stad Bastogne is vooral bekend van het Ardennenoffensief dat hier aan het einde van de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. Nu is het het strijdtoneel van twee broers. Ze willen er allebei burgemeester zijn.

Vergismoorden, ripdeals en cokehandel: Achmed Akkabi over de nieuwe serie Mocro Maffia

Met Thijs Römer maakte acteur Achmed Akkabi (35) de serie Mocro Maffia, gebaseerd op het boek over de Amsterdamse onderwereldoorlog. Lósjes gebaseerd, want het echte verhaal vertellen, leek hem geen goed idee.

Achmed Akkabi. Beeld Daniel Cohen
Achmed Akkabi.Beeld Daniel Cohen

Teken des tijds: Nobelprijs economie voor klimaatonderzoek

Uitgerekend nu het internationale panel IPCC waarschuwt dat de aarde nóg harder opwarmt dan gedacht, gaat de Nobelprijs voor economie voor het eerst naar klimaatonderzoek.Een teken des tijds.

'De kutje'? Ze moeten bij mij niet aankomen met verkeerde lidwoorden

Sylvia Witteman zat in de auto met huisgenoot P.en haar jongste zoon, 14. ‘Zeg jongen’, sprak huisgenoot P. joviaal, ‘Laat jij je vader nu maar eens horen wat voor muziek jij de laatste tijd zoal beluistert! Hiphop, heet dat toch?’ Daar begon de muziek al: ‘NIGGA BITCH HOE ASS NIGGA SKANK SUCK A NIGGA’S DICK’.

Meer over