NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Dood van Russische journalist Babtsjenko in scène gezet | De beste burgemeester van de wereld woont in Mechelen

Goedenavond. Een bizarre wending in de moord op Russische journalist Babtsjenko: hij is niet dood. De moord werd in scène gezet door de Oekraïense geheime dienst, mogelijk om de opdrachtgevers voor een geplande moordaanslag op het spoor te komen. Verder in uw avondnieuwsbrief: de beste burgemeester ter wereld komt uit Mechelen, waar diversiteit omarmt wordt. In tegenstelling tot de rest van België reisden in Mechelen nul jongeren af naar het kalifaat van IS.

Redactie
Bart Somers, burgemeester van Mechelen in de kolommenzaal van het stadhuis van Mechelen. Beeld Simon Lenskens
Bart Somers, burgemeester van Mechelen in de kolommenzaal van het stadhuis van Mechelen.Beeld Simon Lenskens

Vandaag belangrijk

Moord op Russische journalist Arkadi Babtsjenko werd gefingeerd om opdrachtgevers moordplannen te pakken

De Russische journalist Arkadi Babtsjenko die dinsdagavond zou zijn doodgeschoten in zijn flat in de Oekraïense hoofdstad Kiev, blijkt nog te leven. Zijn dood werd door de Oekraïense geheime dienst SBOe gefingeerd, vermoedelijk om de opdrachtgevers voor een geplande moordaanslag op Babtsjenko op het spoor te komen.

Kabinet maakt buitenlandse geldstromen naar moskeeën openbaar

Het kabinet gaat openbaar maken welke Nederlandse moskeeën buitenlandse financiering ontvangen uit ‘onvrije landen’ – zoals Saoedi-Arabië, Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten – en hoe hoog dat bedrag is. Dat beloofde minister Blok van Buitenlandse Zaken woensdag in een verhit Tweede Kamerdebat over de buitenlandse geldstromen naar islamitische gebedshuizen.

Na meteorietinslag die dino’s wegvaagde, was er opmerkelijk snel weer leven op ‘ground zero’

Na de meteorietinslag die 66 miljoen jaar geleden een einde maakte aan het dinotijdperk, herstelde het zeeleven op de rampplek zich opmerkelijk snel. Al na zes jaar dwarrelden er weer micro-organismen rond in de zee boven de inslagkrater en hooguit 30 duizend jaar later was er een begin van een nieuw ecosysteem. Dat schrijft een internationaal 38-koppig onderzoeksteam deze week in Nature.

OM probeert opnieuw Hells Angels te verbieden, en heeft meer kans dan de vorige keer

Het Openbaar Ministerie (OM) waagt een nieuwe poging om de Hells Angels te verbieden. Tien jaar geleden mondde een lange juridische strijd tegen deze outlaw motorclub nog uit in een deceptie. In 2009 oordeelde de Hoge Raad dat de Hells Angels niet verboden konden worden.

Hell's Angels vertrekken bij de rechtbank naar hun clubhuis na de uitspraak van de rechter. Beeld ANP
Hell's Angels vertrekken bij de rechtbank naar hun clubhuis na de uitspraak van de rechter.Beeld ANP

Video van de dag

Hoog bezoek in de Dominicaanse Republiek; koningin Letizia komt kijken hoe de watertanks, neergezet van Spaans ontwikkelingsgeld, bevallen. Maar fotodetective Hans Aarsman ontdekte dat er al stromend water was. Wat heeft Letizia daar dan eigenlijk te zoeken?

Vanavond op tv

Wat is het effect van Tinder op onze liefdeslevens? Dat onderzoekt Zembla in Love me Tinder (NPO 2, 21.15 uur). Planet Earth II laat zien hoe diverse diersoorten proberen te overleven in de grote bergketens, mét een merkwaardige paaldans van grizzlyberen (Canvas, 21.15 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

‘Ik breng burgers een hoopvol verhaal, maar noem mij geen softie’

Het schilderachtige Mechelen heeft de beste burgemeester ter wereld, en dan ook nog dankzij een verhaal dat in deze tijd niet bepaald sexy is: het omarmen van diversiteit. Maar Bart Somers heeft succes. Terwijl honderden jongeren uit zijn regio afreisden naar het kalifaat van IS, bleven de Mechelse moslims allemaal thuis.

Hoe woningnood de Poolse arbeidsmigrant veroordeelt tot het bungalowpark

Veel Poolse arbeidsmigranten wonen in vakantiehuisjes in bungalowparken, want andere huisvesting is er niet. In hun thuisland worden ze naar Nederland gelokt met een all-inclusivecontract: werk, vervoer, huisvesting. Daar zit je dan, met vier man in een chalet.

Het chalet waarin 4 arbeidsmigranten worden gehuisvest door uitzendbureau's. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Het chalet waarin 4 arbeidsmigranten worden gehuisvest door uitzendbureau's.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Films met paarden in de hoofdrol zijn er steeds meer - hoe pak je dat aan als filmmaker?

The Rider (nu te zien), Lean on Pete (idem) en Redbad (ook binnenkort) leunen op de rollen van paarden. Hoe pak je dat aan zonder de dierenbescherming op je dak te krijgen?

Aantal patiënten met meningokokken neemt toe - wat is er aan de hand?

Het aantal patiënten met een vorm van meningokokkenziekte – die enkele jaren geleden nog zeldzaam was in Nederland – is fors toegenomen.

De Jekyll-en-Hyde-achtige geschiedenis van onze fabrieken: ongelukken en zelfmoordpogingen maar ook welvaart

Fabrieken hebben gigantisch lijden veroorzaakt én onze welvaart helpen verhogen.

Dijkhoff gaat nu als ‘schoft’ door het leven. Terecht?

'Dat wil zeggen, onder boze lieden op de sociale media. Maar er zijn ook andere mensen. Types die er maar liever het zwijgen toedoen, omdat ze nog steeds niet helemaal weten wat ze ervan moeten vinden.' Zoals Sylvia Witteman.

Meer over