Volkskrant AvondDonderdag 29 oktober

Volkskrant Avond: Doe-het-zelfterroristen stellen Frankrijk voor onmogelijke opgave | Geldkraan ECB nog verder open als pandemie blijft voortrazen

Redactie
Ontzetting nabij de plek waar donderdag in Nice drie mensen bij een aanslag zijn vermoord. Tweede van rechts een familielid  van de omgekomen koster van de Notre-Dame de l’Assomption. Beeld AFP
Ontzetting nabij de plek waar donderdag in Nice drie mensen bij een aanslag zijn vermoord. Tweede van rechts een familielid van de omgekomen koster van de Notre-Dame de l’Assomption.Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

‘Zelfgeradicaliseerde’ doe-het-zelfterroristen stellen Frankrijk voor onmogelijke opgave
De Franse kranten staan sinds kort weer vol met islamisme en terreur. Waar komt deze nieuwe reeks aanslagen vandaan? En was de relatief terrorisme-luwe periode hiervóór, achteraf bezien een intermezzo? Is Frankrijk terug bij af?

Geldkraan ECB nóg verder open als pandemie blijft voortrazen
Als de coronapandemie in het huidige tempo blijft voortrazen, zal de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan in december nog verder opendraaien. Ondanks het oplopende aantal besmettingen houdt zij haar kruit voor nu nog even droog.

Oud-Labour-leider Corbyn geschorst na kritisch rapport over antisemitisme binnen partij
Voormalig Labourleider Jeremy Corbyn is geschorst door zijn eigen partij. De beslissing volgt op een rapport van de Britse mensenrechtencommissie waarin staat dat Corbyn als leider te weinig heeft gedaan om het antisemitisme binnen zijn partij aan te pakken.

Live: Druk op uitvaartondernemers neemt toe | ‘Bijna helft medewerkers in reissector volgend jaar baan kwijt’
Het einde van de tweede coronagolf is in Nederland nog niet in zicht. Dinsdagavond maakte premier Rutte bekend dat de huidige gedeeltelijke lockdown naar verwachting ‘tot in december zal duren’. Frankrijk en Duitsland hebben (semi)lockdowns ingesteld. Volg in ons liveblog het laatste nieuws rondom het coronavirus.

FNV krijgt meldingen van besmet zorgpersoneel dat toch moet werken
Bij het juridisch loket van vakbond FNV zijn deze week 53 meldingen binnengekomen van zorgmedewerkers die zijn gevraagd te komen werken terwijl zij eigenlijk in quarantaine zouden moeten. Onder hen zijn werknemers die positief getest zijn op corona en mensen met een partner of huisgenoot die is besmet met het virus.

Aanraders van de redactie

ANVR-directeur Frank Oostdam: ‘De reisbranche heeft geen moreel probleem’
In felle bewoordingen hekelde reiskoepel ANVR het advies van het Outbreak Management Team (OMT) om vanwege covid-19 voorlopig niet met vakantie te gaan. ‘Uit de cijfers blijkt dat reizen slechts een minimaal aandeel heeft in het aantal besmettingen’, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam. ‘En dus is het OMT-advies buitenproportioneel.’

Toeristen op het strand. Beeld Sabine van Wechem
Toeristen op het strand.Beeld Sabine van Wechem

Oud-premier Maleisië kent moslims recht toe ‘miljoenen Fransen te doden’
Door de ‘Franse wandaden’ in het verleden hebben moslims het recht ‘miljoenen Fransen te doden’. Dat heeft Mahathir Mohamad, oud-premier van Maleisië (1981-2003 en 2018-2020), donderdag verklaard op Twitter.

‘Thuis’ werken in de kerk of op de boot: ‘Ik werd gek van mijn huis’
Thuiswerken blijft voorlopig de norm. Om de sleur te ontvluchten en een ‘thuiskomgevoel’ te creëren, zoeken sommige thuiswerkers een andere omgeving op. De motorboot van hun schoonmoeder, bijvoorbeeld. Of een luxe hotelkamer.

Vanaf volgend jaar is God weer een Hij in herziene Bijbelvertaling
Volgend jaar verschijnt de herziene versie van de Nieuwe Bijbelvertaling uit 2004. Aandachtige lezers zullen ook daar semantische en leerstellige bezwaren tegen hebben.

‘The Beatles veroverden de wereld met z’n vieren. De Vijfde Beatle, dat zijn ze samen’
Voor hun rubriek ‘De Vijfde Beatle’ gingen John Schoorl en Paul Onkenhout op zoek naar, jawel, de Vijfde Beatle. Ze vonden er maar liefst 64. Bij het verschijnen van het boek met gebundelde portretten vertellen vier kandidaten wat The Fab Four voor hen hebben betekend.

Aaf leest sterren: Kim Kardashian en onze koning hebben meer gemeen dan je denkt
Elke vrijdag belicht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes. Vandaag: de tenen van Kim Kardashian en de linkerkant van Tori Spelling.

Meer over