Volkskrant Avondwoensdag 25 maart 2020

Volkskrant Avond: Dodental stijgt, en toch lijkt de wurggreep van corona te verslappen | ‘Asocialen’ in park en bouwmarkt? Nee, de adviezen waren te vaag

Een bezoekster met luchtwegklachten komt bij een arts. In topsportcentrum De Koog is een tijdelijke huisartsenpost ingericht om patiënten met griep- en eventueel coronaverschijnselen op te kunnen vangen. Beeld ANP
Een bezoekster met luchtwegklachten komt bij een arts. In topsportcentrum De Koog is een tijdelijke huisartsenpost ingericht om patiënten met griep- en eventueel coronaverschijnselen op te kunnen vangen.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Dodental stijgt, en toch lijkt de wurggreep van corona te verslappen
Het hoge woord is eruit. Niet langer zit Nederland gevangen in een corona-epidemie die ‘exponentieel’ steeds ergere vormen aanneemt.

Boeing hervat over twee maanden de productie van omstreden 737 Max, melden insiders
Boeing hervat in mei de productie van de Boeing 737 Max, het toestel dat na vliegrampen in Indonesië en Ethiopië al een jaar aan de grond wordt gehouden. Dat hebben diverse bronnen uit de luchtvaartindustrie tegenover persbureau Reuters verklaard.

2019 was een economisch topjaar waarin iedereen profiteerde
Voor wie het nog niet wist: 2019 was economisch gezien een absoluut topjaar. Het CBS publiceerde dinsdag een reeks statistieken die dat, voor zover nodig, voluit etaleren. Huishoudens, overheid, bedrijven: iedereen profiteerde. Tot midden maart was er economisch geen vuiltje aan de lucht.

Baudet verliest kort geding: Buitenhof hoeft niet te rectificeren
De VPRO hoeft een uitzending van Buitenhof, waarin uitlatingen van Thierry Baudet werden geparafraseerd, niet te rectificeren.

Vanavond op televisie

Brosnan als Bond en Famke Janssen met dodelijke dijen
Lang leek het erop dat de James Bondfilm License to Kill uit 1989 de laatste uit de serie zou zijn. Na ruim zes jaar durfden de producenten het toch aan, met succes: GoldenEye (RTL 7, 20.29 uur) werd een succesvolle terugkeer naar de spionageverhalen uit de jaren zestig. De Nederlandse Bondgirl Famke Janssen werd een cultheld. Meer tv-tips vindt u hier.

De vismarkt in Guangzhou, in de provincie Guangdong. Beeld EPA
De vismarkt in Guangzhou, in de provincie Guangdong.Beeld EPA

Opinie

Met virussen en broeikasgassen dupeert China onze leefwereld tweemaal
China brengt de wereld schade toe via virussen en moet daarvoor aansprakelijk worden gesteld, betoogt directeur van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) Wouter van der Weijden.

Aanraders van de redactie

‘Asocialen’ in park en bouwmarkt? Nee, de adviezen waren te vaag
Terwijl een deel van de bevolking afgelopen weekend in zelfopgelegde quarantaine zat, begaf een ander segment zich naar een overvol zonnig park of drukke bouwmarkt. Heeft de Nederlandse bevolking de ‘intelligente lockdown’ daarmee over zichzelf afgeroepen of schort er iets aan de overheidscommunicatie?

Series omgedoopt tot bordspel: is het de moeite waard?
Het bordspel beleeft momenteel hoogtijdagen. Ook talloze films en tv-series hebben een kartonnen versie. Rob van Scheers ‘unboxt’ voor de Volkskrant een Peaky Blinders-spel. De voorpret is enorm, maar het spel onder de knie krijgen, dat valt nog niet mee.

Witte rechthoeken in een verder zwarte wereld: het noodziekenhuis in een hal van het evenementencomplex Ifema in Madrid. Beeld AFP
Witte rechthoeken in een verder zwarte wereld: het noodziekenhuis in een hal van het evenementencomplex Ifema in Madrid.Beeld AFP

Razendsnel gebouwd noodziekenhuis brengt hoop terug in de Spaanse oorlog tegen corona
Niet alleen in het aantal coronadoden heeft Spanje China overtroffen. Waar China in tien dagen een noodhospitaal bouwde, deed Madrid dat binnen een etmaal. Directeur Eduardo López-Puertas vertelt hoe zijn evenementencomplex Ifema veranderde in het grootste ziekenhuis van het land.

Laat die arme Matthijs van Nieuwkerk toch eindelijk stoppen
Gisteren kreeg tv-recensent Emma Curvers een petitie: Matthijs Moet Door! ‘Jeetje’, schrijft Emma, ‘ik snap dat het labiele tijden zijn, maar als je een presentator als je verlosser ziet, ben je hopeloos verloren.

Hoe houdt u contact met de kwetsbaren om u heen? Stuur ons een foto
Skypen de kinderen dagelijks met opa en oma? Bent u zelf op leeftijd en schrijft u daarom brieven? Brengt uw nichtje u dagelijks boodschappen en zwaait u dan even door het raam? Ziet u hoe de isolatie uw echtgenoot raakt? Stuur ons er een foto van! De mooiste foto’s krijgen een plekje in de krant deze zaterdag.

De begeleiders van Maites autistische zoontje dachten ‘fuck it’ en komen nu aan huis
In de rubriek Hulptroepen komen mensen aan het woord die in de coronacrisis hulp bieden of hulp krijgen. Vandaag: Maite, wier zoontje ernstig autistisch en verstandelijk beperkt is. ‘De golf van hulp en empathie die over ons heen kwam, ik heb geen woorden om uit te drukken wat die voor ons betekent.’

Column: ‘Papa kan nu even niet naar zijn werk, maar papa ís wel aan het werk’
Sylvia Witteman ving een gesprek op tussen vader en zoon: ‘Wat is er nou weer, Kas? Je wou toch spelen? Gá dan spelen. We hebben het hier toch over gehad? Papa kan nu even niet naar zijn werk, maar papa ís wel aan het werk. Lekker buiten, zodat jij kunt spelen in het zonnetje.’ Het lijkt misschien simpel, maar zo makkelijk is dat niet te begrijpen voor een kind.

Meer over