NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Dit zijn de zeven opvallendste zondaars van dit jaar | Ja, vlees is slecht, maar kaas dus óók

Redactie
Leden van de moslimgemeenschap tijdens het vrijdaggebed in de Haagse as-Soennah moskee. Beeld ANP
Leden van de moslimgemeenschap tijdens het vrijdaggebed in de Haagse as-Soennah moskee.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Moskeebestuurders: AIVD draagt bij aan polarisering
Moskeebesturen uiten hun ongenoegen over het recent verschenen jaarverslag van de AIVD. De veiligheidsdienst zou alle lessen Arabisch en islamitisch onderwijs ten onrechte wegzetten als radicaal en daarmee polarisering in de hand werken.

Dodelijke rellen tonen dat vrede in Noord-Ierland nog altijd fragiel is
De onlusten in Derry waarbij deze week een jonge journalist omkwam, bewijzen hoe kwetsbaar de Noord-Ierse vrede nog steeds is. Fanatici hopen te profiteren van de Brexit-angst.

Forum voor Democratie uitgesloten van formatie in provinciebestuur Zeeland
Forum voor Democratie gaat niet meedoen aan de onderhandelingen voor een plek in het provinciebestuur van Zeeland. De speciaal ingelaste ‘preformatie’ om de inhoudelijke standpunten van de nieuwkomer te verduidelijken leidde niet tot succes. De partij is nu in acht provincies uitgesloten van de onderhandelingen over een plek in het college van Provinciale Staten.

Een deels weg gescheurd verkiezingsaffiche van Forum voor Democratie op een verkiezingsbord in Zeeland. Beeld Hollandse Hoogte / Theo Audenaerd
Een deels weg gescheurd verkiezingsaffiche van Forum voor Democratie op een verkiezingsbord in Zeeland.Beeld Hollandse Hoogte / Theo Audenaerd

FNV: minimumloon moet omhoog – Werkgevers: slecht idee
Vakbond FNV pleit voor een flinke verhoging van het minimumloon. Goed idee? Absoluut niet, vinden de werkgevers. Economen zijn verdeeld. Het minimumloon staat niet ter discussie, een verhoging wel.

Video van de dag

Jeu-de-boulen in een bar: de nieuwe borrelsport – V-vlog
Jeu-de-boulen, vroeger deed je opa het op de camping. Maar nu is het hip, en kun je een glimmend balletje gooien in een heuse jeu-de-boulesbar. V-vlogger Lisa Koetsenruijter en haar zus deden een poging om deze nieuwe borrelsport onder de knie te krijgen.

Vanavond op tv

Om 21.30 uur op NPO 1, Gepest van 9 tot 5, een nieuwe EO-serie over pesten op de werkvloer. De Rolling Stones-documentaire Crossfire hurricane, uit 2012, ziet u om 21.45 uur op Arte. Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Morgen in de krant

Nicolás Maduro, Twan Huys, Max Verstappen... Dit zijn de zeven opvallendste zondaars
De menselijke zonden, waarvoor Jezus 1.986 jaar geleden stierf, zijn onuitroeibaar. Een ronde langs de opvallendste zondaars. Schenkt u ze vergiffenis?

Ik ben bang voor klimaatopwarming, maar nog banger voor Milieudefensie
Deze week is het proces begonnen dat Milieudefensie heeft aangespannen tegen Shell. Die laatste brengt de planeet in de toekomst in gevaar, aldus Milieudefensie. Martin Sommer wordt daar een beetje zenuwachtig van want wie de toekomst in pacht heeft is geen liefhebber van de open samenleving. ‘Democratie is samen beschikken over de toekomst. Met zo’n rechtszaak eigent Milieudefensie zich onze prioriteiten en onze toekomst toe.’

Waarom het beter is om minder kaas te eten
Ja, vlees is slecht voor planeet en dier. Maar kaas dus óók. Liefhebber Tonie Mudde neemt met frisse tegenzin de schade op en onderzoekt of het anders kan.

De kaaszaak: ‘Ook vegetariërs dragen op die manier indirect bij aan de vleesindustrie.’ Beeld Arjen Born
De kaaszaak: ‘Ook vegetariërs dragen op die manier indirect bij aan de vleesindustrie.’Beeld Arjen Born

Hoe het American Native American werd
Het American een Hard Rock-hotel, wie heeft dat bedacht?Nou, de Seminole-indianen, de eerste stam in Amerika die begreep hoe je aan de bezetter kon verdienen– en zo een imperium verwierf.

De man die zijn eigen diabetespomp ontwierp
Toen hij ontdekte dat hij diabetes had, kreeg machinebouwer Robin Koops (52) te horen dat hij maar het best een rustig leven kon gaan leiden. In plaats daarvan ging hij een revolutionaire kunstmatige alvleesklier op de markt brengen.

Beyoncé laat écht zien wat kinderen krijgen doet met je lijf
Loes Reijmer zag Homecoming, de registratie van het concert dat Beyoncé vorig jaar op festival Coachella gaf. Tien maanden voor het concert was Beyoncé zwanger van een tweeling. De documentaire is verrassend eerlijk over hoe dat is: uit elkaar knallen van de hormonen en je afvragen of je ooit weer je oude lijf terugkrijgt. ‘Louterend herkenbaar. Wie nu met verlof thuiszit, doet er goed aan Homecoming eens op te zetten. Beyoncé bewijst dat het goedkomt.’

Meer over