Avondnieuwsbrief21 februari 2019

Volkskrant Avond: Dit is geen gevangenis, maar een ‘aso-azc’ | Wat zijn de kansen van het anti-Brexit elftal?

Extra begeleiding en toezichtlocatie in Hoogeveen. Beeld Harry Cock/de Volkskrant
Extra begeleiding en toezichtlocatie in Hoogeveen.Beeld Harry Cock/de Volkskrant

Vandaag belangrijk

De belangrijkste kerk van katholiek Nederland wordt mogelijk voor 1 euro verkocht
De Utrechtse Sint Catharinakathedraal wordt mogelijk voor 1 euro van de hand gedaan. Tot verdriet van de parochianen. ‘Wat wáren we in 1853 blij met deze kerk.’

Sint Catharinakathedraal. Beeld Raymond Rutting
Sint Catharinakathedraal.Beeld Raymond Rutting

Wat zijn de politieke kansen van het nieuwe anti-Brexit elftal?
‘Breaking Point’ was de tekst op de immigratieposter die mede tot de Brexit heeft geleid. Na de afscheidingen bij de Labour-partij en de Tories op 18 februari rijst nu de vraag: zijn we hier getuige van een breekpunt in de Britse politiek?

Nederlanders overschatten hoeveel geld ze nodig hebben na hun pensioen
Ondanks het beste pensioenstelsel ter wereld maken Nederlanders zich het meest ongerust over hun levensstandaard na pensionering. Dat blijkt uit de International Survey Savings 2019 van ING. ‘Er is een groot verschil tussen de economische feiten en het gevoel’, constateert ING-econoom Marten van Garderen.

Samsung volgt ‘riskante strategie’ met peperdure telefoons
Met smartphones van ver boven de 1.000 euro volgt Samsung de prijzen van concurrent Apple vrijwel op de voet. Het is de vraag of dat zo slim is. De verkoopcijfers van Apple dalen en aan de onderkant van de markt komen de Chinese telecombedrijven keihard op.

Video van de dag

De Nederlandse rockband Indian Askin bewees al op de Nederlandse podia over een oorspronkelijk geluid te beschikken. Ze klonken net zo goed tussen onze kamerplanten en redactieburelen. Bekijk hier het optreden.

Vanavond op tv

Bij Zembla (NPO 2, 21.15 uur) kunt u kijken naar een reportage over verzorgingshuis Tuindorp-Oost, waar een bijzondere leefvorm met ouderen en jongeren ontstond. Daarna, om 23.55 uur op dezelfde zender, een documentaire over Molenbeek, ‘de hoofdstad van het terrorisme’. Of kijk naar dé Netflix-serie van dit moment: Russian Doll, die vier sterren kreeg van onze recensent.

Morgen in de krant

Heibel in het ‘aso-azc’
Asielzoekers die in opvangcentra structureel overlast veroorzaken, moeten een heropvoedingstraject volgen in een ‘extra begeleiding en toezichtlocatie’. In de volksmond beter bekend als aso-azc. De spanning is er hoog, de overlast voor de omgeving groot. Werkt dit wel?

Kabinet grijpt na aanhoudende klachten in bij CBR: welke problemen spelen er?
Het kabinet stelt het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) onder verscherpt toezicht wegens aanhoudende achterstanden. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) acht dagelijks contact tussen haar departement en het CBR noodzakelijk. Welke problemen spelen er?

Mede door klimaatverandering smelt het witte goud in de Alpen weg
Geen toeristische sector wordt zo zwaar getroffen door de opwarming van de aarde als de ski-industrie. Het skiseizoen duurt korter, de sneeuwlaag wordt dunner. Sneeuwkanonnen en snowfarming zijn twee nieuwe technieken om iets van een piste te behouden. Maar dat levert weer een nieuw probleem op: een tekort aan water om sneeuw te maken.

Tekort aan neerslag in Nederland dreigt alleen maar groter te worden
Nederland is nog niet van de droogte af. Na de langdurige droogte van vorig jaar heeft het onvoldoende geregend om een einde te maken aan het neerslagtekort. Met droog en vrij zonnig weer in het vooruitzicht dreigt dat tekort alleen maar groter te worden.

Robert Vuijsje met zijn vrouw Lynn Spier en hun zonen Samuel (links) en Sonny. Beeld Marie Wanders
Robert Vuijsje met zijn vrouw Lynn Spier en hun zonen Samuel (links) en Sonny.Beeld Marie Wanders

Kleur is een ongemak: dat wil Robert Vuijsje laten zien in zijn nieuwe roman ‘Salomons oordeel’
Waar sta je als je kleur moet bekennen in Nederland? Bij wie hoor je thuis? Robert Vuijsje verklaart de dilemma’s achter zijn nieuwe roman, Salomons oordeel.

Ik denk dat het Lagerfeld geen bal kan schelen wat wij na zijn dood van hem vinden
Aaf brandt Corstius denkt dat het Lagerfeld geen bal kan schelen wat wij na zijn dood van hem vinden ‘Een ietwat wereldvreemde modeontwerper met een kat en een setje rare meningen die niemand serieus nam – moet je die meteen de volgende dag, nee, dezelfde dag, al verguizen? Bestaat daar etiquette voor? Een wachttijd voor verguizing? Ik denk van niet’.

Meer over