nieuwsbriefzondag 23 december

Volkskrant Avond: Dit is de Nederlander die het staakt-het-vuren in Jemen moet bewaken | De beste films van 2018

Patrick Cammaert in Jemen. Beeld AFP
Patrick Cammaert in Jemen.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

De tsunami slaat zonder enige waarschuwing toe: ten minste 222 doden en 843 gewonden in Indonesië
De huisjes, cottages en hotels aan het strand zitten allemaal vol. Het lange kerstweekeinde is begonnen en duizenden inwoners van Jakarta zijn in de file gaan staan om naar Anyer te gaan. Zaterdagavond is hun eerste avond om te genieten van de zeewind, en van het eten in de kraampjes aan het strand. Het is nog lang geen bedtijd als om 21.27 uur het water komt.

De dodelijke tsunami van zaterdag in Indonesië werd waarschijnlijk veroorzaakt door een onderzeese aardverschuiving bij de vulkaan Anak Krakatau. Beeld REUTERS
De dodelijke tsunami van zaterdag in Indonesië werd waarschijnlijk veroorzaakt door een onderzeese aardverschuiving bij de vulkaan Anak Krakatau.Beeld REUTERS

Moet het woord ‘slaaf’ nog gebruikt worden in nieuwe Bijbelvertalingen?
Er gaan stemmen op om in toekomstige Bijbelvertalingen het woord slaaf te vervangen, maar niet iedereen is daar voorstander van.

Patrick Cammaert, sinds dit weekeinde bewaker van het staakt-het-vuren in Jemen
‘Het wordt zeer lastig’. Militairen plegen een probleem een ‘uitdaging’ te noemen, maar de door de wol geverfde Nederlandse generaal-majoor der mariniers b.d. Patrick Cammaert beseft waaraan hij begint. Dit weekeinde is hij aangekomen in Jemen, waar hij toezicht zal houden op een pril staakt-het-vuren tussen regeringstroepen en Houthi-rebellen.

Echtpaar blijkt niets te maken te hebben met dronechaos bij luchthaven Gatwick, politie zoekt verder
De dronebestuurder die eind vorige week voor drie dagen chaos heeft gezorgd op de Londense luchthaven Gatwick is nog steeds voortvluchtig. Jagend op de dader had de politie vrijdagavond in het nabijgelegen stadje Crawley een echtpaar gearresteerd, maar dat bleek helemaal niets met de droneaanval te maken te hebben. De autoriteiten zijn bang voor nieuwe aanvallen, door dezelfde dader of door copycats.

Video van de dag

Geluid dat precies op jouw oren is aangepast, dat belooft de Nuraphone. Wij probeerden deze zeer geavanceerde koptelefoon eens uit.

Vanavond op televisie

Het mag weer: kerstfilms. Van Love Actually tot Die Hard, de 10 grootste kerstklassiekers op een rijtje vindt u hier. Of zap om 21.05 uur naar NPO 2 voor Joris’ kerstboom, waar Joris Linssen de mooiste kerstverhalen opzoekt.

Film still Home Alone. Beeld ANP Kippa
Film still Home Alone.Beeld ANP Kippa

Morgen in de krant

Dankzij een tekort aan tankmogelijkheden blijkt een tocht met de waterstofauto een hele uitdaging
Rijden met een waterstofauto is in Nederland nog een heel avontuur vanwege het geringe aantal mogelijkheden om te tanken. Verslaggever Bard van de Weijer wilde met een Hyundai Nexo eens de proef op de som nemen voor een bezoek aan de kerstmarkt in het Duitse Osnabrück. Hij kreeg er vooral een Bijbels gevoel van.

Ik overweeg voortaan in een groen hesje boodschappen te doen
Het kabinet wil ons gezonder doen leven door middel van een heus Preventieakkoord. Maar Teun van de Keuken kan dat niet rijmen met de eveneens aangekondigde btw-verhoging op groente en fruit. ‘Elk pleidooi van het kabinet voor een gezondere manier van leven wordt zo toch ongeloofwaardig?

Astrofysicus en filosoof Gerard Bodifee: ‘De mens evolueert richting het goede’
In zijn zoektocht naar de zin van het bestaan schakelt Gerard Bodifee even makkelijk tussen Plato, God, Spinoza en de geboorte van sterren. Het ethisch besef van de mens groeit, zegt hij tegen Fokke Obbema.

Gerard Bodifee. Beeld Jitske Schols
Gerard Bodifee.Beeld Jitske Schols

Kerkdienst tegen de massale vleesconsumptie - voor de dierenvriend is kerst geen feest van vrede
Nederland eet volgens de telling van de Vegetariërsbond met Kerst 2,7 miljoen dieren op. Dus waar blijf je dan met je feest voor de vrede? Een bezoekje aan de Vredesdienst voor Dieren in de Amsterdamse Nassaukerk.

De beste 25 films van 2018 volgens de (film)redactie van de Volkskrant
Tellen, turven, discussiëren en een beetje ruzie maken. Het was allemaal nodig om tot één lijst te komen van de films die dit jaar onze harten stalen, onze tongen losmaakten of ons verbijsterd deden zwijgen.

Film still Call Me By Your Name. Beeld
Film still Call Me By Your Name.

Niets heerlijker dan vechten om aan het woord te komen tijdens het kerstdiner
Rutger Lemm kijkt altijd uit naar de kerstdiners met zijn familie. Iedereen vertelt elkaar dan de mooiste verhalen. ‘De laatste jaren ben ik me er steeds meer bewust van geworden hoe belangrijk dit voor me is. Ik heb dit soort avonden vol verhalen net zo hard nodig als slaap, water en kerstbrood.’

Meer over