Nieuwsbrief5 februari 2019

Volkskrant Avond: Deze vader pikt het niet dat zijn kinderen maar vier dagen per week les krijgen | Polarisatie of samenwerking – wat kiest Trump in State of the Union-rede?

Donald Trump bij een bijeenkomst over de zuidelijke grens van de VS, januari 2019.  Beeld AFP
Donald Trump bij een bijeenkomst over de zuidelijke grens van de VS, januari 2019.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

State of the Union: politiek gewonde Trump onder druk om polarisatie te laten varen
Een politiek gewonde Donald Trump staat vandaag voor een van zijn moeilijkste keuzes tot nu toe: gaat hij verder op de ingeslagen weg van polarisatie of probeert hij zijn presidentschap een herstart te geven. Alles lijkt erop dat Trump in zijn State of the Union-rede voor het laatste zal kiezen en zal pleiten voor politieke samenwerking.

Waarom de EU Commissie een Duits-Franse treinfusie van Siemens en Alstom wil gaan verbieden
Mag de megafusie tussen de Franse treinenbouwer Alstom en het Duitse Siemens er nou komen of niet? De politieke druk was enorm op Margrethe Vestager. Maar de Europees Commissaris Concurrentie houdt haar poot stijf.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Onderzoekers: een derde van de Himalaya-gletsjers is eind deze eeuw gesmolten. Waarom? En wat kunnen we eraan doen?
De water- en voedselvoorziening van 1,9 miljard mensen in Azië komt eind deze eeuw in gevaar doordat minstens een derde van de gletsjers van de Himalaya door de klimaatverandering zal zijn weggesmolten, stellen onderzoekers in een brisant rapport.

Klein stilleven erkend als een echte Van Gogh
Het Van Gogh Museum heeft, naar nu blijkt, eind vorig jaar een schilderij erkend als een echt werk van Vincent van Gogh. Het gaat om Stilleven met fruit en kastanjes, een doek van 27 bij 35,6 centimeter dat in het bezit is van de Fine Arts Museums of San Francisco (FAMSF).

Video van de dag:

Het was dé mode in de wetenschap: bouw een bedrijvenpark rondom een universiteit en deze twee werelden gaan elkaar versterken. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk achter de muren van deze kolossen? Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans neemt je mee naar het science park in zijn woonplaats Leiden.

TV-tips

Een cultklassieker vanavond op tv: The Big Lebowski (SBS 9, 20.30-22.45 uur). De gebroeders Coen creëerden in deze film een universum dat aan elkaar hangt van droogkomische toevalligheden, met the Dude – Jeff Bridges in kamerjas – als wietrokend middelpunt. Tegelijkertijd bezoeken de Van Rossems in Hier zijn de van Rossems (NPO 2, 20.25 uur) Düsseldorf, waar ze onder meer een park bezoeken dat door de nazi’s als propagandatoneel werd aangelegd. Voor meer tv-tips kunt u hier terecht.

Uit de krant van morgen

Hier komt het eerste Somalisch-Amerikaanse Congreslid vandaan: ‘Little Mogadishu’ in Minneapolis
Onder de toehoorders van president Trumps State of the Union dinsdagnacht is het eerste Somalisch-Amerikaanse Congreslid, Ilhan Omar. Ze groeide op in ‘Little Mogadishu’ in Minneapolis, waar volgens Trump ‘een ramp’ plaatsvindt.

Scholieren liggen nu ook weer niet wakker van het klimaat, leert een rondgang in Overveen en Haarlem
Jongeren zullen niet zo uitbundig kunnen consumeren als hun ouders hebben gedaan. Maar of dat ook betekent dat ze niet kunnen vliegen? In Haarlem denken ze dat het wel zal meevallen.

Princess Margaret in 1949. Beeld Cecil Beaton, Victoria and Albert Museum, London
Princess Margaret in 1949.Beeld Cecil Beaton, Victoria and Albert Museum, London

Christian Dior in het V&A: ruim baan voor dromen en buitenaardse perfectie
De oer-Franse ontwerper Christian Dior was dól op Groot-Brittannië, en dat land op hem. In het Londense V&A Museum is te zien hoe de planeet Dior ruimte biedt aan dromen en buitenaardse perfectie.

Waarom Jerrel Z. 160 reed? ‘De Skoda kon niet harder’
De uitvoerders van de Utrechtse vergismoord en van een mislukte liquidatie staan deze week terecht. In januari 2017 werd de Utrechtse Hakim Changachi het slachtoffer van een vergismoord. Twee dagen later mislukte een nieuwe liquidatiepoging op het beoogde slachtoffer Khalid H. Tegen verdachte Jerrel Z. eist het OM dinsdag acht jaar cel voor zijn rol als chauffeur bij de moordpoging op Khalid H.

null Beeld Rebecca Fertinel
Beeld Rebecca Fertinel

Deze vader pikt het niet dat zijn kinderen nog maar vier dagen per week les krijgen
Ouders van een Zaanse school gaan leerplichtambtenaren vragen op te treden tegen de vierdaagse schoolweek op de school van hun kinderen. Jeroen de Glas, een van de initiatiefnemers van de actie, vertelt waarom.

Column: De lollige reacties op Joram van Klaveren getuigen vooral van kortzichtigheid
Er wordt een beetje lacherig gedaan over Joram van Klaveren, de ex-PVV’er die moslim is geworden. Maar Nico Dijkshoorn snapt hem wel: mensen veranderen. ‘Ik hield drie jaar geleden opeens heel erg van badminton.’

Meer over