nieuwsbriefmaandag 17 december

Volkskrant Avond: Deze predikant trouwde Hongaarse premier Orbán, maar is nu zijn grootste criticus | Labour dient motie van afkeuring in tegen May

Predikant Gábor Iványi doopt een meisje en een jongen tijdens zijn bezoek aan een gezin in het Roma-dorp Gyöngyöspata in Hongarije. Beeld Julius Schrank
Predikant Gábor Iványi doopt een meisje en een jongen tijdens zijn bezoek aan een gezin in het Roma-dorp Gyöngyöspata in Hongarije.Beeld Julius Schrank

Vandaag belangrijk

Commissie: nieuw examendebacle niet uit te sluiten
Scholen hebben te weinig grip op de schoolexamens. Zo schiet de kennis van docenten en examensecretarissen over de examinering tekort. Als er fouten worden gemaakt, is de kans klein dat iemand ze opmerkt en tijdig corrigeert. Daardoor valt een nieuw examendebacle zoals bij VMBO Maastricht niet uit te sluiten.

Labour dient motie van afkeuring in tegen premier May
Jeremy Corbyn heeft maandagavond een motie van afkeuring ingediend tegen Theresa May. Dat deed de oppositieleider enkele uren nadat de Britse premier het Lagerhuis had toegezegd dat het in de derde week van januari alsnog mag stemmen over het Brexit-akkoord.

Theresa May. Beeld EPA
Theresa May.Beeld EPA

GroenLinks wil xtc reguleren. Is dat haalbaar? Dit vinden betrokkenen
GroenLinks wil dat de productie van xtc onder regie komt van de overheid, en daarmee uit het criminele circuit wordt gehaald. Nederland moet het initiatief nemen om strenge VN-verdragen over verdovende middelen te wijzigen. We vroegen betrokkenen wat zij van het plan vinden en hoe haalbaar het is.

Onderzoek naar extreemrechtse cel ‘NSU 2.0’ leidt naar Duitse politieagenten
Onder de naam ‘NSU 2.0’ zijn dreigementen geuit tegen een advocaat in het grote NSU-proces (over de geruchtmakende reeks moorden tegen buitenlanders, gepleegd door drie extreem-rechtse Oost-Duitsers). Uit onderzoek blijkt dat achter die doodsbedreigingen extreemrechtse politieagenten zitten.

Uit onderzoek blijkt dat extreemrechtse politieagenten achter de Duitse NSU 2.0 dreigementen zitten. Beeld EPA
Uit onderzoek blijkt dat extreemrechtse politieagenten achter de Duitse NSU 2.0 dreigementen zitten.Beeld EPA

Video van de dag

Ajax loot Real Madrid in Champions League
Ajax treft op papier de sterkste club uit de historie in de achtste finales van de Champions League. Ajax – Real Madrid is sowieso een klassieker, in menig opzicht. Wat zijn de kansen voor Ajax?

Vanavond op televisie

In de documentaire De jacht op mijn verkrachter (NPO 3, 22.20 uur) vertelt Sylvia Veld uit Hoorn hoe haar leven is veranderd sinds ze door een wildvreemde werd verkracht. Ze vond zelf de dader en wist hem in de val te lokken. In de vijfdelige serie Moslims zoals wij (NPO 2, 22.55 uur) worden acht Nederlandse moslims (vier mannen, vier vrouwen) met uiteenlopende opvattingen en overtuigingen voor tien dagen bij elkaar in een huis gezet. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Michelin 2019: doorbraak van een nieuwe generatie
De doorbraak van een nieuwe Nederlandse kookgeneratie: zo mag je de Michelingids van 2019 wel noemen. Van de vijftien verse sterren in de nieuwe editie van de rode gids, maandag gepresenteerd in het Amsterdamse DeLaMar-theater, gaat een handvol naar jonge chefs die nog maar net komen kijken. Zeker naar de maatstaven van Michelin, dat bekendstaat als een bolwerk van behoudzucht.

5 redenen waarom Matthijs de Ligt hét Europees talent van het jaar is
Als eerste verdediger ooit won Matthijs de Ligt (19) de zogenoemde Golden Boy Award, voor het grootste talent tot 21 jaar in Europa. Vijf redenen waarom juist hem die eer ten deel valt.

Matthijs de Ligt trekt zijn shirt uit na de wedstrijd AEK Athene - Ajax (0-2). Beeld ANP Pro Shots
Matthijs de Ligt trekt zijn shirt uit na de wedstrijd AEK Athene - Ajax (0-2).Beeld ANP Pro Shots

2018, het jaar van de geregisseerde kwetsbaarheid
Dit jaar toonde de ene na de andere (sociale)mediapersoonlijkheid zijn kwetsbaarheid aan het oog van de wereld. Waar komt die behoefte vandaan? En welke rol speelt commercie in deze golf van quasi-eerlijkheid?

null Beeld Philip Lindeman
Beeld Philip Lindeman

De predikant die Orbán trouwde, is nu zijn grootste criticus
Sinds de Hongaarse regering van premier Viktor Orbán dakloosheid illegaal heeft verklaard, is ’s lands bekendste predikant Gábor Iványi – die Orbán en zijn vrouw eind jaren negentig nog trouwde en hun oudste kinderen doopte – zijn grootste tegenstander. ‘God zal Orbán straffen, nu hij mensen uithongert.’

Waarom vrouwen geniepig seksisme over hun kant laten gaan (spoiler: ze verwarren het met vriendelijkheid)
Vrouwen accepteren verborgen en minder vijandige vormen van seksisme, omdat ze die verwarren met vriendelijkheid. Dat blijkt uit een serie studies van Britse psychologen, gepubliceerd door het Journal of Personality and Social Psychology naar ‘welwillend’ seksisme.

Silvio Berlusconi doet zijn jas uit om zijn borstspieren te laten zien.  Beeld EPA
Silvio Berlusconi doet zijn jas uit om zijn borstspieren te laten zien.Beeld EPA

Omdat ik mijn moraal kwijt was, stapte ik de warmte van een McDonald’s-­filiaal binnen
Columnist Sylvia Witteman bestelde bij McDonald’s een ‘truffelburger’. ‘Eet u dat niet op?’, hoorde ik naast me. De spreker was een tengere, donkere man van een jaar of 60 met grijs kroeshaar. Hoopvol keek hij naar mijn half opgegeten burger en frites. Ik schoof hem het dienblad toe en hij nam meteen een hap.’

Meer over