NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Derde vrouw: kandidaat-opperrechter Kavanaugh voerde meisjes dronken waarna ze werden verkracht | Angstaanjagende magneet-ster ontstaan door botsing van sterren

Goedenavond. Een derde vrouw is naar voren gestapt met beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door Brett Kavanaugh, de man die door president Trump is voorgedragen als opperrechter. Verder in deze nieuwsbrief: astronomen hebben mogelijk bewijs gevonden voor het ontstaan van een kosmische monstermagneet. De extreem magnetische ster ontstond nadat twee andere sterren op elkaar knalden. En: een screening op longkanker zou ‘duizenden doden voorkomen’, maar deskundigen zijn sceptisch.

Brett Kavanaugh. Beeld AP
Brett Kavanaugh.Beeld AP

Vandaag belangrijk

Derde vrouw: kandidaat-opperrechter Kavanaugh voerde meisjes dronken waarna ze werden verkracht
Een derde vrouw, Julie Swetnick, is woensdag naar voren gestapt met beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door Brett Kavanaugh, de man die door president Trump is voorgedragen als opperrechter.

Angstaanjagende magneet-ster ontstaan door botsing van andere sterren
Astronomen hebben in de ruimte mogelijk bewijs gevonden voor het ontstaan van een kosmische monstermagneet. De extreem magnetische ster ontstond nadat twee andere sterren op elkaar knalden.

Screening op longkanker bij (ex-)rokers zou ‘duizenden doden voorkomen’, maar deskundigen zijn sceptisch
Dinsdag maakte het Rotterdamse Erasmus MC bekend dat bij (ex-)rokers die regelmatig een CT-scan laten maken eerder longkanker wordt ontdekt, waardoor de kans dat ze eraan overlijden daalt. Meteen werd gepleit voor landelijke invoering van de screening. Maar deskundigen zijn kritisch over de cijfers.

Dennis wereldkampioen tijdrijden, Dumoulin pakt zilver
Tom Dumoulin is er niet in geslaagd zijn wereldtitel tijdrijden te prolongeren. De Australiër Rohan Dennis was op het gevarieerde parcours tussen Rattenberg en Innsbruck over ruim 52 kilometer veruit de snelste.

Video van de dag

Journalist en schrijver Jan Heemskerk is tegenwoordig een ECHT ochtendmens. Hoe ziet het ritueel van zijn gezin eruit op de vroege uurtjes? ‘Eerst koffie, koffie, koffie. Anders lukt het echt niet.’ En verder? ‘Er is geen ritueel, er is gewoon een soort blinde paniek.’

Vanavond op tv

Danny Ghosen bezoekt in Danny in de buitenwijken (NPO 3, 21.05 uur) beruchte buitenwijken van Europese steden. De eerste aflevering speelt in maffiawijk Scampia in Napels, bekend van tv-serie Gomorra. Of kijk 2Doc: Onderkomen (NPO 2, 22.55 uur), over drie Afghaanse jongens die zonder ouders als minderjarigen naar Nederland zijn gevlucht. En net te zien op Netflix (en dus op ieder gewenst moment): Tonio, de dappere, niet-sentimentele verfilming van A.F.Th. van der Heijdens roman over zijn zoon die in 2010 verongelukte. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Vaccinweigeraars in Indonesië: één fatwa is genoeg om de boel in de war te sturen
In augustus verklaarden schriftgeleerden in Indonesië het vaccin tegen rode hond en mazelen onrein. Sindsdien is het vaccinatieprogramma in het land in het honderd gelopen.

North en South Carolina kampen met nasleep van orkaan Florence
Anderhalve week na het overtrekken van orkaan Florence kampen de Amerikaanse staten North en South Carolina nog steeds met overstromingen. Duizenden mensen in het noordoosten van South Carolina hebben het advies gekregen hun huis te verlaten wegens het stijgende water.

Mensen in Conway, South Carolina manoeuvreren hun boot door het overstromingsgebied rond de Waccamaw River. Beeld Getty Images
Mensen in Conway, South Carolina manoeuvreren hun boot door het overstromingsgebied rond de Waccamaw River.Beeld Getty Images

Defensity College: Geen bier tappen of pizza’s bakken, maar bijbeunen op niveau bij Defensie
Oké, vanuit Delft kost het hem drie uur om in Den Helder te komen, maar als hij op zijn ov-fiets langs de grijze marineschepen rijdt, weet masterstudent Technische Materiaalkunde Frederic Creusen (26): dit is het allemaal waard. Creusen is werkstudent op de marinebasis en houdt zich daar bezig met het 3D-printen van metaal. ‘In het bedrijfsleven gaat het om winst maken. Dat voelt een beetje leeg. Bij Defensie gaat het om serieuze zaken, dat motiveerde mij.’

Hoe de doorgedraaide mode-industrie het leven eiste van geniaal ontwerper Alexander McQueen
De documentaire McQueen vertelt het verhaal van de geniale modeontwerper Alexander McQueen. Ijzersterk, hoe de makers erin slagen zijn waanzinnige talent én zijn diepste verdriet haarfijn te ontleden.

Modeontwerper Alexander McQueen (1969 - 2010).  Beeld
Modeontwerper Alexander McQueen (1969 - 2010).

Dat Michiel van Erps Niemand in de stad feitelijk een debuut is, valt nergens aan af te zien (vier sterren)
Uiteindelijk pakken de brallerige corpsjongens je toch in. Met dank aan de knappe regie van de debuterende Michiel van Erp. En niet het corpsballenleven, maar vader-zoonrelaties vormen het hart van het ontroerende Niemand in de stad.

‘Mein Gott im Himmel’, blies het bejaarde clowntje in onmiskenbaar Berlijns
Sylvia Witteman zat in het vliegtuig tussen een zeer dikke vrouw en een valse oude dame. 'Met een vies gezicht bekeek ze het dikke meisje. ‘Zo’n vette zeug... hoe kan een vrouw zich zo laten gaan?’ Ik zei niets terug. Niemand is voor zijn plezier zo dik, zeker niet in een vliegtuig.

Meer over