Volkskrant AvondDinsdag 15 oktober

Volkskrant Avond: Den Haag schakelt leger in voor boerenprotest | Wat wist de ‘klusjesman’ van het gezin in de Drentse kelder?

De woonboerderij waar een vader met zes kinderen in een kelder zou hebben geleefd Beeld ANP
De woonboerderij waar een vader met zes kinderen in een kelder zou hebben geleefdBeeld ANP

Vandaag in het nieuws

Ongeloof over gezin in kelder: ‘Een hennepplantage, dacht ik. Maar dit?’
Ongeloof overheerst in het Drentse Ruinerwold. Daar zou een vader met inmiddels meerderjarige kinderen jarenlang in een afgesloten kelder hebben geleefd, in afwachting van het einde der tijden.

PvdD-voorzitter Sebastiaan Wolswinkel uit partij gezet na machtsstrijd
Voorzitter Sebastiaan Wolswinkel is per direct uit de Partij voor de Dieren gezet door de rest van zijn bestuur. Volgens de overige bestuursleden heeft Wolswinkel ‘stelselmatig bestuursbesluiten naast zich neergelegd’ en ‘de partij meermaals in de media beschadigd’.

Amsterdam wil criminele ronselaars gaan ‘verstoren’
De gemeente Amsterdam wil criminelen gaan ‘verstoren’ die jongeren rekruteren voor de drugshandel. Ook komen er programma’s om ‘criminogene buurten’ in onder meer Zuidoost en Nieuw-West aan te pakken.

Gemeente Den Haag schakelt leger in voor boerenprotest
Het leger wordt woensdag ingezet voor de veiligheid bij de boerenprotesten in Den Haag. De gemeente laat weten dat Defensie hulp zal bieden bij het afzetten van de wegen rond het Binnenhof, waar de boeren naar verwachting massaal zullen demonstreren tegen het voorgenomen stikstofbeleid van het kabinet.

Slob draait geldkraan Haga Lyceum dicht, maar bestuur ziet nog geen reden tot paniek
Minister Arie Slob (Onderwijs) draait de geldkraan van het Cornelius Haga Lyceum dicht. Het bestuur van de omstreden islamitische school had maandag plaats moeten maken voor een interim-bestuurder, maar dat gebeurde niet.

Trump stuurde in duizend dagen 13.500 onjuiste of misleidende beweringen de wereld in
President Trump heeft het in duizend dagen presidentschap klaargespeeld om iets meer dan 13.500 onjuiste of misleidende verklaringen de wereld in te sturen. De Amerikaanse president gaat gemiddeld zo’n veertien keer per dag in de fout, zo blijkt uit onderzoek.

Vanavond op tv

Sophie Hilbrand leidt in It’s a Man’s World een sociaal experiment waarin de positie van mannen en vrouwen in de samenleving wordt onderzocht (NPO 3, 20.25 uur). En heeft u The Clinton Affair gemist op NPO? Nu de herkansing op Canvas. Om 23.00 uur ziet u aflevering 1 van de documentaireserie waarin wordt teruggeblikt op de verhouding tussen president Bill Clinton en stagiaire Monica Lewinsky. Meer tv-tips vind u hier.

Opinie

Boerenfront is lang niet zo eensgezind als het lijkt
Goedgeorganiseerde grote agro-ondernemers zitten de duurzame landbouw in de weg. Politiek: kies nu, betoogt Jan Douwe van der Ploeg.

Aanraders van de redactie

‘De dood van Nora was niet een op zichzelf staande tragedie, er was meer aan de hand’
De dochter van Koos Neuvel overleed aan anorexia, net als vier andere meiden uit dezelfde kliniek. Hij schreef er een boek over.

Wetenschapsjournalist en schrijver Koos Neuvel (1958) is de vader van Nora, die in 2017 een dag na haar 18de verjaardag overleed aan de gevolgen van anorexia nervos Beeld Linelle Deunk
Wetenschapsjournalist en schrijver Koos Neuvel (1958) is de vader van Nora, die in 2017 een dag na haar 18de verjaardag overleed aan de gevolgen van anorexia nervosBeeld Linelle Deunk

Waarom moeten de banken zich wapenen tegen een nieuwe crisis op de woningmarkt?
De banken moeten zich met extra kapitaal wapenen voor een nieuwe crisis op de huizenmarkt. Is dat verstandig of verpest DNB de woningmarkt?

Zonnepanelen kunnen bijdragen aan meer bloemetjes en bijtjes
Zonneparken kunnen een broedplaats zijn voor biodiversiteit. Dit blijkt uit onderzoek van Naturalis Biodiversity Center. Een van de grootste zonneparken van Nederland, in Moerdijk, herbergt veel meer soorten planten en insecten dan gedacht.

Syrische feministe op Facebook: ‘Ik had seks en ik schaam me niet’
De Syrische Dareen Hasan, die sinds enkele jaren in Nederland woont, schreef op haar Facebookplatform een vurig pleidooi over het recht om als vrouw te genieten van seks. Uit de hele Arabische wereld kwamen reacties. Haar woorden zijn meer dan een plat betoog over seks, zegt Hasan. ‘Alles in de islam draait om het domineren van een vrouwenlichaam.’

Dareen Hasan: ‘Een vriendin zei tegen me: Dareen, jij bent een feminist. Sindsdien ben ik mezelf zo gaan noemen.’ Beeld Kiki Groot
Dareen Hasan: ‘Een vriendin zei tegen me: Dareen, jij bent een feminist. Sindsdien ben ik mezelf zo gaan noemen.’Beeld Kiki Groot

Thierry Mugler: ‘De maat doet er niet toe, maar de harmonie van een lichaam wel’
Modedivo Thierry Mugler is bekend om zijn extravagante creaties die vrouwen in een oogwenk transformeren in sensuele robots. De Volkskrant sprak hem in Rotterdam, waar zijn werk is verzameld in de Kunsthal.

Als iets ‘officieel gezellig’ is, lijkt me dat de gezelligheid volledig tenietdoen
In Denenmarken zijn ze aan citymarketing gaan doen, bemerkte Aaf Brandt Corstius toen ze in Kopenhagen was. Alles was ineens ‘hygge’, ommenabij de Deense equivalent van gezellig. Sommige plekken waren zelfs bestempeld tot ‘officieel gezellig’ door een hygge-sticker op de voorgevel. Daar werd Aaf een beetje naar van.

Meer over