Volkskrant Avond: De robotchirurg neemt riskant handwerk over | Deze Nederlanders waren in de ban van Bhagwan

Goedenavond. Singer-songwriter Dotan heeft toegegeven dat hij nepfans heeft ingezet om zijn muziek aan te bevelen. Dit deed hij in een video op Facebook. Hij reageert daarmee op een verhaal in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Verder in onze avondnieuwsbrief: Het is ideaal om nieuwe behandelingen mee te testen, maar ook ethisch beladen: wetenschappers hebben een stukje mensenbrein in een muizenhoofd gekweekt.

De Franse president Macron zegt dat hij de Amerikaanse president Trump heeft overgehaald zich te beperken tot een symbolische aanval op Syrië. Beeld ap
De Franse president Macron zegt dat hij de Amerikaanse president Trump heeft overgehaald zich te beperken tot een symbolische aanval op Syrië.Beeld ap

Vandaag belangrijk

Macron: 'Wij haalden Trump over om aanval op Syrië beperkt te houden'
De Franse president Emmanuel Macron zegt dat hij de Amerikaanse president Trump ervan heeft overtuigd zich te beperken tot een symbolische raketaanval op Syrië. Hij zou hem ook hebben overgehaald Amerikaanse troepen niet uit het land terug te trekken, maar zich 'aan de lange termijn' te committeren.

Ideaal om nieuwe behandelingen te testen, maar ook ethisch beladen: wetenschappers kweken stukje mensenbrein in hoofd van muis
Het is een experiment om je toch even bij achter de oren te krabben. Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd een stukje mensenbrein te kweken in het hoofd van een muis, gekoppeld aan het brein van het knaagdier. Ideaal om hersenziektes te bestuderen en nieuwe behandelingen te testen - maar ook ethisch beladen, want wat zou zo'n stukje mensenbrein opgesloten in een muizenhoofd er zelf eigenlijk van vinden?

Dotan erkent aanmaken nepfans: 'Ik was heel naïef, veel te ambitieus en onzeker'
Singer-songwriter Dotan geeft toe dat hij nepfans heeft ingezet om zijn muziek aan te bevelen. Dit doet hij vandaag in een video op Facebook. Hij reageert daarmee op een verhaal in de Volkskrant van afgelopen zaterdag, waarin werd onthuld dat zeker 140 verzonnen accounts in het leven zijn geroepen om Dotans bekendheid te vergroten en zijn muziek te verspreiden.

122.887 handtekeningen tegen 'uithongering' grote grazers in Oostvaardersplassen naar de Kamer
122.887 handtekeningen tegen de 'uithongering' van grote grazers in de Oostvaardersplassen worden dinsdag aangeboden aan de Tweede Kamer. De tekenaars van de petitie willen dat er direct wordt bijgevoerd in het natuurgebied. Maar is Den Haag de juiste plek voor de petitie? De directe verantwoordelijkheid ligt bij de provinciale staten van Flevoland.

Dotan Beeld
DotanBeeld

Video van de dag

Al honderdduizenden kroketten liet kok Rien Prinsen in het frituurvet zakken, in alle soorten en smaken. Onze culinair redacteur daagde hem uit en samen bakten ze een kroket met makreel, kappertjes en citroen. De Volkskroket werd geboren.

Vanavond op televisie

Wie van koken houdt komt aan zijn trekken vanavond: Yvette van Boven verzorgt in Koken met Van Boven (NPO 2, 20.25 uur) een high tea en fleurt de boel op met eetbare bloemen. En een nieuw seizoen MasterChef (NET 5, 20.30 uur) begint, met in de jury Freek van Noortwijk. Of kijk iets heel anders: Life and Death Row (Canvas, 23.10 uur): een documentaireserie over ter dood veroordeelden in Arkansas. Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Yvette van Boven Beeld
Yvette van BovenBeeld

Morgen in de krant

Steenrijk, maar geen cent te makken: hoe kunnen senioren de overwaarde op hun huis vrijspelen?
Oudere huiseigenaren met een laag pensioen zouden dolgraag wat geld losweken uit hun afgeloste woning. Daar zijn nog weinig geschikte hypotheekproducten voor, maar nu gloort er hoop aan de horizon. (+)

Robotchirurg neemt riskant handwerk over: 'Tegen de tijd dat we door de schedel heen zijn, hebben we al gevoelloze vingers'
In Eindhoven is een robot ontwikkeld die heel precies door schedelbot heen kan boren en frezen. Dat scheelt twee tot drie uur aan veeleisend handwerk van de chirurg.

Hoe kijken toenmalige Bhagwan-volgelingen naar de Netflixserie Wild Wild Country?
Hoe kijken toenmalige volgelingen van goeroe Bhagwan naar de Netflixserie Wild Wild Country, over de opkomst en ondergang van zijn commune? Vijf 'sannyasins'over die tijd. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Shanti Koenen & Maroesja Perizonius. Zij groeiden op in een Bhagwan-commune in Amsterdam. Beeld  Chris Ravroy
Shanti Koenen & Maroesja Perizonius. Zij groeiden op in een Bhagwan-commune in Amsterdam.Beeld Chris Ravroy

De boeventronie van Valverde
Niemand zal van verbazing van zijn stoel zijn gevallen toen Alejandro Valverde opdook in de finale van de Goldrace. Hij werd verwacht. Met machtige halen controleerde hij de kopgroep. In de opfristent bakkeleiden ze erover hoe het kon gebeuren dat de sterkste man op twee na er met de bloemen vandoor ging. Volgens Peter Winnen was dat gewoon de slimste. (+)

Cambridge Analytica-schandaal zet Kenianen aan het denken over online privacy
Cambridge Analytica, het bedrijf dat met Facebook-data de Trumpcampagne hielp bij de verspreiding van nepnieuws, was vorig jaar ook actief tijdens Keniaanse verkiezingen. Maar terwijl Kenia met zijn 'digitale savanne' voorop loopt in Afrika bij het invoeren van nieuwe technologie, is er nauwelijks wetgeving om persoonsgegevens te beschermen. (+)

De geest van André Hazes? Sylvia Witteman tuurt en tuurt, maar ziet 'm niet
'Dré Hazes ziet geest van vader opduiken op foto zoontje', las Sylvia Witteman. 'Ik tuurde en tuurde, maar het onnozel-tragische vleeshoofd van de oude André wilde maar niet opdoemen. Met veel goede wil zag ik in de vlekken op de achterbank iets dat vagelijk op een konijn leek. Er zijn wel dieren die op André Hazes lijken, maar een konijn? Nee.' (+)

Meer over