Volkskrant AvondDonderdag 21 maart

Volkskrant Avond: De opmerkelijkste overwinningsspeech in de Nederlandse politieke geschiedenis ontleed | Wonderwereld vol zeebeesten uit ‘oerknal’ van het leven ontdekt

Thierry Baudet spreekt tot de aanhang van Forum voor Democratie na een historische overwinning. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Thierry Baudet spreekt tot de aanhang van Forum voor Democratie na een historische overwinning.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Forum voor Democratie scoort in alle dorpen en steden
Baudet-stemmers wonen overal. Ze zijn sterk vertegenwoordigd in de grote steden, maar Forum voor Democratie doet het ook goed op het platteland.

Baudet bereid tot compromissen op provinciaal niveau
Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet is in elk geval bereid om op provinciaal niveau compromissen te sluiten met andere partijen. ‘Wij snappen dat we water bij de wijn moeten doen’, zei FVD-leider Thierry Baudet donderdagmiddag. De vraag is of die samenwerking landelijk ook van de grond komt.

Boze reacties op ‘Trumpiaanse’ toespraak May
Speaker John Bercow heeft Lagerhuisleden donderdagochtend een hart onder de riem gestoken na de keiharde en alom bekritiseerde aanval van Theresa May.‘Geen van u is een verrader’, verklaarde de voorzitter van het Lagerhuis, ‘de enige plicht van een parlementslid is doen wat hij of zij denkt dat juist is.’

Theresa May. Beeld AP
Theresa May.Beeld AP

Primatenonderzoek toont aan: nageslacht toch mogelijk voor onvruchtbaar geworden kind
Onvruchtbaar zijn omdat je als kind chemo’s kreeg tegen kanker, het overkomt één op de drie jongens die kanker overleeft. Een nieuwe studie bij apen biedt hoop voor deze groep. Wetenschappers slaagden er voor het eerst in om een levend aapje ter wereld te brengen uit weefsel van een onontwikkelde testikel.

Video van de dag

Wat heeft het standbeeld van koningin Victoria gemeen met de klimaatspijbelaars? Fotodetective Hans Aarsman speurt een foto over het protest in Londen af en ziet veel jeugdige bevlogenheid.

Vanavond op tv

Floortje Dessing bezoekt in Floortje naar het einde van de wereld (NPO 1, 21.30 uur) de van oorsprong Nederlandse Carolina, die in haar huifkar achter haar kudde geiten aan trekt door het Amerikaanse ‘heartland’. Cabaretier Eric van Sauers presenteert een nieuwe spelshow: Timeline (NPO 1, 22.20 uur) En in Het uur van de wolf (NPO 2, 22.55 uur) een portret van de Italiaanse filmmaker Sergio Leone, bekend van klassieke spaghettiwesterns als The Good, the Bad, and the Ugly.

Morgen in de krant

De opmerkelijkste overwinningsspeech in de Nederlandse politieke geschiedenis, uitgelegd door Olaf Tempelman
Zoals Amerikaanse presidentskandidaten in de primaries doen, gebruikte Thierry Baudet het moment dat heel Nederland hem live zag winnen voor een lange toespraak die zijn gedachtegoed bij veel nieuwe mensen introduceerde. De opmerkelijkste overwinningsspeech in de Nederlandse politieke geschiedenis, uitgelegd door Olaf Tempelman.

Wat wil grote winnaar FvD eigenlijk in de provincies? ‘We moeten ons even organiseren’
Forum voor Democratie is de grootste partij in Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. De partij strikte Paul Scheffer en Hans Wiegel als informateur.

Jongeren verkopen massaal hun scooter na helmplicht: ‘Ze vrezen voor hun kapsel’
Snorfietsers worden vanaf 8 april binnen de Amsterdamse ring van het fietspad naar de rijbaan gedirigeerd. Mét helm, iets wat vooral jonge Amsterdammers niet zien zitten. ‘Ze vrezen voor hun kapsel en verkopen massaal hun snorscooter.’ De handel in snorfietsen loopt terug.

 Vera Zonneveld verkoopt haar scooter vanwege de aankomende helmplicht.  Beeld Simon Lenskens
Vera Zonneveld verkoopt haar scooter vanwege de aankomende helmplicht.Beeld Simon Lenskens

Ontdekt: wonderwereld vol zeebeesten uit ‘oerknal’ van het leven
Zo’n 518 miljoen jaar geleden vond er in het huidige China een onderzeese modderverschuiving plaats. Nu hebben paleontologen de versteende slachtoffers van de ramp teruggevonden: een wonderlijke schatkamer vol absurde zeedieren, uit een tijd die bekendstaat als de ‘oerknal’ van de moderne evolutie.

Remainers en Brexiteers verdeeld? Ze lijken meer op elkaar dan ze lief is, laten deze foto’s zien
Martin Parr maakte indrukwekkende foto’s van zijn landgenoten sinds het Brexit-referendum van 2016.

GB. England. Cornwall. Porthcurno. 2017. Beeld Martin Parr / Magnum Photos
GB. England. Cornwall. Porthcurno. 2017.Beeld Martin Parr / Magnum Photos

Kunstenaar Yayoi Kusama, koningin van de stippen, wordt 90 jaar. Een fenomeen ontleed aan de hand van vijf werken
De Japanse kunstenaar Yayoi Kusama wordt vrijdag 90 en haar werk is populairder dan ooit. Haar stippen en pompoenen lijken gemáákt voor Instagram. In 2018 bracht haar kunst in totaal bij veilingen 90 miljoen euro op. Een poging het fenomeen Kusama te vatten in vijf kunstwerken.

Column Aaf Brandt Corstius: Het vlaggeschip vaart nu echt
Aaf Brandt Corstius vindt het moeilijk te begrijpen dat iemand, zelfs als je zijn meningen deelt, niet valt over de persoon Thierry Baudet zélf. ‘Baudet, zo drong tot me door toen ik zijn 21 minuten durende speech zat te bekijken, is net zo’n personage dat in een vrij slechte film de megalomane politicus verbeeldt.’

Meer over