Volkskrant AvondVrijdag 12 oktober

Volkskrant Avond: De ideale leider op het Binnenhof is jong en niet wild | Wie redt het klimaat?

Goedenavond. De duimschroeven worden Saoedi-Arabië verder aangedraaid, nu er steeds meer aanwijzingen komen dat de journalist Jamal Khashoggi inderdaad is vermoord – en zelfs in stukken gezaagd – in het Saoedische consulaat in Istanbul. Verder in uw avondnieuwsbrief: jonge politici moeten de politieke partijen redden. Maar of er echt wat verandert, is nog maar de vraag.

Redactie
null Beeld Javier Muñoz
Beeld Javier Muñoz

Vandaag belangrijk

Burgemeester Haarlem moet onderduiken - en zelf weet hij ook niet waarom
Wegens ernstige bedreigingen aan zijn adres verblijft de Haarlemse burgemeester Jos Wienen (CDA) op last van justitie al geruime tijd in een safehouse. Justitie laat niets los en geeft ook Wienen geen informatie over wie het op hem heeft gemunt.

Turkije bezweert ruzie met VS en laat Amerikaanse predikant gaan
Turkije heeft de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die het middelpunt vormde van een hoog opgelopen diplomatieke ruzie met de Verenigde Staten, vrijgelaten. Brunson werd twee jaar geleden in Turkije opgepakt omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de mislukte coup tegen president Recep Tayyip Erdogan.

Een Turkse rechtbank veroordeelde Andrew Brunson vrijdag tot drie jaar cel wegens terrorisme, maar stelde hem meteen op vrije voeten. Beeld AFP
Een Turkse rechtbank veroordeelde Andrew Brunson vrijdag tot drie jaar cel wegens terrorisme, maar stelde hem meteen op vrije voeten.Beeld AFP

Ondanks kritiek behoudt omstreden ‘anti-abortusstichting’ Siriz subsidie
Ondanks felle kritiek vanuit de Tweede Kamer is Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid niet van plan de subsidie aan stichting Siriz in te trekken. Als de organisatie de Kamer niet weet te overtuigen van hun neutrale hulpverlening rondom onbedoelde zwangerschappen, willen de VVD en D66 dat Blokhuis dat besluit terugdraait.

Bizar en surrealistisch bezoek van West aan Trump: ‘Kanye heeft hulp nodig’
Bizar en surrealistisch, zo kan het bezoek van Kanye West aan Donald Trump het beste worden omschreven. De rapper en de president wilden donderdag praten om het leven van de zwarte Amerikanen te verbeteren. Maar zelfs Trump wist zich geen raad met de amper te volgen monoloog die West afstak. Hij werd er stil van.

Kanye West omhelst president Trump in het Oval Office. Beeld Getty Images
Kanye West omhelst president Trump in het Oval Office.Beeld Getty Images

Video van de dag

Waarom we kunstgras uit de Eredivisie moeten verbannen
Dat amateurs op kunstgras voetballen, vooruit. Maar betaald voetbal moet worden gespeeld op écht gras, vinden grote clubs en hun spelers. Sportjournalist Willem Vissers legt uit waarom kunstgras liever vandaag dan morgen uit de Eredivisie moet worden verbannen.

Vanavond op tv

Zeventien jaar geleden maakte hij zijn debuut in Oranje. Zaterdag neemt Van der Vaart afscheid rond de wedstrijd Nederland-Duitsland. Bij Pauw blikt hij terug op zijn tijd bij Oranje (NPO 1, 23.00 uur). BTS, de grootste Koreaanse popgroep van dit moment, verovert Europa en zingt een lied in de studio van Graham Norton (BBC 1, 23.35 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

De alarmbellen klinken luid en duidelijk. Wie wordt er na deze week de redder van het klimaat?
Het regende deze week waarschuwingen dat het de verkeerde kant opgaat met het klimaat. Ook de Nederlandse staat is nalatig. Dus wat te doen, nu iedereen is wakker geschud?

Affaire Khashoggi brengt Saoedi-Arabië steeds meer in de problemen
De duimschroeven worden Saoedi-Arabië verder aangedraaid, nu er steeds meer aanwijzingen komen dat de journalist Jamal Khashoggi inderdaad vorige week is vermoord – en zelfs in stukken gezaagd – in het Saoedische consulaat in Istanbul. Westerse bedrijven beginnen zich af te vragen of ze nog wel zaken willen doen met Saoedi-Arabië. In het Amerikaanse Congres wordt de roep luider om de wapenverkopen aan het conservatieve koninkrijk te staken.

Mensenrechtenactivisten en vrienden van de journalist Jamal Khashoggi houden zijn foto vast tijdens een protest bij het Saoedische consulaat in Istanbul. Beeld Reuters
Mensenrechtenactivisten en vrienden van de journalist Jamal Khashoggi houden zijn foto vast tijdens een protest bij het Saoedische consulaat in Istanbul.Beeld Reuters

Vernieuwing zonder disruptie: de ideale leider op het Binnenhof is jong en niet wild
De politieke partijen krimpen en kraken. Het nieuwste medicijn: een jonge leider. Of er echt wat verandert, is nog maar de vraag. De oude garde zoekt verjonging zonder rebellie.

Stop met wegduiken voor pijnlijke keuzes in de zorg, bepleit Wouter Bos
Farmaceuten, artsen, verzekeraars, zorgbestuurders, politici: als het om de zorg gaat, is er al jaren sprake van collectief duikgedrag, stelt Wouter Bos. Niemand durft te kiezen, terwijl duidelijk is dat goede zorg veel geld kost en keuzes onvermijdelijk zijn als dat geld op is.

Huizenkoorts treft zelfs gelukkige woningeigenaar: ‘We wonen hier zó chill, maar toch denk je soms...’
De huizenprijs stijgt maar door, meldt makelaarsvereniging NVM. En daar komt voorlopig geen eind aan, zegt DNB-president Klaas Knot. De gespannen huizenmarkt zorgt ook bij tevreden huurders en eigenaren voor slapeloze nachten. Ze lijden aan FOMO - fear of missing out.

Open Huizen-dag in Vleuten. Beeld Hollandse Hoogte / Werry Crone
Open Huizen-dag in Vleuten.Beeld Hollandse Hoogte / Werry Crone

Esther Gerritsen: Schaf al die kekke slogans gewoon af bij serieuze onderwerpen als de donorwet
Esther Gerritsen snapt alle ophef over de nieuwe donor slogan niet: want ja, bij zo een gevoelig en lastig onderwerp bestaat er niet echt zoiets als een heldere slogan.

Meer over