NieuwsbriefDonderdag 4 April

Volkskrant Avond: De gevolgen van de bizarre anti-No Deal noodwet | Sunny Bergman en Theo Maassen in gesprek over mannelijkheid

Redactie
Theresay May in het Britse Lagerhuis op 3 april. Beeld AFP
Theresay May in het Britse Lagerhuis op 3 april.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Een parlementaire coup of staatkundig vandalisme? De gevolgen van de bizarre No Deal-wet
Sinds 3 april is Britse wetgeving aangenomen die moet voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Europese Unie stapt. Wat zijn de gevolgen als premier May toch een ‘harde Brexit’ doorzet?

Haga Lyceum trekt ondanks (of dankzij) ophef tenminste 135 extra leerlingen
Berichten over verondersteld antidemocratisch onderwijs op het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum hebben lang niet op alle Amsterdammers een afschrikwekkend effect gehad. Voor volgend schooljaar zijn er 135 nieuwe leerlingen geplaatst.

Leerlingen bij het Cornelius Haga Lyceum. Beeld Guus Dubbelman
Leerlingen bij het Cornelius Haga Lyceum.Beeld Guus Dubbelman

Russische commando’s vinden stoffelijk overschot Israëlische soldaat in Syrië – 37 jaar na zijn vermissing
Zo’n 37 jaar nadat de Israëlische militair Zachary Baumel vermist raakte in Libanon, is het mysterie van zijn verdwijning opgelost. Russische commando’s hebben het stoffelijk overschot van de sergeant gevonden in Syrië. Baumel verdween na gevechten met het Syrische leger in het oosten van Libanon.

Eerste Donald Duck met lesbisch stel in de winkel
De eerste Donald Duck met een lesbisch stel ligt sinds donderdag in de winkel. Het gaat om één plaatje in het stripverhaal, waar op de achtergrond twee verliefde vrouwen te zien zijn. ‘Donald Duck wil de wereld om ons heen representatief weergeven.’

Het bewuste plaatje in de Donald Duck. Beeld Donald Duck
Het bewuste plaatje in de Donald Duck.Beeld Donald Duck

Video van de dag

De NAVO is jarig en bestaat 70 jaar. Maar zo vrolijk is het feestje niet, want de organisatie staat flink onder druk door de dreigende Russen en de onvoorspelbare Trump.

Vanavond op tv

Het is 1934 en het moordzuchtige roverskoppel Bonnie en Clyde is al twee jaar op de vlucht. Twee Texas Rangers (Kevin Costner en Woody Harrelson) verzinnen een list om het duo te grijpen (nu te zien op Netflix). In Van Atlas naar Arabië reist presentator Kefah Allush naar het Tunesische Djerba, waar Joden en moslims als goede buren samenleven. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Nederlandse advocaten die terreurverdachten bijstaan mogen Amerika niet in
Ophef onder Nederlandse advocaten nadat een aantal van hen de toegang tot de VS is geweigerd. Zij vermoeden dat hun contact met terreurverdachten de oorzaak is. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft opheldering gevraagd bij de Amerikanen.

Kabinet vindt nieuw onderzoek naar gezondheidsrisico’s 5G-netwerk onnodig
Een deel van de Tweede Kamer wil aanvullend onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van straling door het nieuwe 5G-netwerk, maar het kabinet vindt dat vooralsnog niet nodig. Wetenschappers zijn het onderling oneens over het gevaar.

Tien adviezen voor vreedzaam verzet tegen opkomend fascisme
Hoe moeten we ons verzetten tegen fascisme? Met die vraag sloot Asha ten Broeke haar column af na de verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie. Ze stak in de tussentijd haar licht op bij activisten, wetenschappers en schrijvers en kwam tot deze tien adviezen.

Sunny Bergman en Theo Maassen in gesprek over mannelijkheid. Dat begint heel gezellig...
Zowel Sunny Bergman in haar nieuwe film als Theo Maassen in zijn nieuwe voorstelling behandelt het thema mannelijkheid. De Volkskrant spreekt ze samen, bij de voorstelling van Maassen. Vooraf is de sfeer gemoedelijk. Maassen heeft Bergmans film gezien en vond hem ‘ontzettend leuk’. Maar dan ziet Bergman de show van Maassen en slaat de sfeer om.

Theo Maassen en Sunny Bergman. Beeld Valentina Vos
Theo Maassen en Sunny Bergman.Beeld Valentina Vos

Eindelijk bewijs: uw kat luistert naar zijn naam (nou ja, soms)
Wetenschappers zeggen eindelijk het bewijs in handen te hebben: uw kat luistert écht naar zijn naam. Zeg een reeks min of meer gelijk klinkende woorden op, en de meeste katten spitsen hun oren als hun naam langskomt. Dat gebeurt zelfs als een onbekende het rijtje opzegt.

Schokkend: K3 bestaat dit jaar twintig jaar. Dat is mijn halve leven!
Net zoals het beste werk van de Beatles en de Stones, zijn ook de liedjes van K3 echte klassiekers, schrijft Aaf Brandt Corstius. ‘Ik noem een Kusjesdag, een Oya Lélé, of het soft-erotische Liefdeskapitein – ‘En dan draag ik een matrozenmuts, en niet veel meer dan dat, oh la la.’’

Meer over