Volkskrant Avond: Dé beloning voor weerfotografen: het journaal halen | 2017 is het dodelijkste jaar in Mexico

Goedenavond. Code rood en flinke files: heel Nederland ondervindt hinder van sneeuw en gladheid. We houden u op de hoogte in ons liveblog. En dit soort dagen leveren ook iets moois op: plaatjes. We gingen met een vast clubje weerfotografen mee. Hun ultieme beloning: het journaal halen. Verder in de Volkskrant Avond: een derde Michelinster voor Inter Scaldes, wat betekent dat?

null Beeld Irma van Middelkoop
Beeld Irma van Middelkoop

Vandaag belangrijk

Sneeuwblog - Code rood voor grootste deel Nederland: lange files, drukte in treinen, busvervoer in steden gestopt

Opnieuw ondervindt ons land overlast van sneeuw en gladheid. Het KNMI heeft code rood afgegeven. Rijkswaterstaat waarschuwt voor zeer gevaarlijke rij-omstandigheden en roept weggebruikers op niet de weg op te gaan. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Poging tot aanslag op busstation New York: vier gewonden, geen doden

New York werd vanmorgen tijdens de ochtendspits opgeschikt door een mislukte terreurdaad. Op het busstation Port Authority bij Times Square in Manhattan vond om 7.30 uur plaatselijke tijd een hevige explosie plaats, die werd veroorzaakt door een man die een bomgordel droeg.

Extreem duur medicijn tegen spierziekte SMA komt beschikbaar voor jonge kinderen zoals Dirkje (2)

Het medicijn Spinraza, een extreem duur middel tegen de ernstige spierziekte SMA, komt toch beschikbaar voor jonge kinderen die snel achteruit gaan. Minister Bruno Bruins voor medische zorg heeft een tijdelijk akkoord bereikt met fabrikant Biogen.

'Missie volbracht': Rusland trekt zich terug uit Syrië (en nu echt, volgens Poetin)

De Russische president Poetin is maandag met een belangrijke mededeling neergestreken op een luchtmachtbasis in Syrië: de Russische troepen trekken zich terug uit de Syrische burgeroorlog.

De 2-jarige Dirkje van Groesen uit Breda, het gezicht van de groep patiënten met de spierziekte SMA. Beeld Valentina Vos
De 2-jarige Dirkje van Groesen uit Breda, het gezicht van de groep patiënten met de spierziekte SMA.Beeld Valentina Vos

Video van de dag

'Nooit heb ik heimwee, alleen verte wee', zingt Wim Kerkhof van de band The Amazing Stroopwafels. Reislustig kun je hem zeker noemen: er zijn maar 12 landen die hij niet heeft bezocht. In deze video verklaart hij zijn 'verzamelwoede': 'In België heet een slagerij ineens een beenhouwerij - fantastisch!'

Vanavond op televisie

Alvast inspiratie opdoen voor het kerstdiner? Kijk dan naar Nigella: At My Table (BBC 2, 21.00 uur), tv-kok Nigella Lawson is al helemaal in de kerstsferen. Of kijk vanavond naar In het spoor van IS (NPO 2, 21.10). Programmamaker Sinan Can reist naar Syrië en Irak en vertelt het verhaal van de opkomst en ondergang van IS. Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

'Bevolkingsonderzoek' blijkt effectief opsporingsmiddel 25 jaar na dood Milica, maar onomstreden is het niet

Voor het eerst is een moordverdachte getraceerd via een dna-verwantschapsonderzoek onder mensen die vrijwillig genetisch materiaal hebben afgestaan. Zaterdag werd na 25 jaar de vermoedelijke dader gearresteerd van de moord op de destijds 19-jarige Milica van Doorn in Zaandam. Een familielid leverde zijn dna in en leidde de politie zo naar de destijds 22-jarige verdachte. Is dat succes reden om deze methode vaker toe te passen?

Recordaantal drugsmoorden in Mexico: 'Je kunt niet meer eten omdat die geur bij je blijft'

2017 dreigt het dodelijkste jaar in Mexico te worden, sinds het aantal moorden wordt geregistreerd. Het aantal doden als gevolg van drugsoorlogen nadert de 25 duizend in één jaar tijd. Zicht op verbetering is er niet.

De alledaagse werkelijkheid in Acapulco: een executie op klaarlichte dag. Beeld afp
De alledaagse werkelijkheid in Acapulco: een executie op klaarlichte dag.Beeld afp

'Wow-factor' maakt driesterrenrestaurant

En weer is Nederland een driesterrenrestaurant rijker: Inter Scaldes in Kruiningen. Dat was sinds 2013 niet meer gebeurd. Voor drie sterren moet alles onberispelijk zijn. 'Het is iets wat je voelt.'

Wat superheldenfilms kunnen betekenen voor de wetenschap

Superheldenfilms als X-men en The Avengers zijn verplichte kost voor wetenschappers en ingenieurs, vindt kenner Barry Fitzgerald van de TU Delft.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier vindt u al een Volkskrant-abonnement vanaf €3,50 per week.

Ze worden niet betaald voor hun werk, maar doen het voor de eer van het vertoond worden: weerfotografen

Een vast clubje weerfotografen trekt er bij tij en ontij op uit voor het perfecte weerplaatje. Voor de eer. De ultieme beloning: het journaal halen. De Volkskrant jaagt mee.

Sylvia Witteman: Fietsen in de natte sneeuw? Ik heb het zo vaak gedaan

Waarschijnlijk kenden ze elkaar pas nét, toeristen uit verschillende windstreken, door het lot bijeengebracht in een onverwacht besneeuwd Amsterdam. Ze stonden met oranje huurfietsen aan de hand. 'Jullie kunnen echt beter gaan lopen', zei Sylvia Witteman. 'Ik heb het zo vaak gedaan. Maar jullie kunnen beter wachten tot de sneeuw weg is.'

Jagen op het perfecte weerplaatje: Sneeuw op het strand in Scheveningen. Beeld Irma van Middelkoop
Jagen op het perfecte weerplaatje: Sneeuw op het strand in Scheveningen.Beeld Irma van Middelkoop
Meer over