Volkskrant AvondWoensdag 11 maart

Volkskrant Avond: Corona-uitbraak nu officieel een pandemie, ongeveer 10.000 Nederlanders getest | Harvey Weinstein veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf

De temperatuur van een vrouw wordt gemeten op de luchthaven van Debrecen, Hongarije. Beeld Bloomberg via Getty Images
De temperatuur van een vrouw wordt gemeten op de luchthaven van Debrecen, Hongarije.Beeld Bloomberg via Getty Images

Vandaag in het nieuws

Corona-uitbraak nu officieel een pandemie, ongeveer 10.000 Nederlanders getest
Bij 503 Nederlanders is het coronavirus vastgesteld, vijf personen zijn aan de gevolgen van het virus overleden. Wereldwijd is het dodental ruim boven de 4.000 uitgekomen. Ook de beurskoersen lijden onder COVID-19. Het laatste nieuws leest u in dit liveblog.

Harvey Weinstein veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf
Harvey Weinstein is veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf. Dat maakte de rechter in New York vandaag bekend.

Baudet en Buitenhof tegenover elkaar in de rechtbank: ‘Hij zegt al jaren hetzelfde in nét andere bewoordingen’
Woensdag diende het kort geding dat Thierry Baudet aanspande tegen het tv-programma Buitenhof. In een volle rechtszaal in Lelystad bleef het beschaafd, al vielen er grote woorden. Beide kampen menen dat de democratie en waarheid op het spel staan.

‘Coronaschepen’ dolen over de Caribische wateren, havens laten passagiers niet toe
Ook de Caribische eilanden kampen inmiddels met de gevolgen van het coronavirus. Op Curaçao zijn woensdag vijf opvarenden van een cruiseschip positief getest. Op de eilanden bestaat, behalve over de gezondheid, grote zorg over de economische gevolgen van het virus.

De man die de NVWA moest hervormen, moet nu zelf opstappen
De baas van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stapt op. Inspecteur-generaal Rob van Lint heeft niet meer het vertrouwen van de ondernemingsraad, die niet gelooft dat hij de man is die het functioneren van de autoriteit kan verbeteren. Van Lint heeft het minder dan drie jaar volgehouden.

Sanders geeft een persconferentie in Burlington, Vermont. Beeld Reuters
Sanders geeft een persconferentie in Burlington, Vermont.Beeld Reuters

Sanders raakt achterop bij Biden, maar peinst niet over opgeven
Bernie Sanders gaat toch door met de strijd om de nominatie van de Democratische partij, ondanks een nieuwe nederlaag tegen zijn rivaal Joe Biden. De vroegere vicepresident liep woensdag flink uit op Sanders na zijn winst bij de voorverkiezingen in Michigan en een aantal andere staten. Eerder leed Sanders al een pijnlijke nederlaag tegen Biden op Super Tuesday.

Kabinet wil minderjarige migranten niet naar Nederland halen
Het kabinet geeft geen gehoor aan de oproep om minderjarige alleenstaande migranten naar Nederland te halen. Zij verblijven nu in slechte omstandigheden op Lesbos en andere Griekse eilanden. ‘Wij zijn geen voorstander van ad-hocoplossingen’, zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie, VVD) woensdag in de Tweede Kamer.

Richard de Mos kiest vlucht naar voren en wil burgemeester in Den Haag worden
Hij moest als locoburgemeester vertrekken vanwege een strafrechtelijk onderzoek van de rijksrecherche, maar Richard de Mos wil terugkomen als burgemeester van Den Haag. Woensdag kondigde hij zijn sollicitatie aan. De Mos is de tweede die zijn ambities publiek maakt: in februari ging waarnemend burgemeester van Heerhugowaard Bert Blase hem voor.

Vanavond op de televisie

In het tweede seizoen van de Britse documentaireserie ‘Prison Girls’ (NPO 3, 21.10 uur), zijn de makers te gast in een vrouwengevangenis in Californië. Meer tips voor een geweldige televisieavond zijn hier te vinden.

Opinie

In toeslagenaffaire liet ook Raad van State steken vallen
De commissie-Donner onderzocht de toeslagenaffaire en zag de rol van het hoogste adviescollege over het hoofd, stelt advocaat Ellen Pasman.

Nederland telt naar schatting 220 duizend dagelijkse tot bijna dagelijkse blowers. Beeld Getty
Nederland telt naar schatting 220 duizend dagelijkse tot bijna dagelijkse blowers.Beeld Getty

Aanraders van de redactie

Bas stak jarenlang drie joints per dag op: ‘Ik kan het niemand aanraden’
Het aantal dagelijkse blowers is in twee jaar tijd fors toegenomen. Zorgwekkend, vinden experts. ‘Hun brein wordt als het ware gekidnapt door de cannabis.’

Hoe een Haagse fraudejacht ontaardde in een toeslagendrama
Het idee lijkt in 2005 nobel: betaal ouders die kinderopvang nodig hebben snel hun toeslag uit, dat verhoogt de arbeidsparticipatie. Maar het systeem lokt misbruik uit. Zozeer dat in Den Haag een soort heksenjacht ontstaat op fraudeurs, met honderden onschuldige gezinnen als slachtoffer. Donderdag verschijnt het eindrapport over de toeslagenaffaire.

Hoe lang duurt het voordat u ziek wordt van het coronavirus?
U bent in aanraking geweest met een coronapatiënt, of misschien was u alleen in de buurt van iemand die drager bleek van het virus. En nu bent u ongerust. Hoelang duurt het voordat u zeker weet of u het heeft? Hoelang is de incubatietijd van de nieuwe ziekte?

Midden-Amerikanen wijken uit naar Spanje om het geweld te ontvluchten
Nu Trump steeds meer barrières opwerpt voor migranten, wijken veel Midden-Amerikanen uit naar Spanje. Binnenkomen is relatief eenvoudig. Maar ook daar blijkt het leven van een migrant niet makkelijk. ‘Het moeilijkste is dat je er helemaal alleen voor staat.’

Katten vangen meeste prooien dicht bij huis, met gevolgen voor biodiversiteit
Volgens nieuw onderzoek vormen huiskatten een groot gevaar voor lokale biodiversiteit, vanwege hun enorme aantallen en het feit dat ze vooral dicht bij huis jagen.

Daniel Craig dacht dat-ie Bond-af was, helaas. Dit zijn de gevolgen van de uitgestelde filmreleases
Ook boven het Filmfestival van Cannes hangt de virusdreiging. Welke films verschijnen er eigenlijk nog wel?

Een vrouw met een gezichtsmasker in Bangkok, voor een James Bond-poster. Beeld AFP
Een vrouw met een gezichtsmasker in Bangkok, voor een James Bond-poster.Beeld AFP

Column: Mensen zijn blijkbaar bang dat ze in geval van een calamiteit hun kont niet meer kunnen afvegen
Bij de aankoop van een hoop medicijnen werd Sylvia Witteman door een bijstander beschuldigd van hamsteren. ‘Nou ja zeg! Ik hamster helemaal niet! Bij mij is iedereen ziek!’ riep Witteman uit. Nee, in sommige landen is het wc-papier al weggehamsterd, maar dat zou Witteman nooit doen.

Meer over