Volkskrant AvondWoensdag 9 september

Volkskrant Avond: Corona of niet, ProRail voorspelt overvolle treinen en sporen | Moria in vlammen op, dertienduizend vluchtelingen op straat. Hoe kon het zover komen?

Reizigers op Rotterdam Centraal. Beeld Arie Kievit
Reizigers op Rotterdam Centraal.Beeld Arie Kievit

Nieuws

Corona of niet, ProRail voorspelt overvolle treinen en sporen
Ook met veranderend reisgedrag door bijvoorbeeld het coronavirus loopt het spoor de komende jaren vol en vast. Daarvoor waarschuwt netwerkbeheerder ProRail in een studie naar de ontwikkeling van het spoor tot 2040.

EU twijfelt aan oprechtheid Johnson, die eerder gemaakte Brexitafspraken aan zijn laars lapt
De EU betwijfelt of het Verenigd Koninkrijk nog te vertrouwen is bij afspraken over een toekomstige handelsrelatie. De Europese Commissie eist op korte termijn opheldering van Londen over een nieuw wetsvoorstel waarin de Britse regering zich het recht voorbehoudt om internationale afspraken te negeren.

Geen cel, maar werkstraf voor oud-staatssecretaris Linschoten – die ook dat onterecht vindt
Voormalig VVD-kopstuk Robin Linschoten hoeft toch niet de gevangenis in voor het sjoemelen met belastingaangiftes in de periode 2010-2012. Het gerechtshof geloofde zijn ‘sloddervosverweer’ en legde hem woensdag in hoger beroep een werkstraf op van honderd uur. Linschoten legt zich er nog niet bij neer.

Tweede ritzege voor sprinter Caleb Ewan in Tour de France
De Australiër Caleb Ewan heeft woensdag de elfde etappe van de Tour de France gewonnen. Peter Sagan, die als tweede de finishlijn was gepasseerd, werd door de jury teruggezet. In volle sprint had hij Van Aert met zijn elleboog opzijgeduwd.

Atlete Semenya verliest zaak tegen het verplicht verlagen van hormoonwaarden
Caster Semenya kan haar olympische titel op de 800 meter definitief niet verdedigen in Tokio. De 29-jarige atlete uit Zuid-Afrika heeft haar zaak verloren bij het hooggerechtshof in Zwitserland.

Studentencafé Van Rijn in Nijmegen. Beeld ANP
Studentencafé Van Rijn in Nijmegen.Beeld ANP

Aanraders

Hoe de vluchtelingen van Moria bekneld raakten tussen internationale belangen
Dertienduizend vluchtelingen staan letterlijk op straat nadat dinsdagnacht op het Griekse eiland Lesbos kamp Moria, het grootste en meest miserabele opvangvluchtelingenkamp in Europa, in vlammen opging. Wat is de achtergrond van dit overvolle kamp?

Column: We moeten het hebben over de bamischijf, het kloppend hart van onze vaderlandse cultuur
Sylvia Witteman laat zich zo iets heerlijks als de bamischijf niet afnemen. Want zeg nou zelf: anders is die hele VOC toch voor niks geweest?

China stelt gretig coronavaccins beschikbaar, maar het volk is kritisch
Steeds meer Chinezen komen in aanmerking om onder het mom van ‘noodgebruik’ te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Het volk is echter sceptisch, en ook buitenlandse experts zijn nog lang niet overtuigd.

De horeca: coronabroeinest bij uitstek – of valt het mee?
Opnieuw is een horecagelegenheid het middelpunt van een grote corona-uitbraak. Wat is dat toch, met die uitgaansgelegenheden – of zien we het verkeerd?

Nieuwe eisen aan Oscar voor beste film: diversiteit. Maar gaat dat werken?
Een film die vanaf 2024 in aanmerking wil komen voor een Oscar voor ‘beste film’ moet duidelijk aandacht hebben besteed aan groepen die ondervertegenwoordigd zijn, zoals vrouwen, mensen van kleur, lhbti’ers, zo werd woensdag bekend. Gaat dat wel werken?

Kunnen de erotische mannenfantasieën van modefotograaf Helmut Newton nog door de beugel?
Een nieuwe documentaire over fameuze modefotograaf Helmut Newton (1920-2004) is verhelderend en onderhoudend.

Meer over