Volkskrant avondZondag 4 november

Volkskrant Avond: Conflict Ryanair en piloten escaleert verder | Zagen we dit weekend de nieuwe Sven Kramer aan het werk?

Goedenavond. Het conflict tussen Ryanair en haar in Eindhoven gestationeerde piloten over overplaatsing na het sluiten van de Eindhovense basis loopt steeds verder uit de hand. Verder in de Volkskrant Avond: de opvolger van Sven Kramer dient zich aan, en heet Patrick Roest.

Op 28 september 2018 staakten cabinepersoneel en piloten van Ryanair op vliegveld Eindhoven voor betere arbeidsomstandigheden en meer loon Beeld ANP
Op 28 september 2018 staakten cabinepersoneel en piloten van Ryanair op vliegveld Eindhoven voor betere arbeidsomstandigheden en meer loonBeeld ANP

Vandaag belangrijk

Sociaal conflict Ryanair met piloten in Eindhoven escaleert
Het conflict tussen Ryanair en haar in Eindhoven gestationeerde piloten loopt steeds verder uit de hand. De piloten hebben een door Ryanair gesteld ultimatum laten verlopen.

Vijfsterrenbeweging verspeidt nepnieuws over Dijsselbloem: hij zou oproepen tot ‘financiële aanval op Italië’
De Italiaanse regeringspartij de Vijfsterrenbeweging heeft op haar Facebook-pagina een nepnieuwsvideo geplaatst waarin voormalig Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zogenaamd oproept tot een ‘financiële aanval’ op Italië. Ook zou de ex-minister uitleggen hoe de markten deze aanval moeten uitvoeren. In werkelijkheid zegt Dijsselbloem echter iets compleet anders.

Volkswagen kiest vermoedelijk Ford als nieuwe partner voor ontwikkeling elektrische auto’s, in plaats van dochter Audi
Volkswagen zet dochterconcern Audi vermoedelijk op een zijspoor bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën. De Duitse producent van luxeauto’s geldt sinds jaar en dag als leverancier van innovaties die later in de andere Volkswagenmerken gebruikt worden. Maar voor de ontwikkeling van autonoom en elektrisch rijdende auto’s gaat VW nu mogelijk nauw samenwerken met Ford.

Nieuwe gegadigde failliet ziekenhuis meldt zich
Cardiologie Centra Nederland (CCN) ziet volop mogelijkheden voor een doorstart van de failliet verklaarde MC IJsselmeerziekenhuizen. Voorwaarde is wel dat die niet meer als een systeemziekenhuis worden beschouwd, maar als een netwerkziekenhuis waarbij in overleg met zorgaanbieders in de regio allerlei vormen van zorg elders – bijvoorbeeld thuis – worden ondergebracht.

Video van de dag

De Amerikaanse congresverkiezingen: wie krijgt de macht?
Op 6 november kiezen de Amerikanen wie de macht krijgt in het Congres. Nu zijn beide kamers in Republikeinse handen. Maar als dat verandert, wordt regeren een stuk moeilijker voor Trump.

Vanavond op tv

Louis Theroux is terug met een driedelige serie over geboorte, dood en de liefde in Amerika (BBC 2, 22.00 uur). Tegenlicht duikt in de wereld van de ‘klik- en kluseconomie’ (NPO 2, 21.10 uur). Liever deze zondagavond gebruiken om aan een nieuwe serie te beginnen? Dit zijn onze favorieten.

Morgen in de krant

Vier vragen: is het afschieten van bijna 2.000 edelherten in de Oostvaardersplassen nog te voorkomen?
Dieren aan hun lot overlaten in de Oostvaardersplassen leidde tot veel verzet. Maar ook het recente provinciebesluit om de populatie edelherten dan maar door afschot preventief klein te houden stuit op weerstand. Maandag staan dierenbeschermers bij de rechter tegenover de provincie Flevoland om het ‘beheer met geweer’ te voorkomen. Maken ze kans?

null Beeld Arie Kievit
Beeld Arie Kievit

Teun van de Keuken: We hoeven geen hippe trein; liever gewoon zo snel mogelijk van A naar B
De trein is maar een saaie huls met stoelen die mensen van A naar B brengt. En daar is volgens Teun van de Keuken helemaal niks mis mee: ‘Ik reis het liefst zo snel mogelijk en zonder vertraging. Ik hoef niet te loungen.’

SCP-directeur Kim Putters: ‘Met de Tien Geboden komen we er niet’
Hij gunt de Tweede Kamer een debat over de dood, zegt SCP-directeur Kim Putters tegen Fokke Obbema. Van die reflectie kan de samenleving alleen maar beter worden.

Allrounder Patrick Roest (22) is op de 1.500 en 5.000 meter plotseling beter dan Sven Kramer
Het had alle schijn van een wisseling van de wacht. Patrick Roest domineerde de kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker schaatsen in Thialf. En zo verdween het vertrouwde beeld van Sven Kramer abrupt naar de achtergrond.

Patrick Roest na zijn rit op de 10 km. Beeld Klaas Jan van der Weij
Patrick Roest na zijn rit op de 10 km.Beeld Klaas Jan van der Weij

Pok, doet de pijl, in het nep-edelhert
Zoefff, gaat de pijl. En dan: pok. ‘Yes!’ De boogschutter, een Duitse vrouw, lijkt met haar lange blonde haar, lange benen en dito boog wel wat op een Germaanse amazone. ‘Dat geluid wil je horen’, zegt ze in het Engels, achteromkijkend naar de groep. Ze heeft net vanaf 40 meter een pijl in de nek van een hert geboord. Dat is niet zielig, want het hert is een namaakexemplaar van kunststof. Vandaar die pok van de pijl, die in het stevige materiaal landt. Dat is het goede geluid. Wat je niet wil horen na de zoefff, is het geritsel van een pijl die op de grond tussen de bladeren landt. Hoe meer je boogschiet, hoe blijer je wordt bij het horen van die ‘pok’, zal ik vandaag ontdekken.

Aaf Brandt Corstius: ‘In een groep gezet worden moet een keuze zijn!’
Over van alles overweegt Aaf Brandt Corstius wel eens een recensie te schrijven, maar sommige dingen zijn zulke constanten in het leven dat je er niet eens op komt. WhatsApp bijvoorbeeld, daar schrijven mensen wel degelijk recensies over – en zinnige ook.

Meer over